Lukajiću istražni zatvor od 30 dana: "Hrvatska drži stranog državljanina za navodne ratne zločine počinjene u drugoj zemlji"

Komandant logora Manjača Dana Lukajić uhapšen uhapšen juče prilikom odlaska na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno

  • 2

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu donelo rešenje o sprovođenju istrage protiv Srbina iz BiH Daneta Lukajića (1950.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava - ratnim zločinom protiv zarobljenika, navodi se u saopštenju Veritasa.

Njemu je određen istražni zatvor u trajanju od 30 dana zbog opasnosti od bega, navodi objavljeno je na veb-stranici Tužilaštva.

Uhapšen komandant logora Manjača, osumnjičen za ratne zločine. Pljušte burne reakcije

Veritas u saopštenju navodi da je činjenica da se radi o stranom državljaninu i da su navodni zločini počinjeni u drugoj državi, Lukajićevo hapšenje izazvalo bujicu reakcija zvaničnika i strukovnih udruženja u RS i celom regionu da ne može i ne sme biti procesuiran u Hrvatskoj po istom principu po kojem Hrvatska traži da Srbija iz svog zakonodavstva izbaci regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine počinjene na području bivše SFRJ kako ne bi mogla da sudi pripadnicima njene vojske za zločine počinjene na području Hrvatske.

Foto: Wikimedia

Okrivljeni se tereti zbog postojanja osnovane sumnje da je od 8. do 16. septembra 1992. u logoru ratnih zarobljenika Manjača pored Banja Luke, kao kapetan I klase Vojske Republike Srpske (VRS) i vođa operativnog tima Organa bezbednosti zaduženog između ostalog za prikupljanje obaveštajnih podataka od ratnih zarobljenika, imao stvarne i formalne nadležnosti nad podređenim pripadnicima VRS koji su osiguravali navedeni logor ratnih zarobljenika, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima od 12. avgusta 1949.

Logor Manjača Foto: ICTY

Lukajić je uhapšen juče prilikom odlaska na obeležavanje Dana sećanja na Jadovno i 77 godina od stradanja više desetina hiljada ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, i državljanin je Bosne i Hercegovine, na čijoj teritoriji su počinjeni navodni ratni zločini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    1. jul 2018 | 21:08

    Jel Hrvati hapse i one iz Ruande? Kakav osecaj pravde oni imaju???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA