≫ 

Kolinda o ustaškim pesmama "gospodina Tompsona": Sporne stihove nikada nisam čula, niti sam videla dokaze da postoje

Novinar je podsetio da je u intervjuu pre dve godine rekla da joj je Tompson omiljeni pevač

  • 25

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je veliki intervju za Dojče vele. U polučasovnom razgovoru govorilo se o temama kao što su uspeh hrvatske fudbalske reprezentacije na Svetskom prvenstvu, odnosi sa Srbijom i neizbežno, Marko Perković Tompson i njegov muzičko-politički repertoar.

U vezi sa Tompsonovim nastupom na dočeku fudbalera, Kolinda je rekla da “pre svega treba poštovati volju igrača”, naglasivši da su oni hteli da kontroverzni pevač bude prisutan. “Gospodin Tompson”, kako ga je nazvala hrvatska predsednica. Istakla je da na dočeku fudbalera nije bilo nikakvog nacionalizma, nego samo nacionalnog ponosa te da je doček bio “dostojanstven i primeren”, a da je uspeh fudbalera doneo optimizam hrvatskom narodu.

Od ove Tompsonove pesme bi se svaki normalan čovek stideo: Hrvate zabavlja stihovima o dva ustaška zločinca i logorima smrti

Novinar je podsetio da je u intervjuu pre dve godine rekla da joj je Tompson omiljeni pevač, a ona se zapitala “Ne znam otkud je to došlo”, ali je dodala da ipak voli neke njegove pesme i da su “one dobre za nacionalno zajedništvo”.

U intervjuu je bilo reči o uspehu reprezentacije, Foto: Tanjug/AP

- Neću sada ulaziti u komentare nekih napisa koji su se pojavili na portalima. Iskreno, ja te neke pesme koje se spominju i citiraju nikada nisam čula niti sam videla dokaze da one postoje. Međutim kada je reč o pesmi "Lijepa li si", apsolutno odbijam da nju neko karakteriše kao nacionalističku pesmu i da je uperena protiv nekoga - izjavila je i dodala da su himne nekih stranih država “puno agresivnije”.

Čini se da se Kolinda u tim odgovoru mislila na Indeksovo otkriće staro 15 godina, prema kojem je Tompson pevao ustašku koljačku pesmu Jasenovac i Gradiška Stara, a da je pročitala članke na Indexu, poslušala audiosnimak i videla što je sam Tompson izjavio o toj temi i to pre punih 15 godina, znala bi da itekako postoje uverljivi dokazi.

Marko Perković Tompson, Foto: Tanjug/HINA / Mario STRMOTIC

Nakon toga je dodala da je “Bosna i Hercegovina druga domovina hrvatskog naroda” i da joj je BiH “prirasla srcu”. Kada je reč o godišnjici Oluje i odnosima sa Srbijom, Kolinda je naglasila da će doći do povećanja tenzija između Hrvatske i Srbije, ali da ona neće ulaziti ni u kakve rasprave niti reagovati na provokacije.

Moramo biti dostojanstveni i u pobedi i u svemu onome što radimo. Oluja je bila čista operacija, a nakon nje dogodili su se zločini koje bi zaista trebalo sankcionisati. Kada govorimo o Kninu, govorimo o Domovinskom ratu kao o temelju savremene hrvatske države. Ono što zaista nastojim nije da uvredim modernu Srbiju i Srbe kao narod ni na koji način. Sve kritike odnose se na velikosrpski režim Slobodana Miloševića. Štoviše, prošle godine otvoreno sam rekla da se treba pokloniti i srpskim žrtvama, civilima koji su nevino stradali nakon Oluje - rekla je ona.

VIDEO: Bez Tompsona i ustaštva: Hrvatska je pre 20 godina medalju slavila potpuno drugačije

VIDEO: Hrvati u transu dočekuju "Vatrene"!

(Telegraf.rs/Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    28. jul 2018 | 14:31

    Cekaj sta se mi srbi pravimo blesavi ja see secam onih nasih sto su pravili blokade kod knina sta su drugo ocekivali ne moze500000srba da bude konstituivan narod trebali su da cute I prihvate hrv kao svoju drzavu bolje bi prosli a gde su sad ni tamo ni ovamo hteli smo veliku srbiju dobili smo veliki da ne kazem sta I gde smo sad bez kosova pitanje sa rep srpskom ajd razumem srbe Iz bosne sto su se borili Ali ove iz hrv ne razumem Sami su se ukopali

  • Vosa

    28. jul 2018 | 18:41

    Jos jedan u nizu ‘neobavestenih’ politicara na ovim prostorima.

  • RA

    28. jul 2018 | 13:37

    Pa sasvim korektan nastup,rekla je i da se našim žrtvama treba pokloniti.Ne vidim ništa sporno kod ove žene.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA