≫ 

Novi skandal na HRT-u: Gost tvrdio da je Jasenovac bio radni logor i da je štitio Jevreje od deportacije (VIDEO)

Osporavao je broj od 80.000 ubijenih u Jasenovcu i tvrdio da je "jedna od najgnjusnijih laži da je bilo dece u logoru", iako postoje i fotografije i brojna svedočenja o držanju i ubijanju dece u Jasenovcu

  • 24

Hrvatska televizija (HRT) nedavno je u emisiji "Dobar dan, Hrvatska", ugostila Igora Vukića, advokata Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji je tom prilikom istakao da Jasenovac nije bio logor smrti, već radni logor i da uopšte nije bilo toliko strašno biti zatvorenik tamo.

Vukić se u emisiji trudio da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima i NDH, pri čemu je najveći falsifikat isticanje da je Jasenovac bio radni logor, prenosi Index.hr.

>>> HRT opet u centru skandala: Voditeljka buduću princezu nazvala pogrdnim imenom

U tom tonu je napisana i Vukićeva knjiga "Radni logor Jasenovac" koju je autor tom prilikom promovisao na hrvatskoj nacionalnoj televiziji.

Kako su naveli voditelji, u emisiji je trebalo da učestvuje i istoričar Hrvoje Klasić, koji je to odbio kada je čuo da će dugi gost biti upravo Vukić. Index je preneo, da se voditeljski par navodno začudio zašto je Klasić otkazao svoje gostovanje, jer mu je obećano da će u emisiji isključivo biti reči o istraživačkom novinarstvu i arhivskoj građi.

Vukić, inače potpisan kao "novinar i istraživač", izrazio je žaljenje zbog toga i narednih 13 minuta širio je standardnu revizionističku propagandu, ističući primere "humanosti" ustaša koji su povodom rođendana Ante Pavelića pustili neke logoraše iz Jasenovca.

Osporavao je broj od 80.000 ubijenih u Jasenovcu i tvrdio da je "jedna od najgnjusnijih laži da je bilo dece u logoru", iako postoje i fotografije i brojna svedočenja o držanju i ubijanju dece u Jasenovcu.

Da nije vodio računa o tome šta priča, pokazao je odmah nakon te izjave, kada je ispričao da je samo dan pre gostovanja razgovarao s čovekom koji je kao dete bio zarobljen u Jasenovcu, a koji je tamo navodno "išao u školu i učio zanat automehaničara".

Ispričao je da je Jasenovac bio "mesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države", kao i "mesto internacije jedne grupe Jevreja, koji su tako bili spašeni od deportacije u nacističke logore".

Vukić je dalje ispričao da su "zarobljeni partizani sa sobom u logor doneli tifus" i da je zbog toga, jedan zarobljeni jevrejski lekar, morao da se bori protiv nastale epidemije. Prema toj logici, bolesni partizani su predstavljali veću pretnju za jasenovačke logoraše, nego što su to bili ustaški koljači.

Do kraja emisije Vukić je ispričao i kako je u ustaškoj vojsci vladala velika disciplina i da je zbog toga streljano 11 jasenovačkih stražara, koji su uhvaćeni kako potkradaju logoraše. Dodao je i da je logorašima rečeno da će za beg jednog od njih biti "streljano deset njegovih prijatelja" iz logora, čime je insinuirao da su logoraši koji su se odlučili na pokušaj bega iz ustaškog logora zapravo krivi za ustaško ubijanje, a ne ustaše koje su ih ubijale.

VIDEO: Lobanja do lobanje- legijski logor u Viminacijumu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rale, Obrenovac

    3. jun 2018 | 12:03

    Nedavno je na hrvatskoj TV objavljen dokument koji je doneo iz Vojnog arhiva iz Beograda Slovenac Roman Leljak i u kome stoji da je u Jasenovcu ukupno smrtno stradalo 1.654 osobe - DOKUMENT KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE ZLOČINA OKUPATORA JUGOSLAVIJE iz 1946. godine.

  • aha

    3. jun 2018 | 12:00

    Nikad nije utvrđen ni približan broj žrtava Jasenovca, a tamo su posle rata ubijali i komunisti. Pravo je pitanje: ZAŠTO SE NI NA JEDNOM POSLERATNOM POPISU STANOVNIŠTVA NISU POPISALE SVE ŽRTVE (OD NEMACA, USTAŠA, ITALIJANA, ČETNIKA, KOMUNISTA)? Pravite račun bez krčmara, a to je uvreda prije svega za žrtve.

  • Y**u

    1. jun 2018 | 14:00

    Šta je tu skandal?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA