• 8

Ovo zadovoljstvo košta oko 600 evra, a đetići ne žale para: Crnogorski vozači sve više svojim tablicama daju lični pečat (FOTO)

Želja ima raznih, kao i kombinacija brojeva i slova, znanih i neznanih poruka, manje ili više oznaka koje primećujemo u saobraćaju. Limiti postoje, pa se ne dozvoljava se upotreba uvredljivih reči

  • 8

Ova fotografija je privukla veliku pažnju javnosti Foto: Facebook

Nedavno se beogradskim ulicama terenskim vozilom provozao crnogorski državljanin sa registarskom oznakom PGNerad i privukao pažnju srpskih medija, portala i čitalaca… Vlasnik vozila jedan je od 4.889 osoba koje su u poslednjih deset godina izabrale da registarskim tablicama ,,daju lični pečat”.

Za ovu atrakciju bilo je potrebno da vlasnik izdvoji 600 evra. Toliko je, naime, zvanična tarifa koju je crnogorska država propisala za svakog ko želi da svog četvorotočkaša da ukrasi tablicama po želji.

Kako Crnogorac pati za domovinom: Ovo mu piše na tablicama, da ceo svet zna odakle dolazi (FOTO)

Želja ima raznih, kao i kombinacija brojeva i slova, znanih i neznanih poruka, manje ili više oznaka koje primećujemo u saobraćaju. Limiti postoje, pa se ne dozvoljava se upotreba uvredljivih reči.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, cena obrasca putem kojeg se traže registarske tablice za motorno vozilo košta 10 evra, a za motocikl i teški tricikl šest evra, dok za tablice na kojoj je ličnu oznaku vozila izabrao vlasnik treba izdvojiti 600 evra za motorno vozilo, odnosno 200 evra za motocikl, teški tricikl, moped, laki tricikl i laki četvorocikl.

Kako je saopšteno Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova, lične oznake vozila izdaju se od 22. septembra 2008. godine, kada je bilo 430 zainteresovanih.

Naredne godine bilo je čak 724 ličnih oznaka vozila, a 2010. godine 274. Nešto manji porast zabeležen je 2011. kada su se 294 osobe odlučile za lične oznake vozila, dok ih je 2012. bilo 238.

U 2013. godini njih 280 registrovali su svoja vozila sa ličnim oznakama, 2014. čak 693, a 2015. godine 165. U 2016. godini za ličnu oznaku na registraciji odlučile su se 142 osobe, a 2017. godine rekordnih 1.100, dok je ove do sada to izabralo 549.

Iz MUP-a su naveli da se lične oznake na vozilima najčešće odnose na imena/nazive fizičkih ili pravnih lica. Oni su pojasnili da se na istom registarskom području ne mogu odrediti dve iste lične oznake vozila, sa čime službenik upoznaje stranku prilikom podnošenja zahteva, kako bi izabrala alternativu.

Dodaju da lična oznaka po izboru vlasnika vozila ne može sadržati skraćenice CG ili MN, koja se određuje za vozila u svojini države, kao ni skraćenice državnih organa, diplomatskih i konzularnih predstavništava, misija stranih država i predstavništava međunarodnih organizacija, kao ni slovnu oznaku TX koju na registarskim tablicama imaju motorna vozila kojima se obavlja taksi prevoz.

VIDEO: Kamion pun cigli se prevrnuo na automobil

(Telegraf.rs/Pobjeda)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA