Makedonci i Albanci od šverca ljudima uzeli milion dolara: Pravili su lažne pasoše, falsifikovali vize i odvodili ih čak do Kanade (FOTO)

Do sada je privedeno sedmoro ljudi, a za dvojicom se još traga

  • 1

Za sumu od 20 do 25 hiljada dolara po čoveku, makedonski i albanski državljani su dobijali falsifikovane pasoše sa kojima su ilegalno bili prebacivani prvo do Meksika, a potom u Ameriku i Kanadu.

Grupa krijumčara, državljana Makedonije, sa saradnicima iz Albanije, Bugarske, Španije i Dominikanske Republike, Hondurasa, Gvatemale i Meksika, za godinu dana, od aprila prošle do marta ove godine, uspeli su da ilegalno prevezu 50 osoba i zarade više od milion dolara.

Istraga je trajala proteklih 18 meseci. Kriminalna grupa iz Makedonije je bila identifikovana kao deo međunarodne organizovane kriminalne mreže.

Ruta kojom su ljudi švercovani; Foto: MUP Makedonije
Put iz Evrope ka Americi; Foto: MUP Makedonije
Krajnja destinacija, Amerika i Kanada; Foto: MUP Makedonije

- Članovi ove kriminalne grupe su organizovali šverc više grupa ilegalnih migranata poreklom iz Albanije i Makedonije, sa krajnjom destinacijom SAD i Kanada. Šverc su organizovali za osobe koje nisu mogle da dobiju vizu za putovanje ka navedenim destinacijama regularnim putem i od njih su tražili i dobijali od 20.000 do 25.000 dolara po osobi - izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar MUP Makedonije, Oliver Spasovski.

Akciju MUP-a su pomogli njihovi međunarodni partneri, Regionalna kancelarija za bezbednost i istrage pri ambasadi SAD u Makedoniji, Evropol, Selek, kao i policije Albanije, Španije, Austrije i Bugarske.

Do sada je privedeno sedmoro ljudi, a za dvojicom se još traga.

Falsifikovani pasoši i vize; Foto: MUP Makedonije

Ova kriminalna grupa je vrbovala osobe, potencijalne migrante, a potom im je obezbeđivala falsifikovane dokumente za identifikaciju, rezervisala im je i kupovala autobuske i avionske karte do određenih destinacija u Evropi i zemljama Centralne Amerike i rezervisala sobe u hotelima zemljama gde su imali saradnike.

- Organizatori kriminalne grupe su angažovali i osobe koje su prihvatale migrante i obezbeđivali im dopunske falsifikovane dokumente, pogotovo za ulazak u Meksiko, a organizovali su i prevoz i ilegalno prebacivanje migranata iz Meksika do krajnje destinacije - SAD i Kanade. Migranti su bili švercovani u grupama od dvojice do četvorice, sa predhodno dogovorenim vremenskim periodom, rutom po kojoj će se kretati, lokacijama na kojima će švercovani migranti privremeno biti skrivani, kao i način isplate dogovorene sume novca - izjavio je Spasovski.

Policija je uhapsila sedam osoba, a za dvojicom se još uvek traga; Foto: MUP Makedonije
Krijumčari uzeli milion dolara; Foto: MUP Makedonije

Ministar policije je rekao da su bili izvršeni pretresi u 12 obejkata u Ohridu, Strugi, Debru i Skoplju.

U njihovim domovima su nađeni pasoši, falsifikovane vize, garantna pisma, novac, oružje i municija, a zaplenjena su i dva luksuzna automobila.

Nadležni javni tužilac je naredio sprovođenje istrage za devet osoba. Njima se stavlja na teret da su počinili krivično delo organizovanje grupe i podsticanje na izvršavanje dela trgovine sa ljudima i decom, i krijumčarenje migranata.

Pogledajte akciju hapšenja krijumčara ljudima.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @ Kiki

    6. oktobar 2018 | 08:53

    Svi hoće da idu u to zlo zvano Amerika Čak i rusi beže iz njihovog raja More izgleda da je Amerika dobra za život Samo budala živi gde se rodi Pametan gde mu je lepo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA