≫ 

Vlada u Makedoniji predložila izmenu Ustava: Počela procedura za menjanje imena države, opozicija se protivi

I pored neregularnosti, zaplašivanja, potkupljivanja građani su rekli NE, kažu niz VMRO-DPMNE

  • 3

Predlog makedonske vlade o pokretanju izmena Ustava Makedonije stigao je u Sobranje na razmatranje pre donošenja odluke o otpočinjanju procedure ustavnih izmena, potvrdio je predsednik parlamenta Talat Džaferi.

Pošto je vlada ranije danas usvojila na vanrednoj sednici taj predlog, iz vodeće opozicione VMRO-DPMNE poručili su da premijer Zoran Zaev nema legitimitet da menja Ustav.

Opozicija u Makedoniji: Ako Zaev raspiše izbore, mora da zna da će da ih izgubi

Vlada predlaže da se pridev "severna" uvrsti u naziv Republika Makedonija u tekstu Ustava, tako da novo ime zemlje bude "Republika Severna Makedonija".

VMRO-DPMNE protiv promene Ustava i imena, Foto: Tanjug/AP

Makedonski premijer Zoran Zaev objavio je na društvenim mrežama post "Vreme je !" i pozvao poslanike da preuzmu "istorijsku dužnost" po pitanju strateških prioriteta zemlje, odnosno prijema u EU i NATO.

"Svi poslanici imaju istorijsku dužnost pred građanima da obezbede put Makedonije ka stabilnosti i privrednom napretku. To je put ka NATO i EU, koji vodi preko Prespanskog sporazuma", napisao je Zaev na Fejsbuku.

Predložene su izmene u uvodnom delu Ustava, u skladu s Prespanskim sporazumom postignutim između Atine i Skoplja, uz izmene dva člana Ustava, rekao je portparol Vlade Mile Bošnjakovski, prenosi MIA. Vlada je, dodao je, predložila i izmene koje jačaju "pogranične garancije" u članu 3 Ustava, a koji je već izmenjen 1992.

- Novi predlog zagovara poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti susednih zemalja, čime se jačaju garancije postojećih granica i izjavljuje da Makedonija nema teritorijalnih ambicija. To znači zaštitu teritorijalnog integriteta Republike Makedonije i susednih država - pojasnio je Bošnjakovski.

Vlada predlaže, naveo je, i izmenu Člana 49 o makedonskoj dijaspori, koji je takođe menjan 1992, a u skladu s tim amandmanom "Makedonija se stara o kulturnim, ekonomskim i socijalnim pravima predstavnika makedonskog naroda i svih svojih državljana u inostranstvu, ne mešajući se u suverena prava drugih država i njihova unutrašnja pitanja ni u kom obliku i ni iz kog razloga".

Zoran Zaev poručuje "Vreme je" Foto: Tanjug/AP

Sada je na članovima parlamenta, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost, da izraze svoje mišljenje o vladinom predlogu.

- Oni imaju istorijsku dužnost i obavezu prema građaima da utru Makedoniji put ka stabilnosti, bezbednosti i ekonomskom prosperitetu. To je put ka EU i NATO-u koji je utrt Sporazumom između Makedonije i Grčke - istakao je Bošnjakovski.

Poslanici bi, zaključio je, trebalo da donesu odluku koja će slediti volju naroda iskazanu na referendumu održanom 30. septembra i koja će "Makedoniju učiniti boljim mestom za život".

Za izglasavanje ustavnih promena vladajućoj većini koju čine SDSM i DUI potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, a to znači da je neophodna podrška devet poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

Iz ove stranke, međutim, poručuju da premijer Zoran Zaev nema legitimitet da menja identitet, istoriju, kulturu i tradiciju Republike Makedonije, prenosi MIA.

- I pored neregularnosti, zaplašivanja, potkupljivanja građani su rekli NE - navodi se u saopštenju VMRO-DPMNE.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA