Opozicija u Crnoj Gori predložila da se uvede novi praznik - Dan Njegoša

Opoziciona politička partija navodi da Njegoševo delo promoviše "najveće ljudske vrednosti na kojima su izgrađeni savremeni svet i društvo"

  • 9

Opozicioni Demokratski front (DF) predložio je da se u Crnoj Gori uvede novi praznik kulture - "Dan Petra Drugog Petrovića Njegoša" (1813-1851.), i proslavlja na datum njegovog rođenja, 13. novembar.

- Njegova dela svrstavaju se u red najznačajnijih dela južnoslovenske i svetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svetu već dva veka, a činjenica da su njegova dela prevedena na mnoge strane jezike, dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost - piše DF u obrazloženju.

Stranka navodi da Njegoševo delo promoviše "najveće ljudske vrednosti na kojima su izgrađeni savremeni svet i društvo", a to su "sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti".

Navodi se da je zbog veličine lika i dela Petar Drugi Petrović Njegoš "najprepoznatljiviji simbol Crne Gore" i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

Suprotno tome, više bošnjačkih organizacija iz dijaspore je ranije tražilo od crnogorskih vlasti ukidanje Njegoševe nagrade i zabranu i uklanjanje iz obavezne školske lektire Njegoševog "Gorskog vijenaca" i "Peščanika" Danila Kiša, jer je sadržaj tih knjiga "godinama bio naučno-književna osnova za konstruisanje nacionalističkih i drugih anticivilizacijskih i dehumanizirajućih odnosa, posebno prema islamu i muslimanima".

Ministarstva obrazovanja i kulture su odbila te zahteve.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    24. oktobar 2018 | 16:55

    Slažem se

  • Sutomore

    24. oktobar 2018 | 20:12

    Kome smeta Njegos i njegova djela i simboli na zastavama granica je uvijek otvorena i nek ide u drzavu gdje nema Njegosa i gdje mu na zastavi viori polumjesec i zvijezda

  • 🐤

    24. oktobar 2018 | 18:58

    Slazem se da se ,ima nekih datuma koji se obelezavaju kao praznik zasto nebi i ovaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA