≫ 

Hrvatsko ostrvo ljubavi uništavaju invazivne alge: Ne može ništa da se učini, borba je uzaludna (VIDEO)

Iako se ova alga jako brzo nastani na nekom području, nakon nekog vremena nestane kao da je nikad nije ni bilo, a stručnjaci ne znaju zašto je to tako

  • 0

Hrvatsko ostrvo u obliku srca, Galešnjak, smešteno u Pašmanskom kanalu, napala je invazivna alga "Caulerpa racemosa", prenosi HRT.

Ronilac Đani Iglić doneo je iz dubina potvrdu o zagađenju tom algom, a osim ostrva ljubavi, zagađen je ceo Pašmanski kanal.

>>> Skakali padobranom na jadransko Ostrvo ljubavi: Padali su na ogomno srce gde svi žele samo jednu stvar (VIDEO)

Nakon što se ta invazivna vrsta alge negde pojavi, na tom mestu više nema uslova za život onih vrsta koje su tamo obitavale do tada. Ugrožene su i ribe i školjke.

- Sve je ugroženo kada dođe "Caulerpa". Tamo više ništa ne može da raste - kaže Iglić.

Reč je o algi koja izgledom podseća na grančicu crnogoričnog stabla i veoma se brzo se širi.

- Ne može mnogo da se uradi. Borba protiv ove alge je nemoguća. Bilo je predloga da se prekriva folijom, ali tako se uništi sav život u pesku do metar dubine - rekao je Iglić.

Iako se ova alga jako brzo nastani na nekom području, nakon nekog vremena nestane kao da je nikad nije ni bilo, a stručnjaci ne znaju zašto je to tako.

- Iz nekih bioloških razloga, njeno širenje se zaustavilo i uglavnom se povukla, pa je ima još samo na par lokacija u Jadranu - istakla je inženjerka biologije Ivana Zubak Čižmek.

VIDEO: Upoznajte grčko ostrvo za koje je malo ko čuo

(Telegraf.rs/HRT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA