≫ 

Krvava Azra pravosnažno osuđena na 14 godina: Mučila je i klala Srbe, kidala im polne organe i uši, urezivala krstove i slovo "S"

Apelacioni sud Bosne i Hercegovine potvrdio prvostepenu presudu Azri Bašić

  • 53

Apelaciono odeljenje Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu, od decembra prošle godine, kojom je nekadašnja pripadnica hrvatske vojske Azra Bašić osuđena na 14 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima u logorima u Domu JNA u Derventi i obližnjem Polju 1992. godine.

SVI ZLOČINI KRVAVE AZRE: Ovako je mučila i klala Srbe - palila ih je, kidala im polne organe i uši, urezivala krstove i slova "S"

Bivšoj pripadnici 305. riječke brigade Hrvatske vojske i kasnije "bojovnici" 103. brigade HVO, nadaleko poznate kao Krvava Azra, na dušu su stavljena i dokazana mnogobrojna zlodela u "ubistvu, mučenju i nečovečnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povredi telesnog integriteta i zdravlja".

Duga je lista njenih zločina, a jedno od najmorbidnijih svakako je zlostavljanje i potom klanje Blagoja Đuraša u nekadašnjem Domu JNA u Derventi.

- Ne možemo reći da je kazna od 14 godina velika, ali je, ipak, velika s obzirom na do sada izricane kazne za zločine nad Srbima - rekao je Slaviša Đuraš, sin ubijenog Blagoja.

Azra je mučila i klala Srbe - palila ih je, kidala im polne organe i uši, urezivala krstove i slova "S" Foto: Profimedia/AFP

KO JE AZRA BAŠIĆ?

Ona je optužena da je kao pripadnik HVO od 26. aprila do početka maja 1992. učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u derventskom Domu JNA i na području sela Polje.

Bašićeva je odmah nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, gde je tek u martu 2011. godine uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

S obzirom na to da je na osnovu zahteva pravosuđa BiH za Azrom Bašić raspisana poternica, vlasti SAD sprovele su postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu BiH. Izručena je Bosni i Hercegovini u novembru 2016. godine, a proces pred pravosuđem je počeo već u decembru.

Bašićeva je odmah nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, gde je tek u martu 2011. godine uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare Foto: Profimedia/Zuma Press - News

ZAŠTO JE ZOVU KRVAVA AZRA?

Svedoci na suđenju Bašićevoj opisali su kako je veštim potezom specijalnog noža, zaklala logoraša Blagoja Đuraša.

- Azri je zasmetalo što je teško pretučeni Blagoje, ležeći na podu u lokvi krvi, sa belom penom na ustima, počeo da krklja. Rekla mu je da ne krklja na usta i potom mu, onako bespomoćnom, veštim zahvatom jednu od oštrica svog specijalnog noža zarila u levu stranu vrata. Krv je šiknula po lamperiji. Blagoje čestito nije ni jauknuo, a ona se pobednički osmehnula, kao da je popila čašu vode - ispričali su svedoci krvavog pira Azre Bašić.

Na suđenju se moglo čuti i kako je Krvava Azra, zajedno sa ostalim hrvatskim i muslimanskim vojnicima, na razne načine zlostavljala i mučila Srbe.

- Bili su skinuti do pasa i bosi, gaženi su čizmama dok su puzali po podu klizavom od potoka krvi i stakla. Donosili bi im i konopac na kojem je bio svezan čvor i terali da ga stave u usta, posle čega su njihovi tamničari naglo povlačili konopac i čupali im zube - ispričali su svedoci torture.

U detalje su opisivali i kako je Bašićeva mučila srpske logoraše smeštene u nekadašnjem Domu vojske JNA u Derventi.

- Azra je tukla i trudnice, ponašala se prema zatvorenicima kao da su psi. Urezivala je ljudima nožem krstove na leđa, a onda preko toga sipala so - pričali su svedoci.

Azra je tukla i trudnice, ponašala se prema zatvorenicima kao da su psi Foto: Kentucky's U.S. Marshal's Service

LAŽNI IDENTITET

Po jednoj verziji, Bašićeva je rođena 22. juna 1959. godine u Rijeci u Hrvatskoj, kao Azra Alešević, a po drugoj u Kotarskom kod Doboja. Tokom rata 1. marta 1994. godine, udala se za Nedžada Bašića. Krijući identitet prethodnih godina, koristila je devojačka i venčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela Bašić.

U jednom periodu živela je u Ročesteru u Njujorku sa suprugom. U sudskim dokumentima navodi se da je stanovala u oblasti Leksingtona do 2006. godine, a da je živela na drugoj adresi u Stentonu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    27. maj 2018 | 23:11

    Hrvatsko cveće...!!!

  • Zoran

    28. maj 2018 | 00:46

    Neznam dalije moguce da nekog za tolika zlodela osude samo 14 godine.

  • Danas

    27. maj 2018 | 23:50

    Njeno ime je M O N S T R U M , normalna osoba takva zla ne moze da uradi . Ne postoji adekvatna kazna za ovakva zlodijela .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA