• 2

Kolinda sve manje popularna kod hrvatskih građana, a izborna godina se bliži

Hrvatski Dnevnik Nove TV ukazuje da predsednica ima razloga za zabrinutost jer izbori dolaze

  • 2

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović sve više gubi podršku, pokazalo je istraživanje o raspoloženju građana prema političarima i radu predsednice - Crobarometar za jun.

Hrvatski premijer Andrej Plenković može da računa na to da o njemu pozitivan utisak trenutno ima 35 odsto ispitanika, a negativan 54 odsto, što je njegov najlošiji rejting.

Prema istraživanju, koji je za hrvatski Dnevnik Nove TV sprovela agencija IPSOS između 1. i 20. juna, na uzorku od 975 punoletnih građana iz Hrvatske, rad predsednice podržava 46 odsto njih, a ne podržava 45 odsto, dok je devet odsto reklo da "ne zna".

Kolinda se bukvalno prepolovila: Predsednica Hrvatske pokazala novu, nikad tanju liniju (FOTO)

Kolindi se bliži izborna godina, a njen rejting opada Foto: Facebook/Kolinda Grabar-Kitarović

Hrvatski Dnevnik Nove TV ukazuje da predsednica ima razloga za zabrinutost jer izbori dolaze.

"A kada vidi kako je u istom mandatu stajao njen prethodnik, a gde je sada, mogla bi nešto i promeniti. Ivo Josipović je u istom razdoblju svojeg mandata imao 71 odsto građana koji su odobravali njegov rad. Kada je popularnost u pitanju, 81 posto građana imalo je o njemu pozitivan utisak 2013", navodi taj medij.

Predsednica, ističe, gubi podršku već pet meseci, dodaje Dnevnik Nove TV. Izgubila je deset odsto podrške, ali ne kod HDZ-a, gde uživa podršku od 80 odsto.

Premijer Plenovići ima najgori rejting do sada Foto: Tanjug/EU Photo

Što se tiče ostalih stranaka, njen rad podržava 25 odsto SDP-ovih birača, 53 odsto birača Mosta i 40 odsto birača Živog zida, navodi se u istraživanju.

Ipak, istraživanje je pokazalo da je predsednica i dalje najpopularnija među političarima i da o njoj pozitivan utisak ima 59 odsto građana, a negativan 33 odsto.

Na drugom mestu, navodi Dnevnik Nove TV, je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida, o kojem pozitivan utisak ima 46 odsto ispitanika, a negativan 39 odsto.

Građani su i dalje podeljeni kada je reč o Boži Petrovu iz Mosta, o kojem 44 odsto ispitanika ima pozitivan utisak, a negativan 42 odsto.

Božo Petrov Foto: Tanjug/HINA/ANA SLIVAR DOMINIC

Predsednik SDP Davor Bernardić, takođe, nije popularan - o njemu negativan utisak ima 54 odsto građana, a pozitivan 25 odsto.

Kada je reč o najpopularnijim političarima u četiri velike stranke u Hrvatskoj, istraživanje je pokazalo da kod glasača HDZ-a nema promene i da je Grabar-Kitarović i dalje najpopularnija, s podrškom od 88 odsto. Odmah iza nje je Plenković, s podrškom od 87 odsto, a na kraju je Milan Bandić, koji je za 64 odsto HDZ-ovih birača prvi izbor.

Birači SDP-a bi, pak, odabrali Anku Mrak Taritaš, s podrškom od 75 odsto, Davor Bernardić ima podršku od 55 posto, a na kraju je Ivan Vilibor Sinčić, kojeg 49 odsto birača SDP-a smatra pozitivnim.

Ivan Sinčić Foto: Tanjug/HINA/Daniel KASAP

Kada je reč o biračima Živog zida, Ivan Vilibor Sinčic ima podršku od 81 posto, a za njim sledi Grabar-Kitarović s podrškom od 55 odsto, a na treće mesto, s podrškom od 47 odsto, dele Bandić i Petrov.

Petrov je lider kod birača Mosta - o njemu pozitivan utisak ima 88 odsto birača, potom sledi Grabar-Kitarović s podrškom od 74 odsto, a na kraju je Ivan Vilibor Sinčić s podrškom od 53 odsto birača, navodi se u istraživanju.

VIDEO: Putin četvrti put postao predsednik Rusije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jurs

    Kolinda kaput

  • Luka

    Kod nas je sve popularnija. Nikada joj rejting nije bio veći. Kod nas bi dobro prošla.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima