• 4
 ≫ 

Odlaze da se nikad više ne vrate: Svaki dan po jedan doktor napušta Makedoniju

 ≫ 

Samo u prva četiri meseca ove godine Makedoniju je napustilo 110 lekara

 • 4

Svaki dan po jedan doktor napušta Makedoniju tražeći bolji život, pristojnu egzistenciju i sreću van granica svoje zemlje, a čak 90 procenata njih uopšte i ne razmišljaju da se vrate nazad.

Trik pitanjem na referendumu do EU i NATO: Makedonija će krajem septembra ponovo odlučivati o svojoj budućnosti

Samo u prva četiri meseca ove godine Makedoniju je napustilo 110 lekara, pokazuju zvanični podaci Lekarske komore Makedonije. To se odnosi samo na one lekare koji su se obratili Komori i od nje zatražili potvrdu o njihovom statusu.

Pretpostavlja se da je broj "belih mantila" koji su otišli da rade u inostranstvo daleko veći, jer građani Makedonije koji studiraju medicinu u drugim zemljama ili na primer u Bugarskoj nemaju potrebu da traže potvrdu od Lekarske komore Makedonije. Njima je put u EU direktno otvoren.

Najčešći razlog masovnog odliva lekara u inostranstvo su niske plate, Foto: Pixabay.com

Unazad sedam godina, zajedno sa prvim tomesečjem ove godine, Makedoniju je napustilo 1.207 lekara.

Broj doktora koji su otišli da rade po bolnicama u inostranstvu naglo je počeo da se povećava od 2011. godine i – nezaustavljivo raste. Studenti medicine još tokom školovanja masovno posećuju kurseve stranih jezika, pogotovo nemačkog, da bi odmah nakon završetka fakulteta otišli da rade u neku od zemalja Evropske unije. Prve na listi su im Nemačka, Austrija, skandinavske zemlje, ali posao lekara traže i u drugim zemljama sveta.

NISKE PLATE I PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE

Školovanje svakog od njih Makedoniju košta oko 60.000 evra.

Najčešći razlog masovnog odliva lekara u inostranstvo su niske plate i loši uslovi rada u javnom zdravstvu u Makedoniji. Međutim, prema istraživanju Heltgrupera, mladi lekari odlaze i zbog političkog stanja u zemlji. Čak 70 procenata lekara koji su otišli da rade u inostranstvo su izjavili da su u Makedoniji mogli da dobiju posao samo ako su članovi određene političke partije. Prema tom istraživanju, frapantno je da se čak 90 procenata anketiranih lekara izjasnilo da uopšte i ne razmišljaju da se vrate nazad u Makedoniju.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ana

  28. jun 2018 | 18:33

  Koliko doktora i medicinskih sestara napušta Srbiju ,svaki dan?

  75
  2

  Podelite komentar

 • Sibin

  28. jun 2018 | 18:59

  Gledate u tudje dvoriste a pola srbije je otislo u nemacku I druge zemlje na zapadu Ali normalno po direktivi se o tome ne pise!!!!!

  70
  4

  Podelite komentar

 • djape ja

  29. jun 2018 | 12:40

  Dosli Makedonci kod nas da rade

  2
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok