• 0

Makedonija se sprema za sudbinski referendum: Najveća opoziciona partija pozvala građane da donesu najbolju odluku za porodicu i državu

Lider VMRO-DPMNE je optužio vlasti za "poteškoće i delikatnu situaciju" u kojoj se Makedonija trenutno nalazi

  • 0

Najveća opoziciona makedonska partija VMRO-DPMNE pozvala je građane da na predstojećem referendumu o promeni imena glasaju po sopstvenoj savesti.

- Svako će doneti odluku za koju smatra da je najbolja za porodicu i zemlju. Makedonija nam je sve. Neće stranke odlučivati. Narod će doneti odluku o nacionalnom pitanju i svi ćemo joj se pokloniti - poručio je sinoć predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, saopštavajući odluku stranke koja je doneta, kako je kazao, posle konsultacije s građanima.

Procurela dokumenta Vikiliksa otkrivaju: Makedonija još 2008. pristala da promeni ime?

Ovom objavom stavljena je tačka na neizvesnost da li će najveća opoziciona stranka pozvati na bojkot referenduma o sporazumu sa Grčkom 30. septembra.

Mickoski je ponovio protivljenje dogovoru sa Grčkom, navodeći da se njime menja Ustav, nacionalni i lični identet, pasoši, lična dokumenta.

Lider VMRO-DPMNE je optužio vlasti za "poteškoće i delikatnu situaciju" u kojoj se Makedonija trenutno nalazi.

- Makedonija je sada skup avion u rukama adolescenata - istakao je Mickoski, prenela je agencija MIA.

On je izneo primedbu i na referendumsko pitanje, nazivajući ga dvosmislenim i ukazujući da to zbunjuje građane.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO, koja je korišćenje termina "Makedonija" u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

Zeav poziva građane da izađu na referendum i da glasaju Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ZAEV: MICKOSKI DA JASNO KAŽE DA JE PROTIV BOJKOTA REFERENDUMA

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je spreman da prihvati duel sa Hristijanom Mickoskim kada se lider VMRO-DPMNE, najveće opozicione stranke, bude jasno izjasnio da li je protiv bojkota referenduma o promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

Zaev je tako odgovorio na insistiranje novinara da se izjasni povodom poziva Mickoskog na tv duel i stava VMRO-DPMNE da građani na referendumu treba da glasaju po sopstvenoj savesti.

- Makedonska budućnost zaslužuje diskusije po tom pitanju i stoga bojkotovanje budućnosti zemlje ne predstavljaju osnov za bilo kakve razgovore - rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, prenela je MIA.

Protesti u Makedoniji zbog dogovora sa Grčkom oko imena Foto: AP/Tanjug

ZAEV POZVAO GRAĐANE DA GLASAJU

Makedonski premijer Zoran Zaev pozvao je građane da glasaju na predstojećem referendumu o promeni imena, nazivajući to istorijskim trenutkom važnim za budućnost zemlje.

Zaev je istakao da će uspešan referendum obezbediti budućnost Makedonije "za sva vremena".

- Na referendumu 30. septembra odlučujemo. Taj istorijski trenutak je veći od svih nas, naših partija, zavada i ličnih interesa. Tu se radi o budućnosti naše dece. Izađimo svi na referendum za evropsku Makedoniju - rekao je Zaev u video poruci, prenela je MIA.

Zaev je građanima poručio da je vreme za hrabrost.

- Vreme je da se iskaže hrabrost i gleda u budućnost - istakao je Zaev, navodeći da se Makedonci nalaze pred najvećim izazovom u istoriji zemlje.

Potpisivanje istorijskog sporazuma sa Grčkom Foto: AP/Tanjug

- Naš put nije lak, ali mi najbolje znamo šta dobijamo - rekao je Zaev, ističući da je sve to za bezbedniju, stabilniju, evropsku Makedoniju.

- Tokom pregovora i sporazumom sačuvali smo naš jezik i nacionalnost, kulturu, očuvali našu istoriju. Uspešan referendum će obezbediti budućnost zemlje za sva vremena - zaključio je Zaev.

U Makedoniji je pre dva dana zvanično počela kampanja za referendum o promeni imena zemlje koji će biti održan 30. septembra.

Makedonci će glasati o promeni imena bivše jugoslovenske republike u Severna Makedonija, čime bi trebalo da se okonča dugogodišnji spor sa Grčkom, susedom i članicom NATO-a, koja je korišćenje termina "Makedonija" u Skoplju videla kao pretenzije na njen istoimeni region.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima