Stotine vatrogasaca i dalje gasi požar na Pelješcu, stanje se pogoršava: Vatra je zahvatila kuće, ljudi evakuisani (VIDEO)

Nezvanično, uzrok požara na Pelješcu je varničenje dalekovoda koji je prošle noći oborila bura

  • 0

Stanje na Pelješcu, gde besne požari koje gase stotine vatrogasaca i vojska, vrlo je teško, kaže potpredsednik hrvatske vlade Damir Krstičević.

Požar je na tom poluostrvu zahvatio je više kuća. Zbog jakih naleta bure, kao i nepristupačnog terena, gašenje je otežano. Vatra je zahvatila potkrovlja i deo fasade nekoliko kuća u mestu Mokalo, na području Orebića, dok su donji delovi kuća spaseni. Izdata je naredba za evakuaciju stanovnika sela Mokalo te turista iz dva obližnja kampa.

Gori Pelješac, jak vetar rasplamsava vatru munjevitom brzinom: Naređena evakuacija stanovnika i turista iz dva kampa (VIDEO)

Nezvanično, uzrok požara na Pelješcu je varničenje dalekovoda koji je prošle noći oborila bura.

Situacija na Pelješcu vrlo je složena, ali mislim da ćemo to sve staviti pod kontrolu, izjavio je za HRT Krstičević, koji je za ujutro hitno sazvao sastanak dubrovačko-neretvanskoga županijskoga vatrogasnog štaba.

Foto: Tanjug/AP

Ministar je izrazio žaljenje što su u požaru na Pelješcu u utorak nagorela četiri stambena objekta - fasade i krovišta kuća u selu Stankovići, te zahvalio svim vatrogascima na ogromnom angažmanu koji su uložili u Orebiću i okolnim mestima.

On je dodao da će vatrogasci celu noć dežurati i pratiti situaciju.

Zbog jake bure kanaderi su tek u poslepodnevnim satima uspeli da se probiju do požarišta i pomognu vatrogascima na terenu. Vetar je prema poslednjim informacijama na Pelješcu promenio smer te se strahuje da bi požar mogao da krene prema opštini Trpanj.

Foto: Tanjug/AP

Na terenu je 300 vatrogasaca sa 50 vozila i vojska, a u sredu stižu i dodatne snage u Orebić.

Krstičević je u utoraku uveče obišao požarište u Splitu gde je požar buknuo na vrhu Marjana, ali pola sata nakon dojave stavljen je pod kontrolu, prenosi Hina.

Vatrogasci će i na tom mestu ostati celu noć i pratiti požarište.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA