≫ 

Vukovarski gradonačelnik poziva na protest, jer vlast ne kažnjava zbog "zločina koji su počinjeni u vreme Miloševića"

Na konferenciji za novinare poručio je da je vreme da se postave jasni rokovi nadležnim državnim institucijama

  • 6

Vukovarski gradonačelnik, Ivan Penava, iz redova vladajuće HDZ, pozvao je danas sve građane tog grada i drugih hrvatskih gradova na mirni protest zbog nečinjenja vlasti na kažnjavanju, kako kaže, zločina počinjenih u "vreme režima Slobodna Miloševića".

Smatra da su za to, što 27 godina kasnije po tom pitanju nije učinjeno ništa, najviše krivi "političari i ljudi koji su profesionalno plaćeni, kojima je provođenje zakona u opisu radnog mesta".

U Hrvatskoj vlada aparthejd, a ispaštaju deca: Srpski i hrvatski đaci su i dalje odvojeni u vukovarskim školama, viđaju se samo u prolazu

Na konferenciji za novinare poručio je da je vreme da se postave jasni rokovi nadležnim državnim institucijama.

Penava tvrdi da ima dokaze za počinjene zločine i ističe da, ako Hrvatska želi da bude pravna država, koja se odgovorno ponaša prema svojim herojima, onda te dokaze mora da iskoristi: "Država treba da dokaže da se zločinački režim Slobodana Miloševića mora osuditi, da se ljudima koji su prošli torture srpskih koncentracijskih logora moraju priznati prava i, na kraju krajeva, usloviti to ako ćemo danas-sutra biti u Evropskoj uniji s Republikom Srbijom". Ako nećemo, kaže, onda je to loša priča.

Vukovar Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upitan da li među dokazima ima neko ime, tvrdi da ima i navodi da je to zapovednik zatvora u Sremskoj Mitrovici.

- Da su se institucije bavile ovim poslom one bi to imale i trebalo bi već odavno da imaju celu ukrštenicu rešenu, do glavnog čovjka koji je bio mozak operacija. Govorimo o samom vrhu JNA-a, KOS-a i politike velike Srbije - naveo je Penava gostujući u dnevniku zagrebačke Nove TV.

On misli da je žalosno što su hrvatske institucije toliko slabe da im privatne osobe to moraju predavati. Upitan da li se boji sankcija stranke kojoj pripadi s obzirom na to da poziva na protest, kaže da bi teško shvatio da ovu liniju HDZ nije spreman da brani, ili bilo koja stranka koja deluje na prostoru Hrvatske.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srđan m.

    9. septembar 2018 | 22:23

    Kad ćete više prestati da bolujete od Srbofije paćenici

  • Todor

    9. septembar 2018 | 22:07

    Naslednike Pavelića, Budaka, Luburića i ostalih ustaša treba podsetiti da zločini ne zastarevaju, i da Kroacija kao država nastala na temeljima NDH može lako da bude u procesu koji ovaj polučovek traži zbog Miloševića.

  • NN lice

    9. septembar 2018 | 22:05

    Olosu, protjerali ste 200.000 srba i EU vam je to precutala, kako vas mrzim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA