• 1

U Crnoj Gori za šest meseci tri majke ubile svoje bebe: Otkriveno šta je najčešći razlog zbog čega se žene odlučuju za čedomorstvo

Tri ubistva beba u pola godine. Šta društvo može učiniti da zaustavi zločine

  • 1

Mnoge u Crnoj Gori zgrozila je vest da je jedna žena bacila svoje dete od samo četiri meseca u reku. Ovo je jedan od tri  stravična slučaja koja su potresla crnogorsku javnost.

Dok se nadležni organi bave tim slučajem, iz nevladinog sektora tvrde da je najčešći razlog takvih tragedija postporođajna depresija, koja nije toliko retka koliko se misli. Najčešća i najblaža je postporođajna tuga, a najteža, postnatalna psihoza.

- Ona se dosta često dešava u slučajevima žena koje uopšte nisu imale nikakve mentalne probleme pre toga, nju karakterišu kao i ostale vrste psihoza - halucinacije i deluzije, odnosno pogrešna percepcija sveta. Može biti izazvana nizom faktora, to su genetski, hormonski i psihološki. Zbog toga je važno da u periodu nakon porođaja svaka žena ima podržavajuću sredinu - istakla je Ana Jaredić iz Centra za ženska prava, u razgovoru za crnogorski portal Vijesti.

Najčešći razlog takvih tragedija postporođajna depresija, koja nije toliko retka koliko se misli; Foto-ilustracija: pixabay.com

Posebno je važan odnos majke sa partnerom, tj. ocem deteta. Ako tu postoje konflikti ili čak nasilje, kao što tvrdi majka iz Plava koja je ubila svoju bebu, utoliko gore po majku. Jaredić ističe da nasilje u porodici ne bi trebalo zanemariti kao jedan od faktora koji ostavlja ogromne posledice po mentalno zdravlje.

- Sami taj način života u kojem ste vi svakodnevno pod strahom i stresom za sopstveni život, to mora ostaviti posledice po mentalno zdravlje, čak i  za najstabilnije osobe. U tom smislu posledice su brojne, o kojima se malo kod nas priča, a one mogu da se kreću od onih najblažih kao što su osećaj straha, nesigurnosti, sve do težih oblika, kao što su depresija, anksioznost, destruktivnost, po sebe i po druge, suicidalnost - rekla je Jaredić za portal "Vijesti".

Iz NVO sektora ukazuju da institucije moraju biti tu kada je to potrebno.

Dok se vodi briga o bebi, da se proveri kako se ta majka oseća; Foto-ilustracija: sxc.hu/Ben Earwicker, Profimedia/Alamy

- Važno je da im se posveti briga u tom postporođajnom periodu i mislim da je taj period ključan, da institucije koje se bave brigom o majci i detetu primete, reaguju i pruže podršku. Dok se vodi briga o bebi, da se proveri kako se ta majka oseća - napominje Jaredić.

Slučajevi čedomorstva sve češći su oblik izražavanja psihičkih problema porodilja. A tri ubistva male dece za manje od pola godine  u ovoj zemlji  – podatak je koji sve treba ozbiljno da zabrine.

VIDEO: Ostavili smo bebu da plače na keju! Beograđani su bili iznenađeni i humani

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Komentari

  • Miki cg.

    Ova vijest ne ide na ruku zenama iako sebe dizu na neki klimavi pijadestal, ne javljaju se niti osudjuju za za ovo najgnusnije djelo sto ljucka ruka ucinje.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima