Novo ime Makedonije u junu: Zaev i Cipras u Sofiji razgovarali o rešenju spora (FOTO)

Dogovor oko tog višegodišnjeg spora zavisi od mnogo faktora i ako ne dođe do dogovora u junu, napori za iznalaženje problema će biti nastavljeni

  • 4

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas u Sofiji da je sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom razgovarao o sporu oko imena koji bi bio prihvatljiv za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronađeno u junu pre samita lidera EU.

Zaev je novinarima rekao da dogovor oko tog višegodišnjeg spora zavisi od mnogo faktora i da čak, kako kaže, ako ne dođe do dogovora u junu, napori za iznalaženje problema će biti nastavljeni.

- Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane - rekao je Zaev ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Mladoženja nosio odelo od najlon kesa, a mlada venčanicu od otpadne hartije. Umesto poklona, dobili su đubre (FOTO) (VIDEO)

Dodao je da će konsultacije biti nastavljene, te da veruje da će, ako to bude moguće, rešenje biti pronađeno.

Ukoliko do rešenja ne dođe do juna, pregovori će biti nastavljeni Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sastanak Saveta EU zakazan je za 25. i 26. jun u Briselu.

Ukoliko do tada bude postignut napredak u rešenju problema imena Makedonije, ta zemlja ima šansu ne samo da započne pregovore o članstvu u EU, već i da se priključi NATO-u.

Pokušaji Makedonije da se priključi NATO i EU dugi niz godina blokira Grčka, koja smatra da pod sadašnjim imenom Republika Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema severnoj grčkoj pokrajini istog naziva.

- Dvojica premijera su zabeležila napredak u pronalaženju rešenja - tvrdi Zaev.

Oni su, kazao je, razmatrali moguće opcije "kreativnih rešenja" koje je makedonska strana predstavila u završnoj fazi pregovora.

Zaev je rekao i da su od danas prijateljski odnosi Makedonije i Grčke još jači, te da garantuje da će njegova zemlja, kada je o članstvu u EU reč, imati jake institucije i vladavinu pravu, kao i da će obezbediti šansu za mlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sumadinac

    17. maj 2018 | 15:40

    Makedonija je Makedonija i tacka.Ako puste Zaeva da se dogovara mozda se nazovu buduca Albanska republika.

  • Тодорић

    18. maj 2018 | 13:03

    Македонија се некада звала СТАРА СРБИЈА.

  • Ečeverija,brat od strica MOMOV!

    17. maj 2018 | 17:43

    Jadno:(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA