U Hrvatskoj obeležen Dan antifašizma ali bez prisustva Kolinde i Plenkovića

Gradonačelnik Milan Bandić je izviždan, a glasnim negodovanjem je propraćen govor ministra Dražena Bošnjakovića

  • 3

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH), Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska u šumi Brezovici svečano je danas obeležen Dan antifasističke borbe, kojem nisu prisustvovali ni predsednica ni premijer.

Na ulazu u šumu Brezovica učesnika je dočekala grupa desničara koji su transparentima protestovali protiv današnjeg skupa.

Gradonačelnik Milan Bandić je izviždan, a glasnim negodovanjem je propraćen govor ministra Dražena Bošnjakovića, koji je govorio kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Kolinda se bukvalno prepolovila: Predsednica Hrvatske pokazala novu, nikad tanju liniju (FOTO)

Gradonačelnik Milan Bandić je izviždan Foto: Tanjug/Filip Kraincanic

Dan antifašističke borbe Plenković je građanima čestitao putem tvitera, porukom da se dnas obeležavani oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Evropi za vreme Drugog svetskog rata i pobedu Saveznika nad Hitlerom.

Prisutni su bili predstavnici diplomatskog kora, najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić, bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, saborski zastupnici Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi, Mirando Mrsić, Marko Šimić.

Mediji podsećaju da je u organizovanoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno učestvovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U jedinicama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njenoj teritoriji formirane su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Kolinda Grabar Kitarović Foto: Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

Dan antifašističke borbe Hrvatska obeležava od sticanja nezavisnosti te države.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABH) Franjo Habulin je na obeležavanju rekao da je aktuelna vlast u Hrvatskoj "pretvorila antifašizam na državnom niovu u privlačno upakirani proizvod izložen u izlogu i namenjen svetu".

- Iz dana u dan suočeni smo sa sve agresivnijom propagandom istorijskih revizionista koji uveravaju da su pravi zločinci bili Titovi partizani, kako je Federativna Jugoslavija u kojoj je Hrvatska sačuvala mnoge bitne značajke državnosti u stvari bila tamnica hrvatskog naroda - rekao je Habulin.

Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Dario Grzelj

On je rekao i da će aktuelna vlast dokazati da je spremna na suočavanje s istinom o prošlosti jedino pokazujući da shvata veličinu antifašističke borbe, da prihvata antifašizam kao trajni, neizbrisivi i nepromenjivi temelj današnje samostalne Hrvatske i da odaje počast i onima koji su pali u antifašističkoj borbi i žrtvama fašizma.

VIDEO: U Beogradu otvorena Hrvatska privredna komora

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tom

    22. jun 2018 | 15:28

    😂😂😂😂 U hrvatskoj se slavi dan antifasizma?!?!

  • Saša

    22. jun 2018 | 18:49

    E ništa smešnije nisam pročitao u skorije vreme,, hrvati slave... Šta.. haha 😭😭😭😭😭

  • mama

    23. jun 2018 | 07:15

    Pa nije zena znala. Pa nije ona anti fasista pobogu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA