≫ 

Sud odbio žalbu Ivice Todorića: London doneo odluku da bivšeg vlasnika Agrokora izruči Hrvatskoj

Todorić je uhapšen prošle godine u Londonu, gde se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor

  • 1

Visoki sud u Londonu danas je doneo odluku da se bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić izruči državi Hrvatskoj.

Ročište je počelo nešto posle pola 12, a Todorić se u sudu pojavio u društvu advokata, žene i prevodioca. Ročište je prekinuto u 14 časova, a sudija se vratio u sudnicu oko 15 sati, kada je rasprava nastavljena.

Odluku o tome da se Todorić izruči Hrvatskoj doneo je sudija Visokog suda u Londonu, Dankan Uzli, nakon višečasovne rasprave po žalbi koju su podneli Todorićevi advokati.

Sudija je odlučio da nema materijala prema kojima bi se Ivici Todoriću mogao odobriti postupak žalbe na odluku o izručenju.

Slučaj Todorić već neko vreme privlači pažnju regionalne javnosti Foto: Profimedia/Sputnik

Današnjom odlukom Visoki sud u Londonu je praktično odbacio zahtev Todorićeve odbrane da se njihvom branjeniku omogući žalba, pa je prvostepena odluka postala pravosnažna i sledi njegovo izručenje Hrvatskoj.

Očekuje se da će Todorić biti izručen Hrvatskoj u roku od desetak dana.

Ivica Todorić je nakon završenog ročišta izašao iz zgrade suda i odmah je dao izjavu za medije.

- Ovo je za mene bio jedan osorni potez. Ostao sam u Londonu godinu dana i obavio sam sve svoje poslovne zadatke. Ostaću još 25 dana. Malo sam razočaran, ovo me neće zaustaviti. Idem da se borim i dalje. Imam pravo na žalbu. Očekujem da ću na slobodi čekati izručenje.

Vi ste svedoci i sami znate je li ovo politički proces. Spreman sam na sve - rekao je u jednom dahu Todorić.

- Za šta bih ja bio osuđen? - upitao se Todorić dodavši kako je juče uputio krivičnu prijavu protiv premijera Plenkovića za udruženu zločinačku organizaciju.

Upitan da li je spreman za Remetinac, Todorić je odgovorio potvrdno: "Naravno da sam spreman, ja sam uvek spreman", rekao je Todorić.

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtev za pravo na žalbu na prvostepenu presudu prema kojoj treba da bude izručen Hrvatskoj očekivala se 6. septembra, ali je njegova obrana dobila dodatno vreme tvrdeći da imaju nove dokaze.

Todorić se na ročištu 6. septembra pojavio u društvu novih advokata - Šeri Bler, supruge bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i Džejmsa Hinesa, advokata specijalizovanog za ekonmske prevare i izručenja.

Todorićev novi advokat Džejms zatražio je na tom ročištu dodatno vreme za podnošenje zahteva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze.

Sudija je odobrio zahtev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem dobrana već nekoliko sati iznosti skice novih dokaza.

Podsetimo, Todorić je uhapšen prošle godine u Londonu, gde se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor. Uhapšen je na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz kauciju i mere opreza.

Prvostepenom presudom o izručenju od 23. aprila Todoriću su određene nešto strože mere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umesto dvaput nedeljno kao pre presude i ne sme napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

DORH je u oktobru 2017. godine izdao poternicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenim u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je zbog nezakonitog pribavljanja novca pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12 Agrokorovih menadžera, kao i revizora.

(Telegraf.rs/Index.hr/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mix

    25. oktobar 2018 | 21:30

    Da je on tezak koju milijardu, uopste se ne bi ni postavljalo to pitanje da li ce ga izruciti. Oni to tada nikad ne bi uradili kao sto nisu ni mnogo Hodorkovskih i drugih inih! Videli engleski lopurdsi da tu nema love pa sta vele-koji ce nam sad!? Eto, to je Egleski smisao za pravo u ovakvim situacijama!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA