Panika u Dalmaciji zbog najezde stršljenova: U jednoj kući ih je bilo 1.000, a tri uboda imaju učinak kao ujed poskoka

Stršljenovi prave svoja u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, a ponekad i u samim kućama

  • 0

Dalmaciju je ovog leta pogodila prava najezda stršljenova.

Kako javlja portal Index.hr pozivajući se na Dalmaciju danas, ovog leta je zabeležen veliki broj stršljenova uz dalmatinsku obalu, na ostrvima, ali i u zaleđu.

Stršljenovi prave svoja gnezda gde stignu: u vrtovima, okućnicama, potkrovljima, garažama, a ponekad i u samim kućama.

Goran se sa posinkom kasno uveče vratio s mora, pa u kući zatekao neprijatan prizor: Kada je video prijatelja kod svoje žene, nastao je horor

Božidar Žuljević, predsednik triljskog Udruženja pčelara, potvrdio je da je situacija opasna.

- Kako posedujem kompletno zaštitno odelo, ljudi me već svakodnevno zovu. Na primer, danas smo po pozivu ušli u kuću u Bisku. Bio sam u pratnji lokalnih vatrogasaca, ali u samu prostoriju gde se nalazilo gnezdo dugačko oko 80 centimetara ušao sam sam. Verujte, nije nimalo lako ući u prostoriju sa oko 1.000 stršljenova, nikada ne znate hoće li vam se koji provući kroz nogavicu. Kaže se da tri uboda stršljena imaju učinak ugriza poskoka. Lopatom sam razorio gnezdo, ali tek nakon što sam sprejem dobro tretirao celu prostoriju - ispričao je Žuljević u razgovoru za Dalmacija danas.

Stršljenovi prave gnezda gde god stignu Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Pčelar navodi kako je zbog gnezda stršljenova intervenisao širom Cetinske krajine, ali da tako ekstreman slučaj još nije doživeo.

- Teško je to opisati. Nema jedinke koja je kraća od 3 centimetra. Pre nekoliko dana isto sam ušao u jednu kuću u kojoj su stršljeni ''okupirali'' prozor i uboli čoveka u glavu - rekao je Žuljević i dodao da stršljenovi ne predstavljaju opasnost samo za ljude, nego i za pčele.

- Događaju se veliki napadi na pčelinje zajednice i nastaju ogromne štete. Nejake zajednice pčela ne mogu da se odbrane od takvih napada stršljena i bivaju uništene do kraja. Inače, pčela se ne može suprotstaviti stršljenu pojedinačno, ali se ipak znaju odbraniti na način da puno pčela u potpunosti okruži stršljena i onda ga doslovno skuvaju temperaturom svojih tela jer mogu da podnesu višu temperaturu od tog napadača - naveo je Žuljević savetujući sve one koji imaju problem sa stršljenovima da gnezda ne uklanjanju sami, nego da pozovu u pomoć vatrogasce.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA