Bivšem makedonskom premijeru Gruevskom potvrđena zatvorska kazna zbog nezakonite nabavke blindirane limuzine

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom "Tenk" za nezakonitu nabavku "mercedesa S 600 gard", osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski

  • 0

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je bivšem premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom kaznu od dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci luksuznog blindiranog "mercedesa".

Kako je saopštio sud, "žalbe optuženog odbijene su kao neosnovane i prvostepena presuda je potvrđena u celosti".

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora

Gruevskog je Osnovni sud u Skoplju osudio 23. maja na dve godine zatvora zbog nezakonitog podsticana nabavke mercedesa u vreme dok je bio premijer. Vozilo je kupljeno 2012. godine i plaćeno je skoro 600.000 evra.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od tadašnje ministarke policije i bliske stranačke saradnice Gordane Jankulovske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi mercedes koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom "Tenk" za nezakonitu nabavku "mercedesa S 600 gard", na šest i po godina osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, kome je Apleacioni sud delimično uvažio žalbu i smanjio kaznu na četiri i po godine.

Provoptužena u tom slučaju je i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, a za nju je proletos suđenje razdvojeno "zbog rizične trudnoće" i danas bi skopski krivični sud trebalo da izrekne presudu.

Nikola Gruevski je nekada bio premijer Makedonije Foto: AP/Tanjug

Sud: Gruevski dužan da se sam javi na izdržavanje kazne

Krivični sud u Skoplju saopštio je da je biši premijer Makedonije Nikola Gruevski dužan da se sam javi na izdržavanje zatvorske kazne čim dobije "uputni akt".

Kako se navodi u saopštenju, nakon što iz Apelacionog suda stigne potvrda presude od dve godine zatvora za Gruevskog zbog nezakonite nabavke luksuznog mecedesa, slučaj će biti elektronski raspoređen sudiji za izvršavanje sancija koji će potvrditi "uputni akt" za zatvor.

- Saglasno zakonskim odredbama sudija za izvršavanje sankcija potvrđuje uputni akt i dostavlja ga osuđenim licima, koji su po prijemu dužni dobrovoljno da se jave na izvršavanje određene sankcije - saopštio je Osnovni sud "Skoplje 1", čiju je prvostepenu presudu Gruevkom potvrdio Apelacioni sud.

Prema Radiju Slobodna Evropa, bivši premijer Makedonije bi na izdržavanje zatvorske kazne trebalo da se javi najmanje za dve sedmice.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA