• 13

Besna Italijanka osula paljbu po Hrvatima: Poručila ima je da se neće vraćati na njihovo more gde su turisti "kokoške za čerupanje"

U Hrvatskoj se, objašnjava, plaća čak i noćenje na sopstvenom brodu jer je to komad mora pod privatnom koncesijom

  • 13

Razočarana letovanjem u Hrvatskoj, italijanska nautičarka Irina Nazarova iz Monfalkonea, na svojoj Fejsbuk stranici oplela je po hrvatskom turizmu i objasnila zašto je tu destinaciju precrtala u budućim planovima, pa poručila da se u skorije vreme neće vraćati tamo gde se prosečni turista oseća kao "kokoška za čerupanje".

Istakla je da se neke stvari koje su, kako kaže, prošle godine bile besplatne, danas naplaćuju i to poprilično, jer se Hrvatska bazira na luksuzni turizam.

Britanke otkrile mračnu stranu letovanja u Hrvatskoj: Pokušali su da nas otmu, pipkaju nas u prolazu, a i policajac nam se nabacivao (VIDEO)

Hrvati žele da stvore luksuzni turizam Foto: Telegraf, Shutterstock

U Hrvatskoj se, objašnjava, plaća čak i noćenje na sopstvenom brodu jer je to komad mora pod privatnom koncesijom.

- Ako ste ove godine odlučili da bacite sidro u Verudu iznenadiće vas jer je u susednom zalivu postavljeno stotinak plutača i više se ne možete usidriti bez otvaranja novčanika - napisala je Nazarova.

Ako ste, dodala je, odlučili da se usidrite na ostrvu Mljetu, što je prošle godine bilo besplatno, ove godine vam samo pola plivanja naplaćuju 600 kuna, odnosno 85 evra, uz važeću propusnicu za 24-satni boravak.

Naplaćuju turistima i kada usidre čamac Foto: Profimedia/Alamy

Opravdanje za to je da ste u Nacionalnom parku i da se tu zato ne možete usidriti ni na 10 minuta.

- Platićete iako Park niste ni posetili. Prethodnih godina nedeljni ulazak u Park je koštao 15 evra, a mogli ste ostati na sidrištu besplatno nekoliko dana. Danas je privilegija boravka tu rezervisana samo za luksuzne jahte i bogate turiste dubokog džepa ili čarter flote. Kakav izbor imamo onda? Otići na ''slobodni'' vez ispred mnogih restorana gde ćete olakšati kreditnu karticu, što uključuje i večeru - navela je.

Napisala je i da su cene restorana srednje visoke, ali da treba pripaziti na odabir vina, jer bi ste se, kaže, mogli poprilično iznenditi iznosom računa.

- Da ne spomenemo cene na Kornatima! Dva brancina od 700 g sa pečenim krompirom i vodom u jednom od tamošnjih restorana koštaće vas 120 evra - navela je upozorila da pre nego što se brodom približite restoranu, a osoblje otkrije da vas je samo dvoje, dok iza vas ide motorni brod sa osmoro, reći će vam da oni na motornom brodu imaju prednost zbog prethodne rezervacije.

Pritom, ističe, da se sve to događa bez ikakve ljubaznosti, srdačnosti ili opravdanja za moguću grešku.

- U hrvatskom poslovanju nailazimo samo na praktičnost, a zdravom razumu tu jedva da ima mesta - navela je.

Boravak u Cavtatu je posebno opisala.

- Po dolasku u Cavtat potrebno je vezati se na rivi. Nikoga i ništa ne tražite, ali će korist imati osoba koja ljubazno preuzima konopac vašeg broda kako bi ih privezala. Kako lepo, pomislite, ovde su prijateljski ljudi. Čim se privežete, shvatićete da ljubazna osoba koja vam je upravo pomogla nije ništa drugo nego lokalni mafijaš (neka vrsta neovlašćenog osoblja za privezivanje brodova) koji će vam naplatiti uslugu koju niste ni tražili i to 100 kuna (15 evra). U slučaju da ne platite, konopac će vam biti bačen u more... - navela je Nazarova, uz dodatna pojašnjenja koja turistima dodatno komplikuju život.

Ako, kaže, odlučite da prenoćiti u Cavtatu "loviće vas na rivi i nuditi smeštaj po ceni od 130 evra za noć".

Ipak, pravi šok doživela je na Šolti, gde je njihov brodić bio na vezu pred restoranom, ali ih je osoblje poteralo jer dolazi oluja.

- Terati su nas na more pred oluju? Ne mogu opisati kako sam se osećala. Taj menadžer restorana zaista nije normalan. I svaka rasprava s njim bila je suvišna - navela je Nazarova i dodala da su ovakvi primeri veoma česta pojava u Dalmaciji.

Iako su, kaže, Dalmacija i Istra pravi prirodni rajevi na zemlji s jedinstvenom lepotom, prisiljeni su da napustie Hrvatsku i priliku daju zemljama kao što su Italija i Grčka, gde "ljudski odnosi nisu definisani dubinom vašeg džepa", preneo je Večernji list.

VIDEO: Hrvati u transu dočekuju "Vatrene"!

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    Jadran je nekada bilo najčistije more , nažalost , sad je samo velika kanalizacija !

  • Ljubiša

    Pa to je vaše italijansko more,treba samo da ga vratite nazad.Dva ratna broda pošaljite i Hrvati će kao po starom običaju da vas dočekaju cvećem,to je bar poznato iz istorije Hrvata.

  • E

    Tradicionalno Italijansko ime i prezime,pogotovo u oblasti Pulja:))

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima