≫ 

Nezapamćeno svetogrđe: Neko je usred noći zapalio pravoslavni hram u BiH. Požar odneo drevne ikone, crkva je uništena (FOTO)

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice je obnavljana protekle dve godine, a osveštana je u septembru 2017. godine

  • 9

Nepoznate osobe zapalile su, u noći između subote na nedelju, unutrašnji deo pravoslavne crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Visokom, preneo je sarajevski portal Kliks.ba.

Crkva se nalazi u visočkom naselju Čekrčići.

U požaru je uništen i izgoreo veći deo predmeta, kao što su ikone i svete knjige, vatra je zahvatila i deo krovne konstrukcije, a polomljen je glavni deo oltara.

Kažu da je ovo pravo čudo Božje: Planina se obrušila nakon nevremena, počelo je da tutnji ka crkvi, a onda je sve stalo u poslednjem trenutku (VIDEO)

Na mesto požara izašli su protojerej Miljan Radenović i pripadnici Policijske stanice Visoko koji su izvršili uviđaj.

Slike iz crkve su stravične Foto: visoko.co.ba

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice je obnavljana protekle dve godine, a osveštana je u septembru 2017. godine.

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe i izbeglice Federacije BiH, osudio je paljenje unutrašnjosti crkve, nazvavši ga kukavičkim činom i pozvao nadležne organe da što pre otkriju i sankcionišu počinioce.

Crkva je iznutra potpuno devastirana Foto: visoko.co.ba

- Pozivam nadležne organe da hitno reaguju kako bi se se vratio osećaj sigurnosti za sve pravoslavne vernike i pripadnike srpske povratničke zajednice, kojima je potrebna podrška u ovom trenutku. Ovo je čin za osudu i institucije moraju uspostaviti poredak, u Bosni i Hercegovini se ne sme napadati na bilo čije svetinje, niti zastrašivati bilo koga, a oni koji misle suprotno moraju dobiti oštar odgovor - rekao je Ramić.

Materijalna šteta je velika Foto: visoko.co.ba

ISLAMSKA ZAJEDNICA OSUDILA VANDALIZAM

Islamska zajednica u BiH najoštrije je danas osudila, kako je navedeno, vandalski čin paljenja unutrašnjosti pravoslavne crkve u visočkom naselju Čekrekčije, u noći sa subote na nedelju.

U saopštenju Rijaseta Islamske zajednice u BiH se od nadležnih zahteva sprovođenje istrage koja će dovesti do identifikacije i kažnjavanja pocinilaca.

Islamska zajednica je osudila ovaj incident Foto: visoko.co.ba

- U slučaju da je krivično delo počinjeno iz mržnje, očekujemo od nadležnih policijskih i pravosudnih organa da u skladu s tim procesuiraju slučaj i adekvatno kazne počinioce - navedeno je u saopštenju Rijaseta.

Iz Islamske zajednice su uputili reči podrške pravoslavnim vernicima i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve.

- Još jednom izražavamo svoju podršku vernicima i sveštenstvu SPC-a u nadi da ih ovaj i slični napadi neće obeshrabriti u očuvanju svoje vere i tradicije - poručeno je iz Islamske zajednice.

(Telegraf.rs/Tanjug/Foto: Visoko.co.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borka

    25. jun 2018 | 14:57

    Zalosno nemam rijeci.

  • DVADESETDVOJKA

    25. jun 2018 | 14:15

    Strasno ,treba sto prije uhvatit izvrsioce, te ih imenovat da javnost zna ko su i na maximalnu kaznu osudit. U ratu crkve nisu rusene a sad se to radi. Nadam se da se radi o pojedincima. Treba opstina Visoko obnovit o svom trosku.

  • Stevan

    25. jun 2018 | 15:53

    Neca kazu svi koji se boje Gospoda da je do vjeka milost njegova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA