≫ 

Kad muškarci "zavrnu rukave", najčešće završe u bolnici: Toksikologija prepuna jer muževi ribaju toalete

Lekari Klinike za toksikologiju u Skoplju ističu da svakog dana najmanje po jedna osoba završi kod njih zbog mešanja sone kiseline i varikine tokom čišćenja

  • 3

Muškarci se više ne libe da zasuču rukave i svojim suprugama pomognu u čišćenju kuće. Oni su zaduženi za one teže poslove, usisavanje i čišćenje toaleta. Ali, da bi što bolje očistili ove prostorije oni često mešaju hemikalije i umesto zasluženog odmora nakon toga, završavaju u bolnici.

Mafijaški obračun u centru Skoplja: Muškarac iz kola sasuo 32 metka u automobil u pokretu (FOTO)

Lekari Klinike za toksikologiju u Skoplju ističu da svakog dana najmanje po jedna osoba završi kod njih zbog mešanja sone kiseline i varikine tokom čišćenja. Oni upozoravaju da se poslednjih godina drastično povećao broj pacijenata koji su udisali otrovne gasove, a u zadnje vreme sve više je i muškaraca.

Klinika za toksikologiju, Foto: TV Sitel

- Gotovo da je postala svakodnevica, nema dežurstva, a da ne dođe jedna do dve domaćice ili domaćina koji su udisali paru raznih korozivnih sredstava. Najčešće se u domaćinstvima koristi sona kiselina i varikina. Naše domaćice misle da će postići veći i bolji efekat prilikom čišćenja ako pomešaju ove dve supstance. Na žalost, to može biti kobno. Ove dve hemikalije dovode do hemijske reakcije pri čemu se oslobađaju strašno iritirajući, pa čak i otrovni gasovi koji izazivaju probleme - izjavio je za skopsku televiziju Sitel dr Niko Bećarovski, direktor Klinike za toksikologiju.

Toksikolozi upozoravaju da udisanje gasova nastalih mešanjem različitih hemikalija dovodi do komplikacija celog respirativnog sistema, a pogotovo pluća.

U želji da pomognu, mnogi ne znaju šta treba da rade, Foto-ilustracija: Profimedia

Ranije su pomoć lekara uglavnom tražile žene kojima je bilo narušeno zdravlje zbog nepažljivog korišćenja sredstava za čišćenje, a sada sve veći broj muškaraca puni Kliniku za toksikologiju.

- Uzrast naših pacijenata je različit. Poslednjih godina naši pacijenti nisu samo žene, što je ranije bilo karakteristično, već sve više muškaraca završava na klinici nakon čišćenja sanitarija - kaže dr Bećarovski.

Zabrinjavajuć je i podatak da godišnje na toksikologiji završi na stotine ljudi koji su pokušali da se otruju sonom kiselinom ili drugim sredstvom za čišćenje.

VIDEO: On zna tajne "gospodskog" čišćenja, briše parket i uživa

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivangm💥

    2. oktobar 2018 | 08:51

    Pa kad su ove snajke nesposobne sa casnim izuzetcima...😀☹🤨

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA