Makedonac je jedva ostao živ, a onda je napravio pravi podvig: Do Brisela je išao 18 dana po suncu, kiši i vetru, da bi poslao dve važne poruke (FOTO) (VIDEO)

Doživeo je moždani udar, a onda mu je dijagnostifikovan rak debelog creva u naprednoj fazi. To saznanje nije slomilo ovog čoveka, već ga je samo još više ojačalo

  • 0

Sve do skoro za Vaneta Mihajlovskog (57) je retko ko čuo u Makedoniji. Njega su znali u Velesu, gradiću u centralnom delu zemlje, gde je jedno vreme držao lokalnu radio stanicu. Sada je Vane poznat širom Makedonije zbog svoje odlučnosti da pobedi opaku bolest i svojim zemljacima prenese poruku da na referendumu 30. septembra glasaju "ZA" budućnost njegove zemlje u NATO i EU.

Ne tako davno Vanetu je život visio o koncu. Doživeo je moždani udar, a onda mu je dijagnostifikovan rak debelog creva u naprednoj fazi. To saznanje nije slomilo ovog čoveka. Naprotiv, još više ga je ojačalo, a kada je prebrodio prvu krizu, seo je na bicikl i zapucao u Brisel da bi svojim zemljacima poslao dve važne poruke - borite se protiv raka i za evropsku Makedoniju.

>>> Majka (81) po drugi put podarila život sinu: Rodila ga pre 57 godina, a sada ga spasila od sigurne smrti (FOTO) (VIDEO)

Na putu do Brisela prošao je kroz Beograd - Foto: Facebook/Vane Mihajlovski

Do Brisela je, po suncu, kiši, vetru vozio 18 dana i prevalio 2.200 kilometara, a kada se iz evropske prestonice vratio u Veles, mediji su se sjatili oko njega. Vane je preko noći postao poznat u Makedoniji, a njegova priča nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Pre sedam meseci ovaj čovek se nalazio između života i smrti. Doživeo je moždani udar, koji ga je, smatra Vane, na neki način spasio, jer je krvarenje nakon udara ukazalo lekarima da nešto nije u redu. Mesec dana nakon moždanog udara njemu je dijagnostikovan rak debelog creva u naprednoj fazi.

Lekari su mu zbog toga savetovali da ne prima hemoterapiju, pa je on nakon operacije debelog creva počeo terapiju sa prirodnim medikamentima poput divlje ciklame sa medom i uljem od kanabisa.

Vane je do Brisela putovao 18 dana na biciklu - Foto: Facebook/Vane Mihajlovski

Na svoju ruku, odlučio je da se bavi i sportom. Mada je bio suočen i sa rizikom raka limfnih žlezda, Vane je nastavio sa fizičkim aktivnostima, pre svega sa vožnjom bicikla. Tako je i odlučio da na dvotočkašu pređe put od Velesa do Brisela i poruči ljudima da se ne plaše ove opake bolesti.

- Kada čuju rak, ljudi odmah pomišljaju na smrt. Nije tako, ne treba da se klone duhom. Čovek svojom voljom sam sebi najbolje može pomoći, a u tome mu može pomoći i fizička aktivnost - ispričao je Vane za makedonske medije.

To je bila njegova prva poruka nakon povratka iz Brisela. Ni druga nije manje važna. Građanima svoje zemlje poručio je da na referendumu 30. septembra izađu na glasanje, bez obzira da li su za ili protiv ulaska u NATO i EU sa novim imenom Republika Severna Makedonija.

Saznanje da boluje od raka nije slomilo ovog čoveka, već ga je samo još više ojačalo - Foto: Facebook/Vane Mihajlovski

- Ja ću na referendumu glasati "ZA" - iskren je Vane.

Za njega postoji jasna povezanost između bitke sa kancerom i bitke za evropsku Makedoniju.

Kaže, da je Makedonija bila deo Evrope, njemu bi rak ranije bio otkriven, zdravstvo bi bilo kvalitetnije, lekari ne bi u tolikom broju napuštali zemlju, već bi nesmetano mogli da rade svoj posao, a ne da budu predmet političkih i partijskih pritisaka.

On ima debeo razlog da bude ogorčen na makedonsko zdravstvo. Kada mu je otkriven tumor, on je već bio dug 7,70 santimetara.

I Novi Sad se našao na Vanetovoj ruti ka Briselu - Foto: Facebook/Vane Mihajlovski

- Da bi toliko porastao, trebalo mu je osam godina, a doktorka koja me je lečila, tretirala me je pet godina. Kako je moguće da ga za to vreme nije uočila. Imao sam tegobe, gasove, naduven stomak, a ona mi je sve vreme govorila da je to na nervnoj bazi, pa mi je, kako se kaže, umesto tableta za stomak, davala tablete za glavu - ogorčen je Vane.

Pre četrdesetak dana umro mu je i otac. I za ovu porodičnu tragediju on optužuje makedonsko zdravstvo. Otac mu je bio primljen u bolnicu sa bolovima i mučninom. Četiri dana lekari nisu mogli da postave dijagnozu, pa je od silnih bolova čovek skočio sa prozora bolnice pravo u smrt.

Vane je pozvao svoje zemljake da u nedelju gladsaju "ZA" promenu imena Makedonije i za ulazak zemlje u EU i NATO - Foto: Facebook/Vane Mihajlovski

Vaneta i danas muče pitanja kako je to moguće, zašto njegovom ocu nije postavljena dijagnoza i zašto su pacijenti bili bez nadzora. On veruje da ubuduće, ako se građani Makedonije pozitivno izjasne na referendumu 30. septembra, i ako njegova zemlja postane članica EU i NATO, ovakva pitanja nikada više neće biti postavljana.

Zato je, uprkos opakoj bolesti sa kojom je suočen, na biciklu zapucao u Brisel.

- Cilj sam postigao, a poruke poslao. Bolesni od raka da nikad ne odustaju od svoje borbe, a građani od evropske Makedonije - ističe Vane Mihajlovski.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA