Iako zabranjeni, ustaški suveniri nalaze put do kolekcionara: Sat sa Pavelićevim likom prodaju za 35 evra (FOTO)

Iako je ustaška ikonografija zabranjena, poklonici lika i dela Ante Pavelića imaju više izvora iz kojih mogu da nabave razna NDH obeležja

  • 13

U Hrvatskoj su odavno zabranjeni svi proizvodi sa simbolima ustaške ikonografije, ali suveniri sa ikom i delom Ante Pavelića i dalje nalaze put do kolekcionara koji su spremni da za to izdvoje velike svote novca.

Poslednji u nizu takvih proizvoda koje se može naći u Hrvatskoj, a i šire, jeste vino jedne hercegovačke vinarije koja više od 15 godina prodaje boce na kojima se nalazi Pavelićev lik.

Između 1941. i 1945. godine, NDH i ustaše su stvorili državu utemeljenu na rasnim zakonima poput nacističke Nemačke, u kojoj su proganjali Jevreje, Rome i antifašiste. U logoru Jasenovac ubijeno je 83.145 žrtava čija su imena i identitet poznati.

>>> U Hrvatskoj prodaju vino sa likom ustaše Ante Pavelića: Gostima restorana preselo (FOTO)

U avgustu 2015. godine, hrvatski general Branimir Glavaš, kojem se sudi za ratne zločine, na svoj Fejsbuk profil postavio je fotografije na kojima pozira sa nekoliko boca vina, na čijim se etiketama nalazila slika Adolfa Hitlera.

Branimir Glavaš "pozira sa Hitlerom" - Foto: Facebook

Iako je bilo kakva vrsta proizvoda sa simbolima ustaške ikonografije strogo zabranjena, ljubitelji svega što ima veze sa NDH imaju više izvora iz kojih se mogu dočepati proizvoda s likom i delom Pavelića ili drugih ustaških simbola.

Za početak, dovoljno je tokom leta prošetati pored štandova kojih ima u mnogim primorskim gradovma, posebno u severnoj i srednoj Dalmaciji i pronaći ćete čitav niz odevnih predmeta s Pavelićevim likom ili malo "perfidnijih" - lice generala Gotovine s ustaškim "U" u pozadini ili karta Hrvatske u koju je uklopljena i Bosna i Hercegovina, na njoj piše "jebeš zemlju koja Bosne nema" (što je jedan poseban ideološki i politički miks ideja i misli) i često je, takođe, u pozadini dobro sakriveno ustaško "U".

Samo kratki pregled publike na koncertima Marka Perkovića Tompsona pokazuje da, očito, postoje mesta gde se prodaju crne majice, šalovi i kape na kojima se prikazuju simboli koje oni koji to nose povezuju s "najslavnijim danima hrvatske prošlosti".

Pavelićeva medalja za hrabrost prodaje se za 5.500 dinara - Foto: njuskalo.hr

Slobodna Dalmacija je još prošle godine pisala da Hrvatska predstavlja Meku za preprodaju suvenira iz NDH gde se originalne ustaške kape prodaju za 24.000, čizme za 80.000 dinara.

- Autentični istorijski predmeti smeju da se prodaju, ali prodaja replika izrađenih nakon istorijskog razdoblja Drugog svetskog rata, nije dozvoljena. Predmete koji su u suprotnosti s Pravilima prodaje, tj. zakonskim propisima Republike Hrvatske, uklanjamo. Redovno pratimo aktivnosti korisnika, kako bi sigurnost učestvovanja svih članova bila na najvišem mogućem nivou - rekao je Siniša Moškov iz kompanije Aukcije Zagreb d.o.o., koja od 2003. godine deluje na stranici aukcije.hr, a spomenutu kapu, kao i niz drugih stvari je stavila na prodaju.

Za ustaške simbole se, samo manje uspešno, licitira i na E-bayu koji stalno izbacuje proizvode s Pavelićevim likom - od novčanica, amblema, odevnih predmeta i novovekovnih stvari na koje se lepi lice izdajice.

Jedno ulje na platnu Poglavnika može se kupiti za nešto manje od 5.000 dinara - Foto: njuskalo.hr

Poklonici ustaške ikonografije mogu svoj dom da okite i satovima sa slikom Ante Pavelića, znakom "U" ili natpisima "ustaše" i "poglavnik" i to po ceni od 35 evra. Za satove se tvrdi da su original nemački i uglavnom ih prodaju Hrvati koji žive u Nemačkoj.

Njihov identitet nije moguće otkriti, jer su na internetu registrovani pod izmišljenim imenima. Najviše artikala koji se trenutno nude, potiču iz NDH. Poštanske markice s likom Ante Pavelića koštaju jedan do dva evra, blok s poglavnikovim slikom iz 1942. godine 7,9, a tadašnje novčanice oko 10 evra, pisao je 2005. Večernji List.

I Njuškalo nudi svaštaru, pa se tako gipsana bista Ante Pavelića može kupiti za 4.000 dinara, Pavelićeva medalja za hrabrost prodaje se za 5.500 dinara, a mozaik napravljen od drveta koji prikazuje Pavelića košta skoro 32.000 dinara.

Mozaik napravljen od drveta koji prikazuje Pavelića košta skoro 32.000 dinara - Foto: njuskalo.hr

Jedno ulje na platnu Poglavnika može se kupiti za nešto manje od 5.000 dinara, a orden za hrabrost iz 1941. za 16.000 dinara. Za 8.000 dinara može da se kupi upaljač ustaša, kao i ceo "lot ustaških oznaka" za skoro 56.000 dinara ili pak ustaška legitimacija za nešto više od 6.000 dinara.

Nakon ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u fudbalu, održanom u Rusiji, na ulicama gradova prodavale su se majice na kojima je, na crnoj pozadini, pisalo "ostaše u Hrvatskoj - Hrvati koji nisu emigrirali" na podlozi velikog "U".

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Istina

    12. oktobar 2018 | 18:25

    Nisu oni Srbi da se odricu i stide svoga.

  • Čika Jova

    12. oktobar 2018 | 19:35

    Da im ovaj ustaški amblem vekovima bude nad glavama. Tako će ceo svet neprestano podsećati ko su, na koju se stranu bili i kakve zločine radili. Srećno vam bilo u bolje sutra s vašim Pavelićem.

  • DARKO 100%

    12. oktobar 2018 | 18:25

    Oni proforme za javnost kao zabranjuju a svi oni u privatnim okularima slave ustavstvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA