• 15

Voditelji HRT-a reklamiraju skandaloznu knjigu o Jasenovcu i film koji predstavlja Srbe kao okupatore

Od ove knjige i filma su se ogradili mnogi, ističući da se vrši prepravljanje istorije

  • 15

Jutros je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" na HRT-u predstavljeno je nešto što se zove "Festival domoljubnog filma Gordan Lederer". Tokom predstavljanja, voditeljka je reklamirala revizionističku knjigu i film "Mit o Jasenovcu", kao i film Jakova Sedlara koji se zove "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918. – 2018".

U studiju HRT sedeli su autor festivala Marijan Capek i potpredsednik Udruženja hrvatskih dobrovoljaca Domovinskog rata Smiljan Tomašević.

Pre nego što su organizatori uopšte uspeli da predstave program festivala, prekinula ih je voditeljka Liljana Vinković.

- Ne smemo zaboraviti, to je Jakov Sedlar i film "Sto godina srbijanskog terora" kojim će se on predstaviti - rekla je voditeljka, prikazujući sliku kojom se reklamira ovaj film.

Na slici se, u varijanti američke planine Rašmor, iznad hrpe požutelih lobanja nalaze Aleksandar Karađorđević, Svetozar Pribićević, Milorad Pupovac i Aleksandar Vučić.

Skandalozan omot Sedlarovog filma koji još niko nije video Foto: Promo

Autor festivala Marijan Capek predstavio je zatim program festivala, nabrajajući filmove. Spomenuo je naslove "Štafeta smrti" i "Dr. Franjo Tuđman - junak Domovinskog rata".

Nakon njega, javio se potpredsednik GO UHDDR-a Smiljan Tomašević sa daljom listom filmova (Krvava berba grožđa, Ovčara neispričana priča, Jazovka, Broj 55).

Posebno je izdvojio premijeru Sedlarovog filma "Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj 1918. – 2018." u Zaprešiću.

MIT O JASEVNOCU

Nakon njegovog izlaganja, opet se javila voditeljka Vinković, ovaj put sa drugim naslovom i drugom fotografijom.

- Tu je i Mit o Jasenovcu od Romana Leljaka. Drago mi je da ste i njega uključili, on je puno istraživao o ovome, tako da će biti zanimljivo pogledati njegova dva filma - rekla je Vinković.

Na to joj je Tomašević odgovorio kako veruje da su Hrvati zrelo demokratsko društvo koje se može suočiti sa prošlošću.

- Trebamo da idemo sa istinom i krajnje je vreme da se ne delimo na leve i desne i da moramo prihvatiti prošlost onakva kakva jeste - rekao je Tomašević dok je kamera zumirala naslov "Mit o Jasenovcu".

RELATIVIZACIJA FAŠIZMA

Knjiga "Mit o Jasenovcu" relativizuje fašizam, umanjuje broj žrtava logora i simpatiše ustaški pokret i NDH.

Zvaničnici grada Samobora i Čakovca već su se ogradili od prikazivanja ovog filma, pa su oštro osudili pokušaj istorijskog revizionizma "najmračnijeg doba hrvatske istorije".

Urednica emisije "Dobro jutro Hrvatska" je Ana Milić, majka novog mladog portparola vlade i HDZ-ovca Marka Milića.

Pojedinci ističu da se ovde radi o relativizaciji fašizma Foto: Wikimedia/Petar Milošević, Bundesarchiv, public domain

OGLASIO SE HRT

Index.hr je povodom ovog događaja pitao HRT da li misle da je prikladno reklamiranje knjige i filmova "Mit o Jasenovcu" i "Sto godina srbijanskog terora" u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", da li se radi o plaćenoj reklami i hoće li voditeljka ili urednici zbog toga snositi posledice.

Odgovor je usledio ubrzo.

- U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" (25.10. 2018.) najavili smo "Festival domoljubnih filmova Gordan Lederer" koji će se održavati na više lokacija u Zagrebačkoj županiji, a koji organizuje GO UHDDR Zaprešić i Zagrebačka županija kao suorganizator, a čije smo predstavnike ugostili.

HRT nije ni na koji način kreirala sadržaj ovog, kao što ne kreira ni sadržaje drugih filmskih i ostalih festivala.

Napominjemo da se u emisiji DJH često najavljuju festivali različitih sadržaja. Na primet, samo u oktobru je dosad najavljeno više od 20 festivala - stoji u odgovoru HRT-a.

VIDEO: Ustaše divljaju po srcu Šumadije

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • Ljubiša

    Pa kad nemamo RTS.Oni samo repriziraju serije umesto da pustaju dokumentarce svako veče o ustaškoj NDH.pa da vidimo ko je zločinac.

  • Žika

    Ovoliko bezobrazni i bez obraza mogu samo hrvati biti. Ovo je strašno.

  • Bosko

    Slobodno im ostavljajte pare u Hrvatskoj na moru i po Ideama. A i nasi Beogradjani se raduju kad ih docekuju po splavovima vikendom...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima