• 3

"Mačku ne bih poslao u Hrvatsku, a kamoli sinove. Za posao moraš da uđeš u mafiju": Hteo je da uloži u svoju zemlju, a onda je prevaren

Ante Ljubičić doputovao je s Roud Ajlanda sa jednim ciljem - da spreči da iz zatvora izađe advokat Buljan koji ga je izigrao i ostao mu dužan 87.500 dolara

  • 3

- Mene zovu ludi Amerikanac, ali ja neću odustati. Ukupno sam izgubio oko dva miliona dolara i to i ja i moja porodica još uvek osećamo jer vraćamo kredite. Ali ne pristajem na to da advokat Davor Buljan, koji je prevario mene i mog poslovnog partnera, izađe iz zatvora. Samo zbog toga sam i sada došao u Hrvatsku.

Ovako priča Ante Ljubičić (54), Hrvat sa američkom adresom u Mistiku na rubnom delu Roud Ajlanda gde mu žive supruga, tri sina i četvoro unučadi.

Šarić i Lončar tužili državu: Traže da im se isplati odšteta od 400.000 evra

Nakon 16 godina povlačenja po hrvatskim sudovima, nesuđeni vlasnik kninske tvornice šrafova TVIK i paški industrijalac sada je razočarani pripadnik hrvatske dijaspore, piše "Jutarnji.hr".

- Ja svoju mačku ne bih ovde više poslao, a kamoli svoje sinove. Za poslovanje u Hrvatskoj ti moraš da uđeš u mafiju jer ovde jedino mafija radi i posluje, a oni ne daju nikome napred. Njima je u interesu da ti ne ideš napred. A ja sam hteo svoj novac uložiti u Hrvatskoj iz čiste ljubavi, jer je Tuđman rekao: 'Vraćajte se, ljudi'. Bio sam na jednom skupu iseljenika kad mi je jedan naš iseljenik predložio da uložim novac u Rusiju. Odgovorio sam mu: 'Ja sam Hrvat, ja hoću ovde ulagati'. Šta ću ja u Rusiji, onda ću radije ostati u Americi. Ja se ovde vraćam iz ljubavi. Kolika je naša veza za rodni kraj jaka, dovoljno govori i to što moja supruga, iako 40 godina živi u Americi, za Hrvatsku kaže da je dom, njoj je ovde dom - priča s velikom gorčinom Ljubičić.

Video: Fabrika šrafova Tvik u kojoj je Ljubičić želeo da posluje

Došao je ponovo u Hrvatsku zbog svog spora sa zadarskim advokatom Davorom Buljanom, kojem je konačno policija 23. marta ove godine pokucala na vrata nakon što je Ljubičić uspeo da opozove uslovnu osudu od 15 meseci zatvora sa uslovnim rokom od četiri godine.

ADVOKATSKA MREŽA

Takvu je odluka doneta je nakon što Buljan nije vratio ni dolar uprkos tome što ih  je oštetio zastupajući ih kao potencijalne kupce kninskog TVIK-a, koji je u međuvremenu kupio samoborski DIV.

- Buljan je izgledao kao ozbiljan advokat. Kad je moj partner Majkl Pranić vidio da od svega neće biti ništa, pokrenuo je parnicu i uverio i mene da to učinim. Pre nego što smo ga tužili, razvlačio nas je Buljan godinu i po. Pretpostavljam da je on preko svojih veza uspeo da odgodi postupke. Više od dve godine nisam mogao da saznam šta se događa s predmetom, obratio sam se američkoj ambasadi tako sam saznao da slučaj stoji u fioci tri godne. Neverovatno je koliko je on bio zaštićen, a dovoljno govori i to da me niko od zadarskih advokata nije hteo zastupati, morao sam da angažujem advokata u Rijeci. Toliko je to sve bilo umreženo - priča  Ljubičić.

VIDEO: Hrvati slave drugo mesto i horski uz Tompsona vređaju Srbe

(Telegraf.rs/Jutarnji)

Komentari

  • Vana

    Ko će kome ako ne svoj svome

  • Книнџа

    Е даје саммо Т V I K и неби било страшно , ал је страшније то што се из твика месецима излачило машине и репроматеријал а незна се где је завршио! Није проблем био тада јер је то било српско , а садаје проблем подела плена. Јадна земљо јадна ли ти будућност .

  • Cika Velja

    Jeste Franjo dijaspori rekao da se vracaju,ali kao prvo da bi ginuli za njegove fasisticke ciljeve NDH,a drugo,da bi im uzeli krvavo stecenu imovinu! Pa za ustase nema razlike otimati od imucnog Srbina ili Hrvata! A turizam je najbolji dokaz za sve sto sam naveo!!!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima