≫ 

Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu kapetanu Draganu: Evo koliko će morati sada da leži u zatvoru

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu

  • 21

Vrhovni sud umanjio je kaznu Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima sa 15 na jedinstvenu pravosnažnu kaznu od 13,5 godina zatvora.

U pravosnažnoj presudi od 12. juna, koja je u petak objavljena na internet stranici Vrhovnog suda, stoji da je delimično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dve tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest meseci.

Kapetan Dragan brutalno pretučen u hrvatskom zatvoru? Kamere snimile tuču, ali on se nije žalio advokatima (FOTO)

U ostalim delovima Vrhovni sud potvrdio je prvostostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine.

Prema ovoj presudi, ostalo mu je da u zatvoru provede još oko pola godine, a ima pravo i da traži uslovni otpust.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan na suđenju Foto: Tanjug/AP

Tokom suđenja je dokazano da je Vasiljković kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih grupa, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih snaga Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu kao i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vreme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na bekstvo, pljačkana imovina, kao i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Izručen je Hrvatskoj 2015. godine Foto: Tanjug/FaH/Damir SENCAR

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao krivična dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svedoci lažno svedočili.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    6. jul 2018 | 15:03

    Nismo ubili ni jednog hrvatskog vojnika,jer su to sve bili naoruzani teroristi koji ruse ustavno-pravni poredak SFRJ kao suverene i nezavisne drzave,a i sad bi tako uradili da neko pokusa da opet uradi tako nesto!!!

  • Nešo

    6. jul 2018 | 13:37

    Sramota je kako Srbija suti i kako okrece ledja srpskim herojima .

  • Zoran

    6. jul 2018 | 14:27

    Danasnja hrvatska drzava je nasledila ono sto je nekad bila NDH,Srbija treba da bojkotuje sve sto dolazi iz te tvorevine i prekine diplomatske odnose sve dok se ne promeni njihova zastava,valuta i ostali simboli iz nekadasnje genocidne tvorevine NDH.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA