≫ 

Podignuta optužnica protiv srpskog kralja sintetičkih droga: Milanu Zarubici sudiće se u Skoplju

Milan Zarubica prvi put je bio uhapšen 4. februara 2003. godine

  • 3

Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije danas je podnelo optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije – doktora Milana Zarubice ( 49 ) i S.K. ( 54 ), i petorice makedonskih državljana - A.H. ( 53 ), S.Š. ( 40 ) i A.M. ( 30 ) iz Skoplja i Z.D. ( 55 ) i I.Š. ( 52 ) iz Tetova zbog „neovlašćene proizvodnje i puštanja u promet narkotičknih droga, psihotropnih supstanci i prekusora“.

Oni su „pali“ početkom decembra prošle godine u zajedničkoj akciji makedonske i srpske policije koja je u Tetovu i u selu Batinci kod Skoplja otkrila najveću laboratoriju za proizvodnju sintetičkih droga u Jugoistočnoj Evropi.

Kako je pao Milan Zarubica, kralj sintetičkih droga: U zatvoru skovao plan za najsavremeniju laboratoriju, DEA mu osujetila namere

Zbog opasnosti od bekstva, nadležni tužilac je predložio produžetak mere pritvora za sve optužene.

Pored srpske i makedonske policije, na otkrivanju Zarubice i njegove kriminalne grupe bili su angažovani i operativci američke bezbedonosne agencije za suzbijanje krijumčarenja droge ( DEA ).

Milan Zarubica, Foto: MUP

- Prilikom pretresa obe lokacije, policijski službenici su pronašli i oduzeli različite mašine i opremu, kao i 67 najlon kesa sa ukupno 204.696 tableta koje sadrže aktivnu komponentu amfetamin, ukupne težine od 35,044 kilograma, 910.415,5 tableta u raznim pakovanjima sa logom kaptagon koje sadrže aktivnu komponentu amfetamin, ukupne težine 155,864 kilograma, psihotropnu supstancu amfetamin ukupne težine 52,263 i veću količinu supstanci koje su međuprodukti - saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije u Skoplju.

U toj policijskoj akciji otkrivena su i zaplenjena vozila, mobilni telefoni, sim kartice, oružje, municija i drugi predmeti.

Mozak cele operacije je bio Milan Zarubica, doktor medicinskih nauka i magistar hemije, koji je plan za otvaranje laboratorije za proizvodnju sintetičke droge amfetamina i kaptagona skovao još 2014. godine dok je boravio u zatvoru. Tada je svom bratancu Bojanu Zarubici naložio da osnuje firmu za izvoz mašina u Makedoniju sa sedištem u Zemunu. Preko te firme neometano su mogli da izvoze delove od kojih su postepeno sklapali najsavremeniju laboratoriju za proizvodnju i tabletiranje amfitamina u Tetovu.

- Deo nabavljenih materijala, supstanci i prekusora smestili su u objekat u selu Batinci, a deo u objekat u Tetovu, gde su instalirali funkcionalnu tehničko-tehnološku celinu. U objektu u Tetovu su započeli proces prerade različitih materija, supstanci i prekuzora i proizvodnju psihotropne supstance amfetamin, navodi se u saopštenju skopskog Tužilaštva.

Kralj sintetičkih droga, Milan Zarubica prvi put je bio uhapšen 4. februara 2003. zbog sumnji da je napravio najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi. Tada je bilo zaplenjeno oko dva miliona tableta ekstazija i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara. Drugi put lisice na ruke su mu stavljene 2011. godine, a treći put početkom decembra prošle godine u Makedoniji.

Zarubica i njegova kriminalna grupa u pritvoru u Skoplju će čekati početak suđenja.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olja

    30. maj 2018 | 10:04

    Ovaj čovek je neuništiv!

  • Лицемер

    30. maj 2018 | 08:40

    Џаба му образовање, боље да је био не квалификовани радник. Лепше би прошао у животу.

  • Mile

    31. maj 2018 | 08:26

    Prvi put je uhapšen 98,za to isto delo, znam jer sam bio sa njim u CZ u to vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA