Vlasti BiH vraćaju u zemlju teroriste ISIS-a sa porodicama: U ratnim zonama trenutno ima 120 njihovih državljana, među njima 50 dece

Prema ranijim podacima bezbednosnih službi, od početka rata u Siriji i Iraku, na strani Islamske države borilo se 290 osoba iz BiH, a poginulo više od 70

  • 9

Vlasti Bosne i Hercegovine planiraju da vrate u zemlju pripadnike takozvane Islamske države (IS) i članove njihovih porodica, piše danas Dnevni avaz, pozivajući se na informacije iz Veća ministara te zemlje.

Kako navodi, prema informaciji koju je Veće ministara BiH dostavilo Parlamentu BiH, postoji plan da se uspostavi koordinaciono telo za rešavanje pitanja povratka terorističkih boraca i članova njihovih porodica, žena i dece sa ratišta u Siriji, prenosi Hina.

Postupak povratka terorističkih boraca iz Sirije i Iraka, kako tvrdi, vodi Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Ovo je bio dom za izbeglice poslednjih 60 godina, a sada je sravnjen sa zemljom: Tragična sudbina ljudi kojima ne daju da žive u miru (FOTO)

Od početka rata u Siriji i Iraku, na strani Islamske države borilo se 290 osoba iz BiH Foto: Tanjug/AP/SANA

Hina ističe da se pretpostavlja da se trenutno u zonama zahvaćenim ratom nalazi 120 državljana BiH, među kojima je 50-oro dece. 

Prema ranijim podacima bezbednosnih službi, od početka rata u Siriji i Iraku, na strani Islamske države borilo se 290 osoba iz BiH, a poginulo više od 70.

Vlasti BiH su za svim osobama koje su se borile na strani Islamske države raspisale međunarodne poternice, a u nedavnom izveštaju Tužilaštva BiH navedeno je da je porastao broj uhapšenih prema tim nalozima i da će one biti izručene vlastima u BiH.

U zonama rizika je i veliki broj dece koja su tamo rođena i nemaju bosanskohercegovačko državljanstvo, ističe Hina, te navodi da je Veće ministara reklo da će oni imati mogućnost da steknu pravo na državljanstvo BiH, ukoliko do 23. godine nadležnim telima u BiH podnesu prijavu za evidentiranje državljanstva.

Video: Rakete su parale nebo, ovo je protivvazdušna odbrana Sirije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    10. jun 2018 | 18:06

    Ovi nisu zdravi i BiH, jos daju drzavljanstvo deci terorista

  • Fidel

    10. jun 2018 | 16:57

    Vraćaju im se gastarbajteri

  • Mimi

    10. jun 2018 | 18:27

    Dajte im i penzije i to kao izuzetno zasluznim borcima, a porodicama poginulih takođe, ali kao porodicama šehita. Zbog toga ih i vraćate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA