Makedonija u nedelju glasa o promeni imena: Šta ako referendum ne uspe? (VIDEO)

Referendum nije obvezujući pa bi Zaev mogao da pokrene promenu ustava čak i ako odgovor većine bude negativan ili odziv nedovoljan

  • 19

Zapadni čelnici i makedonska vlada opisuju referendum o promeni imena Makedonije u nedelju kao istorijsku priliku da se prekine grčka diplomatska blokada, no nije jasno šta će se dogoditi ako rezultat bude negativan ili ako referendum ne uspe zbog slabog odziva građana.

Prihvatanje promene imena države prilika je da vlada dobije potvrdu poverenja građana i možda preduzme prve korake prema pristupanju NATO-u i otvaranju pristupnih pregovora s EU.

>>> Makedonija je postala novo bojno polje između Zapada i Rusije: Najveće svetske sile strepe od rezultata referenduma

No prvo bi bilo nužno da građani glasaju za novo ime - Severna Makedonija - kako je dogovoreno s Grčkom u junu tzv. Prespanskim sporazumom.

Makedonci će se na referendumu izjašnjavati da li su za promenu imena koja je dogovorena Prespanskim sporazumom s Grčkom - Foto: AP/Tanjug

Po sporazumu koji su potpisali grčki i makedonski levičarski premijeri, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, bivša jugoslovenska republika biće preimenovana kako bi se rešile dugogodišnje napetosti s Grčkom, koja tvrdi da se Makedonijom može zvati samo njena severna pokrajina.

Parlament u Skoplju podržao je sporazum sa 69 od ukupno 120 glasova. No promena ustava znatno je teži korak i Zaevu će biti potrebna dvotrećinska većina.

Tek kada se to sprovede, Grčka će moći da ratifiikuje sporazum i da prekine blokadu Makedonije na putu prema EU i NATO-u.

U međuvremenu, Zaev je zakazao referendum kao ključni test popularnosti svoje vlade, iako to po Prespanskom sporazumu nije morao da učini.

Zapadni čelnici pohrlili su u Skoplje pred referendum i pozivali Makedonce da se odazovu, signalizirajući da će samo prihvatanjem sporazuma s Grčkom pomoći svojoj zemlji - Foto: Tanjug/AP

Zapadni čelnici pohrlili su u Skoplje pred referendum i pozivali Makedonce da se odazovu, signalizirajući da će samo prihvatanjem sporazuma s Grčkom pomoći svojoj zemlji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ministar spoljnih poslova Hajko Mas, američki ministar odbrane Džejms Matis, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ivropski poverenik za proširenje Johanes Han lično su preneli tu poruku poslednjih dana.

Zaev je bio direktniji, upozorivši Makedonce da će ili prihvatiti sporazum o promeni imena, ili i dalje biti izolovani. Tako je sastavljeno i referendumsko pitanje: "Jeste li za članstvo u EU i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke?"

No dok vlada i međunarodni gosti opisuju glasanje kao istorijsku priliku za Makedoniju, i dalje nije posve jasno šta vlada ima od toga.

Referendum nije obvezujući pa bi Zaev mogao da pokrene promenu ustava čak i ako odgovor većine bude negativan ili odziv ne bude dovoljan - Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Referendum nije obvezujući pa bi Zaev mogao da pokrene promenu ustava čak i ako odgovor većine bude negativan ili odziv ne bude dovoljan.

Nacionalistička opoozicija protivi se promeni imena zemlje smatrajući da je reč o izdaji nacionalnog identiteta, a kritikuje se i procedura kojom Zaev želi sporazum da pretoči u zakon.

- Referendum je savetodavan pa je njegov rezultat apsolutno irelevantan za moguću ratifikaciju sporazuma - rekla je profesorka i politička analitičarka Biljana Vankovska s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Skoplju.

Premda je Ustavni sud odbacio zahteve da se referendum proglasi nezakonitim, ona insistira na tome da on to zaista jeste.

- Veliki pritisak spolja pokazuje da je referendum važan međunarodnim igračima jer mu je cilj da se stvori utisak da su Makedonci demokratski i svojevoljno prihvatili sporazum - kazala je.

- Na referendumu građani odlučuju, a političari slušaju. Referendum je uspešan, nezavisno od toga kako glasa većina, ako je sproveden po pravilima pravne države. Ovaj to, nažalost, nije - istakla je Vankovska i dodala da on krši "sva zakonska načela", uključujući Kodeks dobre prakse Venecijanske komisije.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Veća Evrope za ustavna i izborna pitanja.

Vankovska ne veruje da će odziv na referendumu biti veći od potrebnih više od 50 odsto kako bi bio valjan, ali upozorava da će Zaev ipak nastaviti sa sprovođenjem Prespanskog sporazuma iako je "on već u neregularnom procesu".

Neuspeli referendum bi "delegitimisao" Zaeva. A eventualnim nastavkom procesa ratifikacije, on "će zaobići narod, izvor svog autoriteta i izazvati nepredvidljivu političku i socijalnu krizu".

No kada bi odustao od Prespanskog sporazuma, Grčka bi i dalje nastavila da blokira pristup Makedonije u NATO i njen napredak prema EU, što bi moglo da povećati rizik od političke nestabilnosti. Zemlja je, naime, već bila na rubu rata 2001. kada su se pobunili etnički Albanci, koji čine oko četvrtine od ukupno 1,7 miliona stanovnika, tražeći veća prava.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    29. septembar 2018 | 17:23

    Tito je napravio tu veštačku tvorevinu od bugara grka šiptara turaka cigana cincara i srba , za 20 g niko to više nece spominjati , sve ce to šiptari završiti demografskom progresijom

  • Tanče

    29. septembar 2018 | 21:44

    Nedajte svoje ime Makedonci moji. Makedonija je bila i ostaće Makedonija. Živela Makedonija!!!!!

  • Dana

    29. septembar 2018 | 22:05

    Neće im proći ova prevara. I neće uspeti referendum jer tako i treba da bude. Ne u nato i eu, zauvek Makedonija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA