Detalji hapšenja terorista iz Makedonije koji su se borili u Siriji i Iraku: Islamisti povratnici su pretnja za sve (FOTO)

Jedan broj terorista iz Makedonije koji su se borili u Siriji i Iraku tamo su i ubijeni. Do sada je potvrđena smrt najmanje 17 makedonskih Albanaca

  • 2

U velikoj antiterorističkoj akciji "Ćelija", makedonska policija je u saradnji sa partnerima globalne koalicije za borbu protiv terorizma i Sirijskim demokraskim snagama uhapsila sedmoricu makedonskih državljana koji su se borili u Siriji i Iraku.

Uhapšeno 7 Makedonaca zbog ratovanja u Siriji i Iraku: Sledećih 10 godina bi mogli da provedu iza rešetaka

Lisice na ruke su stavljene S.R. ( 28 ), Dž.A. ( 25 ), B.F. ( 24 ), O.Ž. ( 31 ), E.O. ( 24 ), I.Š. ( 41 ) i A.M. ( 23 ), ali se iz policije ne navodi iz kojih su gradova Makedonije.

- U okviru globalne koalicije za borbu protiv terorizma, Makedonija i dalje nastavlja sa kontinuiranim aktivnostima u pravcu detektovanja, identifikacije, neutralizacije i krivičnog gonjenja svojih državljana, kao i stranih terorističkih boraca koji su učestvovali na bojištima u Siriji i Iraku, a potom se vratili u matičnu zemlju - stoji u saopštenju MUP.

Sadašnje hapšenje sedmorice makedonskih državljana koji su se borili na strani džihadista je nastavak predhodne dve antiteroristićke akcije "Ćelija 1" (avgust 2015. godine) i "Ćelija 2" (juli 2016. godine).

Foto: MUP Republike Makedonije

U prvoj policijskoj akciji „Ćelija“ bilo je uhapšeno, a potom na zatvorske kazne do 7 godina i osuđeno jedanaest osoba optuženih da su od oktobra 2014. do sredine 2015. godine vrbovali, regrutovali i slali makedonske državljanje za učešće u paravojnim jedinicama u Siriju i na Bliski istok.

Najveću kaznu od sedam godina zatvora tada je dobio imam Tutunsus džamije u Skoplju, Redžep Memiši. On je priznao da je bio glavni organizator i ideolog džihadističke ćelije preko koje je najmanje 130 makedonskih državljana otišlo da se bori na stranu Islamske države i Al kaede u Siriju i Irak.

Transfer džihadista do ratnih područja u tim zemljama najčešće je išao preko Turske, a dobrovoljci su imali lažne dokumente koji su im dati u Skoplju. Među osuđenima je bio i tadašnji državni savetnik u makedonskoj vladi, Ahmet Darlišta, kao i jedan Makedonac, lekar po profesiji, Stefan Stefanovski, koji je promenio veru i prešao u islam.

Foto: MUP Republike Makedonije

Druga grupa pristalica Islamske držve uhapšena je u antiterorističkoj akciji "Ćelija 2" u julu 2016. godine. Iza brave su se našla četvorica ljudi – Bunjamin Gaši (23), Faruk Izeiriu ( 31 ), Ergin Usein ( 36 ) i Mustafa Mametiu ( 38 ) iz Tetova. Za Sefeta Ramadanija iz Skoplja i Sulejmana Idrizija iz Kumanova postojala su operativna saznanja da se još nalaze u Siriji, a Burhan Sefer iz sela Aračinovo krio se negde u Skoplju.

Svi oni su prošli vojno-terorističku obuku u Siriji, a prema oceni analitičara, nakon povratka u zemlju oni predstavljaju veoma ozbiljnu opasnost za Makedoniju, ali i za zemlje regiona.

Jedan broj terorista iz Makedonije koji su se borili u Siriji i Iraku tamo su i ubijeni. Do sada je potvrđena smrt najmanje 17 makedonskih Albanaca.

U septembru 2014. godine u Makedoniji je uvedeno novo krivično delo - učešće u stranim vojnim ili paravojnim formacijama, za koje su predviđene kazne od 4 do 20 godina zatvora.

- Saglasno nacionalnoj strategiji sprečavanja nasilnog ekstremizma i borbe protiv terorizma, Makedonija sprovodi program deradikalizacije stranih terorističkih boraca u zatvorima, preduzima aktivnosti u pravcu povećanja svesnosti od rizika i pretnji od terorizma i jača mehanizme za prevenciju od radikalizacije na lokalnom nivou - saopštili su iz MUP.

Foto: MUP Republike Makedonije

Uprkos ovim naporima "prevaspitavanja" uhapšenih i osuđenih pristalica Islamske držve, profesor na fakltetu za bezbednost u Skoplju, Vladimir Pivovarov smatra da oni i dalje predstavljaju "tempirane bombe" jer je, veli, njih skoro nemoguće resocijalizovati, pa se otud pita "šta da radimo sa njima" i "da li da čuvamo pored nas".

VIDEO: Uspešna akcija makedonske policije u borbi protiv terorizma

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deni

    8. avgust 2018 | 07:42

    Siptarski teroristi se gone za terorizam od prije 3 god.2016, u Siriji i Iraku.Nisu uhapseni u Makedoniji , posto je mak,policija u stvari siptarska policija koja ne goni svoje.Uhapseni su u Turskoj , a isporuceni avionom i mak.siptarska policija ih je preuzela na Skopskom aerodromu Petrovac.Sadasnja mak.siptarska policija goni i hapsi samo makedonske patriote koji zele sacuvati Makedoniju od NATO agresora, koji zele na silu uvuci Makedoniju u NATO , a Makedonski narod to ne zel,To je prava istina - a ovakvih siptara terorista iz Makedonije ima jos oko 150 i svi slobodno zive u Makedoniji.

  • Peea kojot

    8. avgust 2018 | 01:43

    Sad ce da skoce albanci, eto nereda u makedoniji. Isto ko I pre!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA