Policija čuva makedonske poslanike koji su podržali ustavne promene

Spasovski je izjavio da su "prave pretnje" upućene poslanicima, pogotovo putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža.

  • 1
Oružani sukob policije i velike i naoružane grupe u Kumanovu Foto: Tanjug/AP/Radovan Vujovic

Svih 80 poslanika u makedonskom Sobranju, koji su u petak podržali ustavne promene, dobilo je posebno obezbeđenje posle pretnji koje su im upućivane zbog glasanja u parlamentu, rekao je makedonski ministar policije Oliver Spasovski.

- Uradili smo bezbednosnu procenu poslanika, pogotovo onih koji su podržali početak ustavnih promena i oni će biti pod policijskom zaštitom sve dok se ne proceni da zaštita više nije neophodna - izjavio je Spasovski, prenosi MIA.

Uhapšen muškarac koji je na društvenim mrežama pretio poslanicima makedonskog Sobranja

Spasovski je izjavio da su "prave pretnje" upućene poslanicima, pogotovo putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža. Pored direktnih pretnji poslanicima, prećeno je i njihovim porodicama, dodaje makedonski ministar.

- Svako ko pokuša da unese osećanje nesigurnosti među građanima biće optužen -  rekao je Spasovski, dodajući da su pretnje došle i od grupa koje su dovedene u vezu sa pokretom Bojkot referenduma, prenosi MIA.

Odgovarajući na pitanje novinara o optužbama VMRO-DPMNE da je pojedinim poslanicima nuđen novac u zamenu za pozitivan odgovor na ustavne promene, Spasovski kaže da će kancelarija javnog tužioca biti odgovorna da istraži takve optužbe.

- Ako postoji osnov za ove tvrdnje, onda bi javni tužilac trebalo da pokrene istragu. Takođe, ako je poslanicima nuđen novac, trebalo bi to da prijave, jer je mito krivično delo - rekao je Spasovski.

Sobranje je podržalo u petak predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Celu izjavu makedonskog ministra policije Spasovskog može da pogledate ovde:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N N

    22. oktobar 2018 | 21:07

    Sto bi ih cuvali ako rade po zelji onih koji su ih glasali ? Verovatno nakon sto su izglasani su promenili pamet i pod noge stavili sve ono sto su pricali pre izbora kako bi se domogli vlasti a sad neka vide ako su krivi sacuvati ih niko nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA