≫ 

Albanci i Crnogorci protiv SPC: Ne žele bogomolju na Rumiji, smatraju da je to nacionalna i verska provokacija

Iz parohije barske podsećaju da vekovima narod podrumijskog kraja u Trojičindanskoj litiji iznosi po kamen na vrh Rumije, kao zavet

  • 19

Tek što je zasijala u novom sjaju, obložena kamenom, Crkva Svete Trojice na Rumiji ponovo je postala meta albanskih predstavnika u Crnoj Gori, ali i samih Crnogoraca. Oni još od 2005. godine negoduju što je SPC postavila bogomolju povrh Bara, a sada ponovo traže da ona bude srušena.

Predsednik Demokratskog saveza Mahmet Bardhi zatražio je od premijera Duška Markovića da zaustavi radove na izgradnji crkve upozorivši da "provokativne i preteće radnje Mitropolije crnogorsko-primorske mogu ugroziti mir". On smatra da je reč o "okupaciji Rumije, pred nosom zvaničnih struktura Bara i države".

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Iz parohije barske podsećaju da vekovima narod podrumijskog kraja u Trojičindanskoj litiji iznosi po kamen na vrh Rumije, kao svojevrsni zavet koji se prenosi s kolena na koleno, verujući da će na vrhu ove planine biti obnovljena crkva kada se tu prikupi dovoljno kamenja.

Taj zavet je ispunjen 2005. godine, kada je crkva obnovljena, da bi ovih dana ona bila obložena upravo kamenom koji su njihovi preci tu doneli.

U Albanskoj alternativi, koja traži uklanjanje crkve, radove nazivaju ilegalnim, a njeno postavljanje uz pomoć helikoptera Vojske Srbije i Crne Gore - misterioznim.

Foto: Shutterstock

- Sada se metal pokriva kamenom, zida se crkva za koju je Vlada Crne Gore donela odluku da se ukloni. Neshvatljivo je da više od jedne decenije državni organi Crne Gore ne mogu da sprovedu svoje odluke, i zato smo prinuđeni da tražimo hitnu intervenciju i uklanjanje tzv. crkve sa Rumije. Ovim putem pozivamo institucije da se javno izjasne mogu li da reše problem i da zaustave pohod SPC po delovima gde Albanci žive vekovima - saopštio je Nik Đeljošaj, predsednik Albanske alternative, pišu Novosti.

On je dodao da će u suprotnom morati da preduzmu mere zaštite.

U Albanskoj alternativi, koja je deo vladajuće koalicije na državnom nivou, smatraju da postavljena crkva na Rumiji nema za cilj unapređenje dobrih međuljudskih i međuverskih odnosa u Crnoj Gori.

Tokom proteklih 13 godina, crkva je više puta bila na meti albanskih ekstremista, ali i raskolnika iz tzv. Crnogorske pravoslavne crkve Miraša Dedeića.

Na vrh Rumije zveckali su noževi, odeveni u vojne uniforme. Na zidovima bogomolje ispisivani su grafiti na albanskom jeziku "Etnička Albanija" i "Albanija nacionalna armija".

Printskrin: Google Maps, Pixabay

PROTIV RUMIJE I CRNOGORSKI POKRET

Crnogorski pokret podneo je Vrhovnom tužilaštvu Crne Gore krivične prijave protiv Srpske pravoslavne crkve, Mitropolije crnogorsko-primorske, zbog izgradnje crkve na Rumiji, i protiv nepoznatih počinilaca zbog bilborda u Budvi kojima se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

- Radovima na nelegalnom limenom objektu koji je postavila Beogradska patrijaršija, odnosno njena filjala na Cetinju, s namerom da privremeni objekat transformiše u trajni, izvršena je devastacija i prisvajanje kulturnog nasleđa, a napravljeno je i krivično delo raspirivanja nacionalne i verske mržnje, upereno protiv Crnogoraca katoličke vere, Crnogoraca uopšte, pripadnika islama i Albanaca - navodi se u saopštenju CP, prenosi RTCG.

Foto: Shutterstock

Prijava protiv nepoznatih počinilaca, potpisanih kao "Srpski narod Boke", podneta je zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Plakatima postavljenim na bilbordima u Budvi građani se pozivaju na centralnu proslavu 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, a na celoj površini bilborda odštampana je slika srpskih dobrovoljaca pred odlazak na Solunski front 1916. godine.

- Tim plakatom namerno se podstiče i izaziva nacionalna mržnja slavljenjem zločina prema Crnogorcima i Crnoj Gori, koji su 1918. godine bili meta zločiničkih pohoda srpske vojske i žandarmerije. To krivično delo je u neposrednoj vezi sa krivičnim delom ugrožavanja nezavisnosti - navodi se u obrazloženju prijave Crnogorskog pokreta.

(Telegraf.rs/Novosti/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Al jazeera

    24. oktobar 2018 | 10:17

    Ma bas je lijepo vidjeti da su se braca crnogorci i albanci ujedinili.Braco Srbi u C.Gori drzite se cvrsto,jako i zajedno protiv ove gologuzije ...

  • Andrija Berane

    24. oktobar 2018 | 11:11

    Crnogorci se ne protive nego izrodi crnogorski !

  • Klimt-Bec

    24. oktobar 2018 | 10:18

    Anti-Hristima Milogore ne trebaju Bogomolje, njihov Bog su ubistva, droga i novac!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA