Hrvati sahranili ustaške žrtve partizana, a vojska i država im nisu odali počast

Ministar poručio: "Pokoj im večni i smiraj u ovim napaćenim hrvatskim grudima"

  • 6

Posmrtni ostaci 55 žrtava "partizanskih zločina protiv čovečnosti" tokom Drugog svetskog rata i posleratnog perioda, koji su pronađeni i ekshumirani na devet mesta u opštinama Plitvička Jezera i Rakovica, sahranjeni su u zajedničku grobnicu na mesnom groblju u Vagancu, a reč je o civilima i vojnicima domobranske i ustaške vojske.

Na sahrani uz vojne počasti bili su rodbina potomaka nestalih u Drugom svetskom ratu, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanica hrvatske predsednice Silvana Oruč Ivoš, predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, vojske i policije, Generalskog zbora, Hrvatskog žrtvoslovnog društva i Hrvatskog domobrana.

Foto: index.hr

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizovala je i sprovela ekshumaciju od 24. aprila do 14. juna 2017. na devet mesta u Rakovici i Plitvičkim Jezerima, rečeno je, a sve se žrtve smatraju nevinima jer su, kako je istaknulo nekoliko govornika, "smaknute bez suđenja".

Ministar Medved rekao je da Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja čini "velike napore u traganju za posmrtnim ostacima iz Drugog svetskog rata i posleratnog perioda, a posebno Domovinskog rata, jer sve žrtve, kao danas sahranjene, tek s dostojanstvenom sahranom dobijaju svoj spokoj".

- Nastavićemo da sprovodimo istraživanja i ekshumacije istrajno, ozbiljno i odgovorno u okviru zakonskih procedura i ništa nas u tome neće umoriti - poručio je ministar Medved u svoje ime i ime premijera Andreja Plenkovića i svim članovima porodica izrazio saučešće, a pokojnicima "pokoj večni i smiraj u ovim napaćenim hrvatskim grudima".

Izaslanica hrvatske predsednice Silvana Oruč Ivoš rekla je da su te dugo prećutkivane žrtve partizanskih zločina likvidirane po istom obrascu kao i mnoge druge na oko 940 mesta širom Hrvatske.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deni

    14. septembar 2018 | 19:23

    Jesu li ustase sudile ikome u tom ratu, od Jasenovca i drugih stratista. Bili su uz fasiste i okupatore pa bolje nisu nitasluzuli. Kako su orali tako su i ravnali.

  • velebit

    14. septembar 2018 | 20:10

    Bas su se napatili dok su klali

  • S.z.

    14. septembar 2018 | 19:54

    Ovi stvarno nisu normalni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA