≫ 

Novi problem za Plenkovićevu vladu: Hoće li hrvatski premijer posle ovoga uspeti da zadrži položaj (VIDEO)

Bernardić je ponovo zatražio raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora

  • 0

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova vlada ponovo su u problemu nakon objavljivanja transkripta izjave bivše ministarke finansija Martine Dalić Tužilaštvu u vezi Agrokora, zatim kolapsa Hitne pomoći zbog čega je jedan mladiću mro na ulici u Zaprešiću, ali i generalnog štrajka u brodogradilištu Uljanik čiji zaposleni su za ponedeljak najavili radikalizaciju protesta na centralnom zagrebačkom Markovom trgu.

Iskaz Dalićeve, koja je zbog afere "hotmejl" bila prnuđena da podnese ostavku na ministarsku poziciju, naime, otkrio je da je Plenković bio upoznat sa svim što se dešavalo u vezi sa Agrokorom, koji je država posebnim zakonom preuzela, a bivšeg vlasnika Ivicu Todorića i desetak njegovih saradnika optužila za finansijske malverzcije.

Afera sa mejlovima izbacila Plekovića iz sedla: Smeši mu se smena na čelu HDZ-a

Martina Dalić Foto: Hina/Damir Senčar

Todorić je nakon toga pobegao u London, a Hrvatska je za njim raspisala crvenu Interpolovu poternicu i evropski nalog za hapšenje.

Lider najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić je na vanrednoj konferenciji za novinare komentarisao aferu Agrokor i aktuelni trenutak nakon što su objavljeni iskazi Dalićeve i bivšeg vanrednog upravniga Ante Ramljaka, preneli su hrvatski mediji.

Bernardić je ponovo zatražio raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.

- Ostavka premijera bila bi moralan čin, ali ova vlada morala nema, zato tražimo raspuštanje Sabora - rekao je on.

Konstatovao je da građani nisu dobili odgovor na mnoga pitanja vezano za aferu Agrokor.

Bernardić je izjavio da Plenković, ne samo da je sve znao i lagao, već je, kazao je, bio vođa operacije izvlačenja više od 500 milona kuna iz Agrokora.

- Ostavka bi bila moralan čin, ali ova vlada nema morala pa ćemo i dalje insistirati na raspisivanju izbora jer se ove stvari ne smeju biti tolerisane zbog naše budućnosti - kazao je Bernardić i najavio da će ponovno u saborsku proceduru uputiti zahtev za raspuštanje Sabora i raspisivanje novih izbora.

- Iz objavljenih transkripata svedočenja bivše potpredsednice vlade Martine Dalić pred USKOK-om postalo je jasno da su svi sve znali i da su lagali, od Plenkovića preko Zdravka Marića do Martine Dalić i Ante Ramljaka. Bili smo u pravu kada smo zbog tajnih sastanaka u vladi i izvan nje s predstavnicima fonda Knighthead tvrdili da je reč o trgovanju povlaštenim informacijama i insistirali da istražna komisija za Agrokor utvrdi činjenice - rekao je šef SDP-a.

Zbog lažnih iskaza više zvaničnika, pa i samog premijera, pred hrvatskim institucijama o temi potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od privatne interesne grupee, stranka GONG traži od Andreja Plenkovića da podnese ostavku.

Ako je iskaz Martine Dalić pred USKOK-om točan, visoki zvaničnici udruženi s privatnom interesnom grupom zarobili su i zloupotrebili demokratske procese i institucije, obmanjivali javnost i cenzurisali medije, zbog čega ova vlada više ne može da upravlja državom, saopšteno je iz te stranke.

- Premijer Plenković obmanuo je javnost i Hrvatski sabor kada je, braneći se od zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi, prećutao inicijalni sastanak s Ivicom Todorićem na koji je poslao ne samo Martinu Dalić nego i bivšeg direktora Agrokora Zdravka Marića - navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je Marić lagao pred Komisijom za sprečavanje sukoba interesa kad je tvrdio da se izuzeo od odlučivanja u slučaju Agrokor jer je prijavio samo 2 od ukupno 7 sastanka na kojima je učestvovao i da je prema Dalić, bio vrlo aktivan u kreiranju lex Agrokora.

Dodaje se da je Dalić priznala cenzuru zaustavljanjem priče u jednom mediju, lagala je javnosti da radna grupa ne postoji, smatrala nepristojnim propitivanje naknada članovima radne grupe i dovodila svoje prijatelje, koji žive od finansijskih transakcija, na sastanke s Agrokorovim kreditorima.

Ivica Todorić Printskrin: Youtube/Ivica Todorić

- Sigurnosno-obaveštajna agencija zloupotrebljena je za nezakonite provere kandidata za Agrokorovog poverenika - poručuju iz GONGA.

I najzad, ističu, USKOK je prihvatio tezu o neformalnoj radnoj grupi koja je radila „ne-javno“ i odbacio krivičnu prijavu, mada postoji sve više indicija da su upravo takve okolnosti omogućile da umesto javnog prevladaju skriveni partikularni interesi.

Oglasio se i politički sekretar opozicionog Mosta, Nikola Grmoja, koji je zatražio hitno sazivanje tematske sednice parlamentarnog odbora za informisanje.

- O tome koliko doseže arogancija i bezobrazluk aktualne vlade, mnogo govori i činjenica da je njena bivša potpredsednica Martina Dalić vrlo nonšalantno, kao da je reč o sasvim uobičajenom postupku, u svome iskazu USKOK-u navela da je lično sprečila objavljivanje određenih informacija. Sada je očito da je Dalić koristila medije kao svoj lični PR kanal i pritom od hrvatske javnosti skrivala esencijalno važne informacije o Agrokoru - izjavio je Grmoja.

Istovremeno sa objavljenim transkriptima iskaza Dalićeve pojavila se i informacija da da bivša ministarka priprema knjigu na teme Agrokora , pa deo javnosti se sada pita šta je to što će ona izneti u toj knjiži, a neki procenjuju da bi dosta toga moglo biti veoma nezgodono po premijera Plenkovića.

PLENKOVIĆ - NAJNEGATIVNIJI POLITIČAR

Najnovije mesečno istraživanje hrvatske agencije CroElecto pokazalo je da aktuelnom premijeru Andreju Plenkoviću podrška pada i da je istovremeno prvi na listi koje ispitanici smatraju negativnim političarima (25,80 odsto).

Prema istom istraživanju popularnost predsednice Kolinde Grabar Kitarović nastavlja da raste i smatra se najpozitivnijom političarkom sa 21,71 odsto podrške ispitanika, dok je Plenković na toj listi pao za više od jedan i po postotni bod u odnosu na juli.

Ipak, sa svega 7,97 odsto podrške Plenković je i dalje na drugoj poziciji najpopularnijih.

Andrej Plenković Foto: Tanjug/HINA/Miljenko Klepac

Treći je opozicionar Božo Petrov sa 2,40 odsto podrške.

Na drugom jestu najnegativnijih političara je Davor Bernardić sa 7,30 odsto podrške, a na trećem, s tek nekoliko glasova više od ministra zdravlja Milana Kujudžića, je Milorad Pupovac sa 6,34 odsto podrške, preneli su hrvatski mediji.

Inače, istraživanje je rađeno u periodu od 13. do 23. avgusta na reprezentativnom uzorku od 1.041 ispitanika.

VIDEO: Hrvatska obeležava "Oluju", zločin u kom slave ubijanje, silovanje i proterivanje Srba

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA