≫ 

Hrvatski poslodavci panično traže 15.000 sezonaca za sledeće leto: Obilaze region i utrkuju se ko će radnicima da ponudi veću platu

Nikada u istoriji nisu krenuli ranije da traže radnike nego sada

  • 14

Manjak radne snage u turizmu za 2019. godinu osetio se i pre nego što je ova sezona gotova. Veliki hrvatski poslodavci već obilaze susedne zemlje u potrazi za novih oko 15.000 turističkih i ugostiteljskih radnika i pomoćne radne snage za iduću sezonu.

Smatra se da je ove godine u turizmu i pratećim delatnostima u tom sektoru radilo oko 150.000 radnika, od čega je njih oko 15.000 bilo u sezonskom režimu rada. Procenjuje se kako će, uz te brojke, nedostajati još toliko, oko 15.000, pa su mnogi poslodavci krenuli u potragu za radnicima kako bi osigurali funkcionisanje, piše Slobodna Dalmacija.

- Nikada u istoriji nismo ranije išli po sezonske radnike. Sada smo na turneji po BiH, već smo obišli Slavoniju, sledi Crna Gora i Makedonija. Mi još nismo krenuli do Albanije, ali čujemo da neke kolege jesu. Ne možemo drukčije, jer se svi trude da rezervišu radnike za sezonu što pre i daju im što bolje uslove - kazao je upravnik kadrovskog odeljenja u velikoj hotelskoj kući.

On je dodao kako "radnici iz Slavonije već poznaju poslodavce i veruju onima koji ih nisu razočarali, ali sezonci iz BiH često budu izigrani i prevareni od hrvatskih poslodavaca u turizmu, pa su skeptični".

Kuvari neće da pričaju za manje od 1.300 evra Foto: Telegraf

- U razgovorima s njima čujemo da bi oni radije u neke druge zemlje EU-a jer su plate veće, ali su skuplji i troškovi života pa se još dvoume kuda će - navodi on.

Mnogim poslodavcima najveći adut u pregovorima će biti plata, a prema neslužbenim informacijama poslodavci su spremni da idu s 10 do 20 odsto boljim ponudama za zanimanja, poput kuvara, konobara i poslastičara. Po pravilu, velike hotelske kuće nude besplatan smeštaj i hranu svojim radnicima, za koje su od ove godine oslobođeni plaćanja poreza.

Poslodavci uporno traže od Vlade da ih oslobodi poreza na sva takva davanja radnicima s obzirom da negoduju stalno zaposleni koji nemaju takve privilegije i neoporezivi topli obrok.

- Još uvek je radnicima iz Crne Gore, Makedonije i BiH plata u turizmu u Hrvatskoj pristojna, uz plaćen smeštaj i hranu. Oni kao prednost vide činjenicu da su u zemlji u kojoj razumeju jezik, a blizu su kuće. S kuvarima je najteže pregovarati jer oni znaju da su traženi i postavljaju svoje uslove. Evo, ja nudim hiljadu evra platu kuvaru, a pola njih mi odgovara da ne želi ni da razgovara za ispod 1.300 evra - rekao je istarski ugostitelj.

VIDEO: Ako naši radnici odu u Hrvatsku, da li nas očekuje još jedan ovakav video?

(Telegraf.rs/Slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаврило Принцип

    25. oktobar 2018 | 23:26

    Идите ви у “лијепу нјихову” на море, јер нисте свесни да можда лежите на костима својих предака !

  • Banne

    26. oktobar 2018 | 00:15

    Kakvo ponizenje, otici i tamo raditi.

  • Dejan

    26. oktobar 2018 | 00:05

    Nebi otiso pa makar nemao za hleb.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA