Vandali streljali borce: Opet uništena spomen ploča partizanskog odreda u Splitu, a nadležni nemoćni da ovome stanu na put (FOTO)

Nepoznati vandali su razbili kamenu ploču na spomeniku, a savetnik gradonačelnika, Ivica Grubišić Gire kaže da joj nema spasa

  • 8

Spomen ploča Prvom splitskom partizanskom odredu u gradskoj četvrti Plokite uništena je i razbijena, saopštili su danas Udruženje antifašista i antifašističkih boraca Splita i Udruženje veterana Domovinskog rata antifašista.

Hrvatska agencija navodi da je uz saopštenje objavljena fotografija spomenika koji je išaran juče.

- Tako vandali, tzv. hrvatski domoljubi, skoro svake godine uoči dana obeležavanja godišnjice smaknuća (26.8.1941.) ponovno ''streljaju'' borce koji su vođeni idealima slobode išli u narodnooslobodilački antifašistički rat. I još ih zato nazivaju partizanskim zločincima. Svojim siromašnim duhom verovatno misle da će razbijanjem spomen obeležja promeniti istoriju - navodi se u saopštenju.

Hina navodi da na toj spomen ploči, postavljenoj 1981. godine, stoji natpis "Poneseni snom, u slobodu s ovog su mesta 11. avgusta 1941. krenuli u borbu partizani Prvog splitskog odreda. Rodoljubivi Split ih nikad neće zaboraviti".

Ovo nije prvi put da je oštećen spomenik Prvom splitskom partizanskom odredu na Plokitama.

Ovo se ne dešava prvi put; Foto: Dalmacija Danas

Nepoznati vandali su razbili kamenu ploču na spomeniku, a savetnik gradonačelnika, Ivica Grubišić Gire kaže da joj nema spasa. Druga je naručena i trebalo bi da bude gotova početkom sledeće nedelje, a sutra se obeležava 77. godišnjica osnivanja i stradanja Prvog splitskog partizanskog odreda

Ivica Grubišić je izašao jutros na teren i utvrdio stupanj oštećenja i naručio novu ploču koja bi trebalo biti završena početkom sledeće nedelje.

Grad je poručio novu ploču; Foto: Dalmacija Danas

- Bila je policija koja je obavila uviđaj, a mi smo se dogovorili da će se ploča zameniti u ponedeljak, najkasnije u utorak. Ploča je napukla na tri, četiri mesta i tu nema spasa. Ona je već nekoliko puta bila razbijana ili išarana. Ovakve stvari se često događaju i uvek se to dogodi noć, dve pre obeležavanja. Grad ne odustaje, ako treba i stotinu puta ćemo promeniti novu ploču, ali nemoćni smo kada neko dođe pod okriljem noći, jednostavno je to nemoguće zaštititi. Sve što možemo je reagovati odmah - kazao je Gire.

(Telegraf.rs/Dalmatinski portal, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    25. avgust 2018 | 18:32

    Šta rade ustaše u hrvatskoj uz blagoslov eu, tako to ide kad im eu, čuva leđa,

  • Cika Velje

    25. avgust 2018 | 20:30

    Sve dublje tonu...!!!

  • buba

    25. avgust 2018 | 19:42

    Antifašisti neka sada fino bace u more spomenik najvećem fašisti- Franji Tuđmanu u Splitu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA