"Zločinačko udruženje" iskopavalo i prodavalo kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti: U balkanskoj bandi je i otac reditelja kontroverznog filma (FOTO)

Sedmorici članova zaločinačkog udruženja sud je odredio 30-dnevni pritvor

  • 1

Makedonska policija je presekla organizovani kanal trgovine monetama, dragim i poludragim kamenjem, starim nakitom, skulpturama, keramičkim i bronzanim predmetima i drugim artefaktima neprocenjive vrednosti, koji su deo kulturnog nasleđa i prirodnih retkosti.

U policijskoj akciji, koja je trajala godinu dana, uhapšeno je 13 osoba iz Skoplja, Velesa, Strumice, Radoviša, Tetova, Struge i Bitolja.

Među uhapšenima se nalazio i Andoni Bojadži (75) iz Strumice, otac makedonskog reditelja kontroverznog filma "Ruganje sa Hristom", Janija Bojadžija.

U policijskoj akciji, koja je trajala godinu dana, uhapšeno je 13 osoba Foto: MUP

U policiji ističu da je i otac reditelja bio deo ove grupe koje je na raznim mestima i arheološkim lokacijama u Makedoniji pronalazila ili iskopavala, a potom strancima prodavala artefakte neprocenjive vrednosti.

Ušetala je na štiklama u uskoj haljini, uzela TV i izašla sa njim kao da se ništa nije dogodilo: Neverovatni snimak iz beogradske radnje (VIDEO)

Makedonska policija je presekla organizovani kanal trgovine Foto: MUP

Krivične prijave su zbog toga podnete protiv R.P. (46) iz veleškog sela Lisiče, A.B. (70) iz Strumice, I.D. (51) iz struškog sela Delogoždi, Ž.R. (65), V.M. (60) i O.R. (57) sva trojica iz Skoplja, K.A. (49) iz Tetova, D.M. (37) iz radoviškog sela Rakliš, S.A. (28) iz sela Injevo, J.M. (72) i A.B. (74) obojica iz Strumice, Z.J. (66) iz Bitolja, T.J. (47) i B.D. (45), obojica iz Velesa.

Istragom je utvrđeno da su R.P. (46), A.B. (70) i Ž.R. (65) tokom prošle i ove godine "stvorili zločinačko udruženje" sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi prisvajanjem dobara pod privremenom zaštitom, kulturnog nasleđa ili prirodnih retkosti. Sa njima su kao članovi tokom celog vremenskog perioda ili povremeno bili i drugi osumnjičeni.

Deo kulturnog nasleđa i prirodnih retkosti Foto: MUP

- Organizatori i članovi zločinačkog udruženja su u navedenom periodu, smišljeno i kontinuirano prodavali veći broj pronađenih predmeta, dogovarali i vršili istraživanja na različitim lokacijama. Iskopane arheološke predmete neprocenjive vrednosti, poput moneta, dragog i poludragog kamenja na više arheoloških lokacija u Strumici i Velesu prodavali su zainteresovanim osobama iz Albanije, Turske i Grčke, a prodaju su vršili neposrednim susretom. Osim u Makedoniji, kupoprodaju su obavljali i u Grčkoj - saopštio je portparol MUP, Toni Angelovski.

. Iskopane arheološke predmete neprocenjive vrednosti, poput moneta, dragog i poludragog kamenja na više arheoloških lokacija u Strumici i Velesu prodavali su zainteresovanim osobama iz Albanije, Turske i Grčke, a prodaju su vršili neposrednim susretom Foto: MUP

Sedmorici članova zaločinačkog udruženja sud je odredio 30-dnevni pritvor.

VIDEO: Uhapšen prevarant koji je lagao da posluje u "Beogradu na vodi"

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    7. oktobar 2018 | 22:19

    Ljudi , zapad i Vatikan podržavaju ovakav vid šverca. Čak ga i finansiraju. Prvenstveno im je cilj da artefakti sa ovih prostora nestanu i da mogu da kažu kako smo mi na ovim prostorima došli prekjuče. Samim tim možemo i da budemo proterani. Najstrožije kažnjavati ovo zlo a država treba da stane ispred i da sačuva i izloži predmete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA