4

Crnogorci ne koriste kondome: Po upotrebi kontracepcije su ispod afričkog proseka, a ovo su glavni razlozi

Za sterilizaciju se u Crnoj Gori odlučuje 0,1 odsto žena, dok je prekinut snošaj zastupljen kod 7,4 odsto anketiranih

Crnogorci ne koriste kondome
Foto-ilustracija: Profimedia

Svega 23 odsto muškaraca i žena u Crnoj Gori starosti između 16 i 49 godina koristi kondom ili pilulu kao oblik kontracepcije, što je ispod afričkog proseka od 30 odsto, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja Ujedinjenih nacija i kompanije Gedeon Ričtero upotrebi kontracepcije.

Takva statistika Crnu Goru stavlja na 154. mesto na svetu i dno liste evropskih zemalja.

- Brojna istraživanja pokazuju da Crnogorci i Crnogorke izuzetno malo praktikuju kontracepciju, kao da je i svest o kontracepciji izuzetno niska - kazao je “Vijestima” Jovan Dašić iz NVO “Juventas”.

Srbi na odmoru zapatili polne bolesti, a neke zaraze ni kondom nije mogao da zaustavi

Dašić je podsetio da je sličan rezultat o korišćenju kontracepcije pokazalo i istraživanje višestrukih pokazatelja koje je Unicef u Crnoj Gori sproveo 2013. godine. Prema tim podacima, kontracepciju u Crnoj Gori koristi 23,3 odsto ispitanika, a 76,6 odsto njih se izjasnilo da ne koristi nijedan metod kontracepcije.

- U periodu od pet godina nije došlo do pomaka - kaže Dašić.

Prema nedavnom UN istraživanju o upotrebi kontracepcije, najrašireniji oblik zaštite od trudnoće u svetu je sterilizacija žena i ona je uobičajena metoda zaštite od trudnoće u Kanadi (22%), na Novom Zelandu (19,5%) i Ujedinjenom Kraljevstvu (17,6%). Prekinuti snošaj je posebno raširen u zemljama jugoistočne Evrope.

Za sterilizaciju se u Crnoj Gori, kaže Dašić, odlučuje 0,1 odsto žena, dok je prekinut snošaj zastupljen kod 7,4 odsto anketiranih.

Veliki je broj pobačaja upravo zbog toga što se ne koristi bilo kakav oblik kontacepcije Foto: Pixabay

- Prekinut snošaj je, u istraživanju UN iz 2018. godine, prepoznat kao izuzetno primenjivan metod i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj - rekao je Dašić.

Kada su u pitanju savremene metode kontracepcije, u Crnoj Gori se najviše ispitanika izjasnilo da koristi muški kondom - 6,9 odsto. Za spiralu se odlučuje 5,6 odsto ispitanika, a za kontraceptivne pilule njih 2,7 odsto.

Razloge za to što se u Crnoj Gori kondom retko koristi kao kontraceptivno sredstvo i što se radije u cilju zaštite od trudnoće pribegava prekinutom snošaju, Dašić vidi u neinformisanosti i stigmi koja je, kako je rekao, još zastupljena u crnogorskom društvu kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju.

Dašić dodaje da značajan broj ljudi u Crnoj Gori ima predrasude o efektima upotrebe kontraceptivnih sredstava i smatra da je većina vođena netačnim informacijama.

Pilule za kontracepciju se ne izdaju u potrene svrhe Foto: Profimedia

- Uzrok ovog problema je generalna neinformisanost, i još uobičajeno mišljenje da nije "pristojno" govoriti o planiranju porodice i seksualnom i reproduktivnom zdravlju. A zapravo je problem ćutanje, nedovoljno prisustvo ovih tema u školi, u medijima, u porodici, pa i u razgovoru sa ljekarima, koji i pored zakonske obaveze, često nedovoljno vremena posvećuju prevenciji - kazao je on.

Izvršna direktorka NVO Prima, Aida Perović-Ivanović, kao jedan od razloga za nizak stepen upotrebe kondoma i kontraceptivnih pilula u Crnoj Gori posebno izdvaja nedostatak obrazovnih programa koji se bave temom seksualno-reproduktivnog zdravlja mladih.

Dašić smatra da bi otvorenija i česta komunikacija na temu kontracepcije, dovela do toga da se kontracepcija više i koristi, a postojala bi, dodaje on, i veća mogućnost njenog uvođenja na esencijalnu listu lekova.

- Na listi esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za 2017. godinu, nalazi se 14 kontraceptiva, dok se u Crnoj Gori na pozitivnoj listi esencijalnih ljekova nalazi samo jedan kontraceptiv. Ipak, ovaj kontraceptiv se izdaje samo za potrebe hormonske terapije, ne i radi planiranja porodice. Ovakav odnos države, može ostaviti različite negativne posledice po društvo - smatra Dašić.

Crnogorci ne koriste kondome, već uglavnom praktikuju prekid seksualnog odnosa Foto: Profimedia

Neprepoznavanje besplatne kontracepcije, dodaje on, “pokazatelj je neodgovornog odnosa države prema seksualnom i reproduktivnom zdravlju stanovništva”.

- Adekvatan pristup kontraceptivima doprinosi relevantnijoj statistici upotrebe istih, sprečava rizične trudnoće, abortuse, polno prenosive bolesti, snižava incidencu HIV-a i doprinosi efektima obrazovnog sistema i predmeta "Zdravi stilovi života". Mogućnost planiranja porodice je od izrazitog značaja za očuvanje i unapređenje zdravlja žena kao i njihovog aktivnog učešća u društvu - rekao je Dašić.

BESPLATNA KONTRACEPCIJA BI SE VIŠE KORISTILA

Stavljanje većeg broja sredstava za kontracepciju na osnovnu listu lekova, smatra Dašić, dovelo bi do veće interakcije između pacijenta i lekara, ali i povećalo njihovu upotrebu, jer građani u Crnoj Gori sada moraju da kupe svako kontraceptivno sredstvo, što često finansijski nisu u mogućnosti.

Bolja interakcija između pacijenta i lekara bi, dodaje on, oslobodila pacijente da više razgovaraju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, čime bi bio smanjen i postotak seksualno prenosivih bolesti, a pacijenti bi tako generalno imali zdraviji odnos prema sebi.

Mladi jako malo vode računa o polnim bolestima Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

To što muškarcima i ženama u Crnoj Gori nisu na raspolaganju besplatna sredstva za kontracepciju, Dašić povezuje i sa velikim procentom abortusa, kojih je, prema podacima Instituta za javno zdravlje iz 2015, na 100 porođaja bilo 13,5. Na tu statistiku, dodaje on, treba dodati i moguće neprijavljene abortuse.

Da dostupnost besplatnih kontraceptivnih sredstava može da utiče na smanjenje broja neželjenih začeća, ali i prekida trudnoće, prema njegovim riječima, potvrđuje i eksperiment grupe norveških stručnjaka.

SEKSUALNO OBRAZOVANJE JE POTREBA, TREBA DA BUDE OBAVEZNO

Perović-Ivanović smatra da je seksualno obrazovanje nužna potreba i da ono obuhvata, ne samo deo o kontracepciji, reprodukciji i polno prenosivim bolestima, već i o seksualnosti uopšte, seksualno-reproduktivnim pravima, kao i o seksualnom nasilju.

- Iz tog razloga potrebno je napraviti obrazovne programe koji bi već od treće godine bili sprovođeni u vrtićima, pa dalje kroz čitavo osnovno i srednje obrazovanje - kazala je ona, dodajući da bi teme iz seksualnog obrazovanja trebalo da uvesti u postojeće predmete u školama.

Najavila je i početak programa o seksualno-reproduktivnom zdravlju NVO Prima u oktobru i novembru.

- Imaćemo niz radionica u 11 gradova, kako sa mladima, tako i sa roditeljima. U tome nam pomažu i vršnjaški edukatori/ke, koje smo ljetos obučili, a u pripremi je i veb sajt na našem i engleskom jeziku, kao i brošura - kazala je ona.

Perović-Ivanović podseća da na sajtu NVO Prima postoji online savetovalište, putem kojeg mladi mogu da se anonimno obrate toj organizaciji.

(Telegraf.rs/Vijesti.me)

Tagovi: Crna Gora, informacije, kondom, Kontracepcija, Mladi, Pilule, Radionice, Savetovalište, Seks, Seksualni odnos, Seksualno obrazovanje, Sterilizacija, Trudnoća, UN

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • S
  Simo

  Ni to ne znaju.

 • Č
  Čika Jova

  Ovde je u pitanju neadekvatno seksualno obrazovanje i tradicija.

 • M
  Mare

  Sigurno ih mrzi da ih stavljaju 😂

Nisu mogli da imaju decu, pa su usvojili Goranu i tri dečaka: "Ja mogu da budem dobra majka, isto koliko i ona koja je rodila svoje dete" (FOTO)

Dragan je uhvatio časni krst, a sa njim možda i ešerihiju koli: Vernicima kapale fekalije na glavu dok su plivali na Bogojavljenje

Spasio ga blindirani BMV: Tri osobe otvorile vatru iz oružja na muškarca pored groblja kod Skoplja

Da li je ovo najsramnije plivanje za časni krst? Dva momka u Srebrenici "kao Čavić i Felps", zamalo su se potukli pred ciljem! (VIDEO)

Mali Pavle dobio je ime po patrijarhu, a sada je sa 8 godina učinio podvig kojim se u Mostaru diče i oni najčeličniji (FOTO) (VIDEO)

U Hrvatskoj 9 osoba umrlo od gripa, a 8.500 je bolesno: Postaje kritično i u jednom srpskom okrugu, da li nam preti isti scenario?

Na maturi je bio obučen kao partizan, pred crkvom vikao "Ubij popove, pasje skotove", a ovo su statusi momka koji je nacrtao srp i čekić na Tuđmanovom spomeniku

Uznemirujući snimak zlostavljanja mačke u Splitu: Maloletnik se smeje dok šutira izmučenu životinju, a ona jadna leti nekoliko metara uvis (VIDEO)

Promocija knjige "Razotkrivena jasenovačka laž": U Jasenovcu umrlo nešto više od 1.000 ljudi, najbrojniji logoraši bili Hrvati

Sneg okovao BiH, "bela" mećava i u Hrvatskoj: Ni prognoze za Srbiju nisu obećavajuće (FOTO)

Australijska policija traži Slovenca (58) pedofila: Zlostavljao je decu, a poslednji put je viđen u Melburnu

"Ovo može samo naopak i bolestan um da uradi": Pupovac će tužiti hrvatski nedeljnik zbog naslovne strane sa odsečenom glavom i krvavim nožem

Snežna mećava zavejala Hrvatsku: Zatvoreni brojni putevi, izdato upozorenje vozačima (VIDEO)

Uhapšen mladić (24) osumnjičen da je na spomenik Tuđmanu nacrtao srp i čekić (FOTO) (VIDEO)

Objavljeni do sada neviđeni snimci nastradalog Davida Dragičevića: Snimljen dokumentarac o mladiću čija je smrt i danas nerazjašnjena (VIDEO)

Nameštena pljačka 39.000 evra: Muškarac (30) u BiH osumnjičen da je dogovorio da bude napadnut dok prenosi pazar iz firme

Urnebesno klizanje na ledu nespretnog Bosanca: Ne pušta ogradu i sve vreme psuje, dok drugi vrište od smeha (VIDEO)

Snažna eksplozija u Podgorici: Bačena bomba na kuću Aca Šćepanovića

"U Crnoj Gori žive sve sami čisti i pravi Srbi": Ovaj deo iz udžbenika "Zemljopis Knjaževine Crne Gore" zapalio je društvene mreže (FOTO)

Pojavio se snimak divljačke vožnje hrvatskog državljanina: Jurio je 250 km na sat, ali to nije jedini prekršaj (VIDEO)

Haos u Baru zbog seče čempresa pored škole: Policija uhapsila demonstrante, a među njima je bio i jedan gimnazijalac (VIDEO)

Cela hrvatska porodica u zatvoru zbog brutalnih pljački u Danskoj: Starije i bolesne osobe su vezali, udarali ih i lomili im kosti na prstima

Krvavi okršaj u gimnaziji u Tuzli: Profesor engleskog napao macolom direktorku i školskog pedagoga, čistačica uspela da pobegne

Pretučen učenik u Vukovaru koji pohađa školu na srpskom jeziku: Napadnut nakon što je gradonačelnik optužio srpsku decu da ne ustaju na hrvatsku himnu

Migranti u BiH zaustavili voz za Sarajevo, opljačkali putnike i pobegli

Vanredno stanje u Hrvatskoj, smrtni slučaj u Splitu: U ambulantama čeka na stotine pacijenata, ovakva epidemija gripa se ne pamti u poslednjoj deceniji

Kriminalac iz Štipa osuđen na zatvorsku kaznu, a onda je oslepeo: Plaši se da mu neko od robijaša ne stavi nešto u jelo (FOTO) (VIDEO)

Pronađena mrtva tela žene (55) i muškarca (58) u Zagrebu

Misterija u centru Zagreba: Snimljen kombi koji sa ogromnom raketom kruži po gradu (VIDEO)

U BiH 10.000 terorista čeka samo jedan signal i kreću na Srbiju: Hapšenja u Novom Pazaru samo su početak borbe

Udes zbog kog su prolaznici nazdravljali, a vozač čupao kosu: 40 gajbi piva ispalo iz šlepera, neki su se i poslužili

Međunarodna grupa pljačkaša "elegantno" opljačkala makedonske banke: Skovali savršen plan kao na filmu i odneli skoro 2 miliona evra

Uhapšeni makroi koji su maloletnicu terali na prostituciju, uzimali joj zarađen novac, a zauzvrat joj davali drogu i smeštaj

Oglasio se Davor Dragičević, koga traži policija, poslao novu poruku: "Ja ću jednog dana leći pored njega, da ga čuvam i grejem" (FOTO)

Skandalozna naslovna strana hrvatskog nedeljnika: Stavili sliku Pupovca sa krvavim nožem kako drži glavu nestalog HDZ-ovca (FOTO)

Mladi Riječanin (23) zbog bolesti ostao nepokretan pa napravio nesvakidašnji podvig: Sa jedinim prstom koji može da pomera, napisao je tri knjige (VIDEO)

Haški optuženik Ćorić danas izlazi na slobodu: Odslužio dve trećine kazne (FOTO)

Gradonačelnik Vukovara optužio srpsku decu da ne ustaju tokom intoniranja hrvatske himne

Hrvatskom biskupu je žao čoveka kojeg je upucao: Lovac se oporavlja, a vepar i dalje grokće

"Silovanje nije smešno, sirota paprika": Zbog ovog vica napadnuta fejsbuk strana Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Škaljarac otkrio detalje trgovine oružjem: Kupili arsenal po nižoj ceni, pa ga zakopali kada nisu našli kupca

Skijašicu napali u tramvaju: Divljak je hteo da me prebije jer kaže da šahovnici na mojoj jakni nije mesto u Sarajevu (FOTO)

/
<% galerijaAlt %>