Sarajlije ne žele Erdogana: Oštri komentari uoči mitinga turskog predsednika u prestonici BiH

Hotelijeri i ugostitelji, koji će nesumnjivo profitirati, ne žele da budu imenovani, ali priznaju da se za idući vikend već traži soba više

  • 10

Sarajevski penzioner Munir Rašljović dobro pamti godine iza Olimpijade kada je bio šef gradske turističke zajednice, a Sarajevo je prepuno turista pa mu je drago kada danas vidi ulice pune stranaca koji uživaju u lepotama grada i, kako kaže, ukusnoj, a jeftinoj hrani. Međutim, ne raduje ga razlog zbog kojeg će sarajevske hotele napuniti na hiljade Turaka i drugih pristalica turskog predsednika koji će stići iz cele Evrope, da bi čuli i videli političara kojem su uzor otomanski sultani - Redžepa Tajipa Erdogana koji će u nedelju u Zetri, u olimpijskoj dvorani u koju stane i 20.000 ljudi, održati predizborni skup.

Odnosno, biće to njegova zvanična poseta Sarajevu, ali svima je jasno da su povod dolaska predstojeći izbori koji se u Turskoj održavaju 24. juna i na kojima predsednik želi dodatno da učvrsti svoj položaj. Slične skupove već su mu na svojoj teritoriji zabranile Nemačka, Austrija i Holandija gde mu žive brojni sunarodnici pa je izbor pao na glavni grad konstantnim političkim krizama iscrpljene Bosne i Hercegovine.

Zašto Erdogan želi prevremene izbore? Diktator kojem je potrebna potpuna kontrola (FOTO) (VIDEO)

- To je prvi put da strani političar ovde održava takav skup i ne verujem da je to dobro za BiH, pogotovo kada znamo kako se Erdogan odnosi prema demokratiji. Dobro je što se skup održava u dvorani, a ne na otvorenom, jer ima dovoljno budala koje su spremne za sitne pare da izazovu nevolje - kaže Rašljović.

KOMENTARI GRAĐANA

- Fuj! Sramota! To je sve što imam za da kažem o Erdoganu - rekla je za Jutarnji.hr Dženita Murga.

- Sve najgore mislim o njemu. Ne želimo islamsku državu nego normalnu zemlju svih naroda - napominje Muzafer Resić.

- Meni to nigde nema veze. Ne daju mu u Evropu pa dolazi ovamo - komentariše stomatološkinjs Zineta.

Erdoganu su zabranili održavanje skupova u Nemačkoj i Holandiji Foto: Tanjug/AP

- Politika upravlja našim životima, a mi smo nemoćni. Meni Erdoganov  dolazak ništa ne znači, ali sigurno je nekome u interesu. Nakon što smo preživeli rat, sve ostalo je prava sitnica - govori profesorka Jasna Perić, koja živi od 200 evra penzije.

- To je kao da nam dođe Angela Merkel ili Vladimir Putin. Ništa loše nam takva poseta ne može doneti, a možda može da bude dobro - ističe student prava Mirza.

- Ako dolazi zbog ekonomskog boljitka BiH, onda ga podržavam. Voleo bih da se i kod nas pojavi političar koji bi za svoj narod napravio onoliko koliko je Erdogan napravio za Turke - ističe mladi pijanista Mahir Hasić.

- Erdogan je naš prijatelj, čovek od naroda kojeg voli njegov narod, ali i naš - kaže penzionisana medicinska sestra Šefika Hadžibajrić.

- U BiH više ništa nije čudno. Ovamo može svako da dođe. I zato ne znam šta bih više mislila - poručuje Samiha Pašalić.

Jedan profesor nije želeo da kaže svoje mišljenje, jer kako kaže bolje mu je da ćuti, jer želi da ostane živ, piše Jutarnji.hr.

Građani Sarajeva smatraju da im ova poseta neće doneti ništa dobro Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Većina Sarajlija je ravnodušna u vezi Erdoganove posete i tom događaju ne pridaju važnost, ali mnogi - a to važi i za novinare - ne kriju da ih je strah da javno govore jer je u maloj i korumpiranoj sredini bolje svoje mišljenje zadržati za sebe.

Hotelijeri i ugostitelji, koji će nesumnjivo profitirati, ne žele da budu imenovani, ali priznaju da se za idući vikend već traži soba više. U upravi dvorane Zetra takođe su - bez komentara. Uz objašnjenje da nisu ovlašćeni da razgovaraju sa novinarima. Iako je potvrđeno da su potpisali ugovor sa organizatorima skupa, Udruženjem evropsko-turskih demokrata (EUDT).

Još je nepoznato u koliko će se sati skup održati, a od istaknutijih političara dolazak je potvrdio samo predsedavajući Predsedništva BiH i lider SDA stranke Bakir Izetbegović. U Zetri nisu započele nikakve pripreme kao što nigde u gradu još nema plakata ili kakvih drugih obeležja predstojećeg skupa.

Po komentar je Jutarnji.hr otišao i u Islamsku zajednicu u BiH gde su im nezvanični rekli “kako s Erdoganovom posetom stvarno nemaju ništa”.

U Turskoj se u junu održavaju predsednički izbori Foto: Tanjug/AP

DOMINANTNA TEMA

Predsednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić smatra da Erdoganov miting može izazvati dodatne napetosti i da još više destabilizuje državu sa dva entiteta iz koje Republika Srpska želi da izađe.

Bivši član SDP-a BiH doktor političkih nauka Slaven Kovačević smatra da od Erdoganove posete koristi može imati samo Turska.

- Očigledno se ovaj skup ne odnosi na sve BiH građane, nego samo na one turskog porekla i njemu očigledno nije cilj da uspostavlja bolju saradnju - zaključuje Kovačević.

Sarajevski novinar Dejan Jazvić značajnim smatra da je Erdoganov dolazak dominantna tema isključivo u medijima sa sedištem u Sarajevu, za razliku od onih u RS, kao i onih koji se obraćaju Hrvatima u BiH. To je, smatra, pokazatelj koga se najviše tiče Erdoganov skup na evropskom tlu.

Najviće će profitirati hotelijeri i ugostitelji Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ŠIRENJE UTICAJA 

Bez dlake na jeziku o uzavreloj situaciji u BiH govori jedino jedan od najboljih poznavalaca stanja u toj zemlji, publicista i diplomata Zlatko Dizdarević, koji smatra da BiH političarima iz sva tri naroda nije cilj ulazak u EU jer imaju previše putera na glavi pa bi mnogi sa uvođenjem reda mogli da završe kao Ivo Sanader.

- Ljudima u BiH je prodata priča da Hrvati imaju podršku u Zagrebu, Srbi u Beogradu, a Bošnjaci u Turskoj jer su im Turci braća. A zapravo Tursku nije briga za BiH - zaključuje Dizdarević.

VIDEO: Ovako je izgledao prvi susret Vučića i Erdogana

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    16. maj 2018 | 13:40

    Bravo Sarajlije muslimani, treba ziviti s ljudima na tom prostoru a ne raspirivati nacionalnost. Erdogane, ostani u Turskoj, ostavi Bosnu na miru.

  • Ana

    16. maj 2018 | 14:05

    Miting organizuje Erdogan o svom trosku za gastarbsjtere iz Nemacke, Austrije.....Ne organizuju miting sarajlije.

  • Cika Velja

    16. maj 2018 | 15:31

    A jel se buni svih 5561 Sarajlija??? Mislim da ih danas nema ni toliko!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA