≫ 

Nova sintetička droga hara Hrvatskom, sve je bliža Srbiji: Koriste je tinejdžeri, imaju ozbiljne halucinacije i završe u bolnici

Klinička slika te dece je nekontrolisana agresija, tahikardija, ubrzan rad srca, gušenje, ispadi u ponašanju, halucinacije, govore da ih netko prisluškuje i prati, strahuju da će povrediti sebe ili druge oko sebe

  • 2

Zbog teških halucinacija izazvanih pušenjem tzv. osveživača vazduha, šestoro dece iz Osijeka, Đakova, Baranje i Požege u uzrastu od 13 do 17 godina hospitalizovano je pre dve nedelje u Osijeku u samo tri dana. Doktori upozaravaju takve supstance su opasne sintetičke ulične droge od kojih se umire!

Izvadila je sebi oči golim rukama pod uticajem droge "jer joj to tražio Bog": Sada je slepa, ali kaže da joj je život lepši (FOTO)

Klinička slika te dece je nekontrolisana agresija, tahikardija, ubrzan rad srca, gušenje, ispadi u ponašanju, halucinacije, govore da ih netko prisluškuje i prati, strahuju da će povrediti sebe ili druge oko sebe.

- Užasno su preplašeni, ne mogu identifikovati sebe u vremenu i prostoru, opasni su i za sebe i za okolinu – opisuje doc. prim. dr sc. Katarina Dodig Ćurković, načelnik Zavoda za dečju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

Herbal mix ili spice je sredstvo kojim se natopi osušena trava i hemikalija je koja se ne može otkriti uobičajenim laboratorijskim metodama prepoznavanja narkotika, a to je i najveći problem.

- Vešto je sintetizovana i zato uvek pomalo kaskamo jer nemamo pouzdane načine kojima bismo je dokazali. Reč je o semisintetskom derivatu THC-a koji nije iz indijske konoplje, nego je sastav hemijski dizajniran tako da je po učinku i nuspojavama na desetine puta snažniji i štetniji od THC-a iz indijske konoplje.

- Izaziva bogate i snažne halucinacije, a u većim dozama poremećaj rada srca i gušenje, kao što je bio slučaj pre tri godine u Zagrebu kada je dete umrlo jer mu nije na vreme pružena lekarska pomoć. Kod nas, zahvaljujući pravovremenim intervencijama, niko nije preminuo - kaže dr Berecki, doktor na Odelu intenzivnog lečenja KBC-a Osijek.

Foto-ilustracija: Pixabay/ https://ecigarettereviewed.com/

SINTETIČKA DROGA U "SMART ŠOPU" ZA 1600 DINARA

"Ulični hemičari" svakih nekoliko meseci izmene hemijsku strukturu takvih supstanci i ona je zbog toga nedostupna pri brzoj toksikološkoj analizi. Bez laboratorijskog dokaza i analize ne može se podneti kaznena prijava, a bez nje se ne može ni zabraniti prodaja.

- Takvi su preparati dostupni u "smart šopovima", vrećica s nekoliko grama prodaje se za oko 1600 dinara i može je kupiti ko god želi. Dete do 18 godina ne može u prodavnici da kupi cigarete i alkohol, ali može ući u "smart shop" jer je takva droga deklarisana kao osveživač vazduha, baš poput mirisnih biljnih preparata koje stavljamo u ormare s odećom, a nito hemijski ne može da dokaže da ona to nije - kaže dr Berecki.

Doktor dodaje da se prodaje u lažnim pakovanjima aromatskih trava i otuda popularni, ali sasvim netačan naziv osveživači vazduha ili "herbal mix", najčešće pod nazivima Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super...

- Kad se zlo dogodi, svi su prepametni, a najteže je terapeutu i roditeljima koji se s time nose.  Problem je i što deca zaborave to strašno iskustvo pa se ponovi slična situacija. Osiječki doktori susreli su se sa slučajem devojčice koja je dva puta u tri nedelje hospitalizovana, a već od 13. godine posezala je za ekstazijem, kanabisom pa čak i LSD-om. Kad zagrebemo po površini, često prepoznamo i narušenu porodičnu situaciju – zaključuje doktorka Dodig Ćurković.

Naduvana Severna Koreja, istina ili mit:

Daljinac

(Telegraf.rs/vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    10. maj 2018 | 10:11

    То је нама наша борба дала. Биће тога све више.

  • Rema

    10. maj 2018 | 10:36

    Eeee koliko hrvati zaostaju za nama pa to se u bg pojavilo pre 7godina ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA