≫ 

Počela ekshumacija posmrtnih ostataka Srba stradalih u "Oluji"

Nadležni organi Hrvatske, nakon pauze od dve godine, nastavljaju proces ekshumacija grobnih mesta u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koji je započeo 2001. godine.

  • 0

Nadležni organi Republike Hrvatske otpočeli su danas, na području Ličko-senjske županije, proces ekshumacija sa preostalih registrovanih grobnih mesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u akciji "Oluja".

Očekuje se da će proces ekshumacija na ovom području trajati dva radna dana i od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize, saopštila je Komisija Vlade Srbije za nestala lica.

Pucnjava kod Splita: Muškarac pogođen metkom u glavu (VIDEO)

Sprovođenjem ekshumacija nadležni organi Hrvatske, nakon pauze od dve godine, nastavljaju proces ekshumacija grobnih mesta u kojima su pokopane žrtve stradale u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", koji je započeo 2001. godine.

Prema podacima Komisije, do sada je u regionu Like ekshumirano 240 lica i to: na groblju u Gračacu 155, Korenici 27, a nakon toga proces je nastavljen tek u oktobru 2006. godine, ekshumacijom posmrtnih ostataka 58 žrtava na lokaciji Žitnik kod Gospića.

U ovom regionu od ukupnog broja ekshumiranih 177 lica je identifikovano i predato porodicama.

Nastavak ekshumacija je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, navodi se u saopštenju.

VIDEO: "Ostao mi je tanjir supe na stolu", potresna ispovest izbeglice iz Knina

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA