• 5

Vratio se iz inostranstva u svoju Hrvatsku i otvorio biznis: Već razmišlja da se vrati nazad, ali tu se priča ne završava

Problemi su počeli pre dve godine, kad je na ulazu u hotel "Porat", koji iznajmljuje od firme "Agan kamen", osvanuo ogroman kafić

  • 5

Rudolf Šokić je poreklom iz Vareša, u BiH, a u Hrvatsku je stigao jer je tu imao vikendicu. Mislio je da na Braču, kaže, stvori ozbiljan biznis, da obezbeđuje smeštaj turističkim grupama koji nakon što slete na aerodrom u Bolu odlaze na kruzing po Jadranu, ali sada misli da se prevario.

- Bio sam u Malmeu kad je Kolinda Grabar-Kitarović dolazila tamo i pozivala nas Hrvate da se vratimo u domovinu. Da sam znao što me ovde čeka, sigurno ne bih dolazio. Ovako, ne reši li se uskoro moj problem, odoh opet u Švedsku, nema mi druge – jada se Rudolf Šokić, zakupac hotela "Porat" u Pučišćima.

Problemi su počeli pre dve godine, kad je na ulazu u hotel "Porat", koji iznajmljuje od firme "Agan kamen", osvanuo ogroman kafić.

Pre 6 meseci je odlučila da se iz Danske vrati u Hrvatsku, ali je ubrzo po dolasku ponovo zažalila što je tu

– Od kojeg praktično moji gosti nisu mogli ni da uđu ni da izađu iz objekta. To je bilo strašno. Imam unutra kafić, a napolju ga nemam?! Gosti hotela od mene naručuju kafu, piće, a služi ih konkurencija jer nemaju pojma da sede u drugom ugostiteljskom objektu. Da sve bude apsurdnije, bašta koja je dvadeset i dve godine bila sastavni deo hotela, odlukom opštinskih vlasti data je u najam drugom koncesionaru, a moja investicija dovedena je u pitanje.

Gostima, osim prenoćišta, praktično ništa drugo nisam mogao da ponudim, jer kad bi izašli isped hotela, kad bi samo prekoračili prag, našli bi se u ugostiteljskom objektu konkurencije koja je poslovala gotovo jedino na račun mojih gostiju. Vlasnik tog kafića nije imao šank, ali je zato, mrtav-hladan, posluživao moje goste – kaže Šokić koji, veli, kroz najam koji plaća "Agan kamenu" otkupljuje hotel kako bi ga na kraju preuredio, ali, kaže, kako sada stvari stoje, zbog opštine neće biti u mogućnosti.

Čitav problem se dešava u jednom malom turističkom mestu na Braču Foto: Pixabay

– Prvo je tuđa bašta bila pred objektom kojim sam unajmio, a onda je ove godine terasa podeljena na pola, a jedan njen deo proglašen je javnim prolazom. Umesto da kafić bude pridružen objektu, jer ja nikada ne bih uzeo u najam hotel da to tako oduvek nije bilo, meni konkurencija odvlači goste i postavljanjem suncobrana na prolazu koji je proglašen javnim, sprečava njihov ulazak u hotel i izlazak iz njega.

Vlasnik koji je tu bez ikakve logike – bespravno ga je zastaklio, ali to inspektore očigledno nije briga – žali se Šokić, koji misli da je razlog što mu se stalno podmeće noga taj što je došljak u malo malom mestu.

Domaći se, objašnjava, drže zajedno, svi su rođački isprepleteni – "oni u ugostiteljstvu sa ovima u opštini" – pa drugo, ističe, nije ni mogao očekivati.

– Sudskim putem ću se boriti da kafić pripadne hotelu kako je uvek i bilo – odlučan je.

U protivnom, kaže nema mu druge nego da napusti Pučišća i da se vrati u Švedsku sa spoznajom da mu u Hrvatskoj nisu dopustili da radi, jer je hotel koji je godinama bio zapušten preuzeo "neko sa strane".

Rudolf tvrdi da mu domaće stanovništvo ne dopušta da radi svoj posao Foto: Profimedia/Alamy, Pixabay

Sasvim nešto drugo kaže Nikola Eterović, vlasnik kafića koji se danas graniči sa onim kojim upravlja Rudolf Šokić.

Eterović kaže da je hotel "Porat" u suvlasništvu Opštine Pučišća i "Agan kamena", a u jednom delu se nalazila i prodavnica "Studenac". Međutim, ranije nije bilo određeno šta je čije, ali kako kaže danas je taj problem rešen.

– Opština Pučišća mi je iznajmila kafić koji je bio pred hotelom koji je Šokić unajmio, i tu nema ništa sporno. Ove godine je napravljen kompromis jer se on žalio da mu gosti ne mogu ući i izići iz hotela, pa je na deo površine pred hotelom koncesiju dobio on, a na deo ja – kaže Eterović, koji na Šokićeve priče o velikoj investiciji u jedini pučiški hotel – odmahuje rukom.

– Ma, njemu su isključivali vodu, struju, tu je dolazila i policija zbog maltretiranja radnica. Prikupljao se novac za jednu konobaricu iz Bosne koja nije imala čime da se vrati kući. Tu vam se radi samo o ljubomori jer je kod mene više gostiju, što je logično jer su i moja ulaganja u kafić veća – tvrdi Eterović, a njegove reči potvrđuje i član Poverenstva za dodelu koncesija opštine Pučišća Stjepan Kusanović.

Iz vlasti kažu da ipak nije sve onako kako predstavlja Rudolf Foto: Pixabay

– Stvarno više ne znam što taj čovek hoće?! Prvo se žalio da je kafić pred hotelom u posedu drugog i to smo mu uvažili i dopustili i njemu da radi. Problem je bio i u tome što mu gosti od stolova i stolica nisu imali kuda da prolaze, pa smo i to rešili i deo terase proglasili javnom površinom sa pravom prolaza koja se kao takva ne može dati u koncesiju.

Računali smo da su tako svi problemi rešeni, a on je sad opet nezadovoljan jer želi koncesiju na celu terasu, uključujući i prolaz do hotela, jer, kao, ako je iznajmio hotel, onda je i kafić takođe, onda mu više ni taj javni prolaz ne treba – objašnjava Kusanović.

I on kaže da je Šokićevo poslovanje u pučiškom hotelu "Porat" vrlo problematično.

– Pazite, on bi bio kafić za sebe, a ni za ovo za što smo mu izdali koncesiju – čak tri rate najma – nije platio. Ne plati li ni idući mesec, moraćemo mu da mu oduzmemo koncesiju  - jasan je Kusanović, koji odbacuje sve navode da bilo ko u opštinskoj vlasti i u Pučišćima ima išta lično protiv Šokića, ali, kaže, "ne može da se posluje, a da se ne plaćaju obaveze prema lokalnoj samoupravi.

VIDEO: Srbi i Hrvati pevaju Đurđevdan

(Telegraf.rs/Slobodna Dalmacija)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roko

    Nije njegova Hrvatska, kako pišete, on je Bosanac, neka lipo ide odakle je i došao.

  • Deni

    Tako ti i treba kad glumis od Bosanskig katolika u hrvatinu. Znaju domaci ko si ti i odakle si, zato ti stvaraju pakao da napustis taj biznis i ostavis njima. Tako je na cijelom Jadranu, cak i jos gorih stvari ima. Tamo gdje je lova tu su i mutikase, kako moj djed kaze. Jadan je onaj bosanac koji se dole obogatio.

  • Dragan

    Eeee luda glavo gde ti je pamet ostavi se patriotizma jer domovina je tamo gde ti je dobro.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima