≫ 

Mreža auto-mafije se širi Balkanom, uhapšeni prebacivali vozila u Srbiju: Sve su bahatiji, pucaju sa namerom da ubiju

U redovnoj policijskoj patroli ubijeni su Adis Šehović (46) i Davor Vujnović (43)

  • 1

Policija austrijske pokrajine Koruške pokrenula je istragu protiv trojice muškaraca koji su osumnjičeni za krađu rent-a-car vozila, koja su prebacivali u BiH i Srbiju.

Oni se sumnjiče da su tokom maja i juna, koristeći lažne lične podatke, unajmili pet vozila u različitim rent-a-car kompanijama u Koruškoj i Štajerskoj i potom ih odvezli u BiH i Srbiju, prenosi radiosarajevo.ba pozivajući se na austrijski ORF. Kako se navodi, automobilima se izgubio svaki trag, a počinjena je materijalna šteta od oko 100.000 evra, prenosi Tanjug.

Vozila iz Austrije prebacivana u Srbiju i BiH, Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Za ta dela osumnjičeni su državljanin Hrvatske (42), Rusije (40), koji su zadržani u pritvoru i Austrijanac (22) kome je dozvoljeno da se brani sa slobode od optužbi da je pružao logističku podršku pri unajmljivanju vozila i njihovom prebacivanju u BiH i Srbiju.

SMEJU NAM SE, PSUJU, PRETE...

Sigurnosna situacija u Sarajevu tema je od ubistva do ubistva, od pucnjave do pucnjave na ulicama. Ali, svi su akteri pre ili kasnije ponovo na svojim "radnim mestima" i novinskim crnim hronikama. Najmanje su u sudskim klupama ili zatvorima, jer sudovi, tužilaštva, advokati i naravno optuženi vole brze nagodbe. Sudije im traže olakšavajuće okolnosti i nakon desetine puta ponovljenih teških razbojništava.

Kaznena politika, uz nedostatak represivnih mera, ohrabruje kriminalce.

Tužilaštvo BiH je pre nekoliko meseci podiglo optužnicu protiv 27 osoba, pripadnika auto-mafije, Foto: Tanjug/AP

- Zaustavimo vozilo u kasnim noćnim ili ranim jutarnjim satima radi kontrole. Neretko nas oni iz kriminalnog miljea nakon traženja ličnih dokumenata psuju, vređaju, prete ili ismevaju - priča za Žurnal jedan od policajaca i dodaje:

- Ako su sa nama pripadnici Jedinice za podršku, tzv. specijalci, tada ne progovaraju ni reč, očito znajući kako bi završilo da su drski kao što obično jesu.

PUCAJU S NAMEROM DA UBIJU

Letimičnim pregledom policijskih saopštenja ili medijskih izveštaja moglo se zapaziti da kradljivci vozila sve češće na području Sarajeva pucaju na policajce koji ih zateknu tokom izvršenja. Podsetimo, u redovnoj policijskoj patroli ubijeni su Adis Šehović (46) i Davor Vujnović (43). Policija je već uhapsila nekoliko osoba u vezi sa ubistvom, ali se potraga i dalje nastavlja.

Pripadnici auto-mafije više ne beže dolaskom policijske patrole, oni istog trena pucaju sa namerom da ubiju, a ne da sebi omoguće bekstvo. Ti i takvi budu nekada i uhapšeni. Ono što sledi može biti samo frustrirajuće za policajce koji časno urade svoj posao. Počinioci privedeni, nakon saslušanja u tužilaštvu pušteni na slobodu. Ovo je kliše izveštaja nakon brojnih pucnjava, pljački, razbojništava razne vrste. Menjaju se samo imena u određenim intervalima. Policija tako uzalud hapsi.

REPRESIJA ZBOG SIGURNOSTI

Nažalost, da bi se u Bosni i Hercegovini eliminisao uzrok, moraju prethoditi teške posledice. U ovom slučaju su to životi dva policajca. Policiji, koliko god to demagoški zvučalo, mora biti vraćen dignitet, piše 6yka.com.

Kradljivci vozila sve češće na području Sarajeva pucaju na policajce koji ih zateknu tokom izvršenja, Foto: Tanjug/AP

Pripadnici auto-mafije koriste sofisticirana sredstva u delu koji im treba za obijanje i pokretanje vozila, a pravo lice pokazuju u sve učestalijoj upotrebi automatskog oružja protiv policajaca. Pri tom očito dobro koriste nadležnosti uzrokovane kantonalnim zonama policijske nadležnosti.

VIDEO: Eksplodirao automobil voditeljke Marijane Mićić

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA