≫ 

Šta očekuje Makedonsku pravoslavnu crkvu nakon što je Ukrajinska dobila autokefalnost? (FOTO)

Odluka Vaseljenske patrijaršije da će započeti proces davanja nezavisnosti crkvi u Ukrajini obradovala je i crkveno Skoplje

  • 17

Makedonska pravoslavna crkva se nada da će nakon dobijanja autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve od strane Vaseljenske patrijaršije, MPC biti sledeća crkva koja će dobiti tomos o priznavanju nezavisnosti od Konstantinopolja, odnosno Carigrada, današnjeg Istanbula.

Mitropolit Prespansko - pelagonijski, vladika Petar danas je izjavio da su u toku nezvanični kontakti i susreti između MPC i Carigrada i da će uskoro ti odnosi biti ozvaničeni. Vladika Petar ističe da priznavanje jedne crkve može da napravi samo Vaseljenska patrijaršija.

>>> Raskol! Posle ove odluke vaseljenskog patrijarha nema nazad: Šta čeka Srpsku pravoslavnu crkvu

- Mi smo kao crkva uvek dobronamerni i nikada nismo postupili suprotno kanonima božijim. Mi smo strpljivi, čovekoljubivi i činimo sve saglasno kanonima bez da se priklonimo bilo kojoj crkvi koja na drugačiji način želi da dobije autokefalnost. Mi to očekujemo saglasno svetim kanonima i očekujemo da to dođe odande odakle je i do sada dolazilo nakon Vaseljenskih sabora priznavanja autokefalnosti, a to je Carigradska patrijaršija - izjavio je vladika Petar.

Vladika Petar ističe da priznavanje jedne crkve može da napravi samo Vaseljenska patrijaršija - Foto: TV Sitel

Uprkos optimizmu crkvenog Skoplja da će nakon Ukrajinske crkve, MPC biti sledeća crkva koja će dobiti tomos o priznavanju nezavisnosti od Carigrada, dobri poznavaoci crkvenih pitanja ocenjuju da se to može desiti samo ako se prethodno ratifikuje Prespanski dogovor između Makedonije i Grčke, što znači da bi zemlja promenila ime u Republika Severna Makedonija.

- Tačno je i naš zahtev je uzet u obzir od strane Vaseljenske patrijaršije. Međutim, naše crkveno pitanje zavisi od našeg spora oko imena koji imamo sa Republikom Grčkom. Vaseljenski patrijarh je Grk po nacionalnosti i sigurno vodi računa o grčkim nacionalnim interesima. Ukoliko se reši spor, mislim da će Vaseljenska patrijaršija imati hrabrosti da prizna autokefalnost MPC - kaže dobar poznavalac crkvenih pitanja Branko Đorđevski.

Proces sa kojim je Vaseljenska patrijaršija nastavila postupak priznavanja Ukrajinske crkve ukazuje na to da dosadašnji cenzus koji je bio potreban za priznavanje jedne crkve od strane ostalih u pravoslavnom svetu, u ovom slučaju očigledno nije prisutan, pojašnjava Đorđevski.

Mi smo strpljivi, čovekoljubivi i činimo sve saglasno kanonima bez da se priklonimo bilo kojoj crkvi koja na drugačiji način želi da dobije autokefalnost - Foto: TV Sitel

Prema njegovoj oceni, to bi moglo da bude dopunska olakšavajuća okolnost i za zahtev koji su MPC i makedonski premijer Zoran Zaev već dostavili Vaseljenskom patrijarhu.

- To pokazuje da će se sada u pravoslavlju pokopati onaj princip konsenzusa svih pravoslavnih crkvi koji je bio dogovaran u proteklih dvadesetak godina. Sada se otvara period jednostranih priznavanja nepriznatih crkvi od strane drugih pravoslavnih crkvi - kaže Đorđevski.

Podsetimo da je Makedonska pravoslavna crkva pedesetih godina prošlog veka od Srpske pravoslavne crkve, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, ali je 1967. godine samovoljno proglasila autokefalnost. Radi toga Makedonsku pravoslavnu crkvu ne priznaje nijedna pomesna pravoslavna crkva u svetu, a SPC je i dalje smatra raskolničkom.

VIDEO: Makedonci ne žele novo ime za svoju državu

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MNE

    13. oktobar 2018 | 23:43

    Pa cija bi crkva trebala biti u Makedoniji nego makedonska? Srpska,Grcka mozda?

  • Ljubica

    14. oktobar 2018 | 00:02

    Makedonija je drzava samostalna i ima svoju crkvu

  • Ja...RS

    13. oktobar 2018 | 23:53

    Nek se odvaja ko hoce samo neka ne otima tudju imovinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA