≫ 

Katarini je nedelju dana pre proslave 18. rođendana počela da trne ruka, pa noga i odjednom više nije mogla da ustane. Doživela je moždani udar (VIDEO)

Gotovo da ne postoje situacije u kojima treba brže reagovati

  • 5

Moždani udar ne bira ni pol ni uzrast. Nažalost, sve veći broj mlađih pacijenata pretrpelo je neki oblik udara, a o svemu javnost upozorava Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara - donose priču o Katarini Sudarić, pacijentkinji koja se uspešno oporavila nakon što je udar pretrpela sa samo 17 godina.

Bilo je to 2013. godine, na božićno jutro, samo nedelju dana pre njenog 18. rođendana. Odjednom je u desnoj ruci osetila trnce. Ruku je malo istegla i pomislila kako nije ništa, ali je ubrzo počela i da joj trne noga. Probala je da ustane, ali bezuspešno - desna strana njenog tela nije želela da sarađuje, kao da više nije deo njenog tela. Bila je u tim trenucima pribrana i normalno je govorila, ali šokirana zbog toga što joj se događa, prenosi Slobodna Dalmacija.

Katarinina porodica je reagovala na vreme, Printskrin/Youtube:Croatian Stroke Society HDPMU

- Počeli smo da paničimo, događalo se nešto čudno, nije nam bilo jasno šta je... - priča Katarina o događaju koji je šokirao nju samu, ali i celu njenu porodicu.

Otac joj je, na sreću, bio dovoljno priseban da pozove Hitnu pomoć, a tamo ih je dočekala dijagnoza koje su se bojali. Reč je o moždanom udaru, rekli su lekari.

Upozorili su Katarinine roditelje na to da su prva 24 sata kritična i da će, ako uopšte uspe da se izvuče, samo vreme pokazati u kojem će smeru ići njen oporavak. Do moždanog udara je kod tada 17-godišnje Katarine došlo usled urođenog viška krvnih žila u mozgu, za koje do tada nije ni znala da postoje.

FIZIČKI I PSIHIČKI OPORAVAK

Tri nedelje je ova devojka provela u osječkoj bolnici. Kako je hematom bio prevelik, lekari nisu mogli da intervenišu operativnim zahvatom, pa su čekali da se umanji. Dva meseca je provela kod kuće oporavljajući se, učila je da hoda, koristi desnu ruku nakon čega joj je konačno obavljena operacija.

- Kako sam pet nedelja, oduzeta, provela u bolničkom krevetu, bilo je tu i rada oko fizičkog oporavka, ali ono što je bilo teže, bio je psihički oporavak. Kad sam se suočila sa svime što sam proživela i kad sam morala da prihvatim činjenicu da mi život više nikada neće biti isti, usledili su napadi panike i svakodnevne borbe s ponovnim proživljavanjem traume. S 18 godina, dok su svi moji prijatelji bili u nekim drugim pričama, ja sam morala da se nosim s nekim drugim stvarima - ispričala je ova hrabra devojka za portal srednja.hr.

OSTALE JOJ GLAVOBOLJE I EPILEPSIJA

Danas kaže da osim povremenih glavobolja i epilepsije nema drugih simptoma koji bi je podsećali na događaj. Važno je bilo reagovati na vreme, što joj je njena porodica i omogućila pa je danas Katarina uspešna studentkinja na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomatije.

Katarina Sudarić, Printskrin/Youtube:Croatian Stroke Society HDPMU

- Srećna sam zbog toga jer mi je promenilo poglede na život... - optimistična je Katarina nakon svega.

Međutim, situacija je alarmantna - moždani udar svake druge sekunde pogodi jednu osobu u svetu, a svake šeste sekunde nekog usmrti. Nakon što ga pretrpi, gotovo trećina bolesnika uspe da se oporavi - stoga je i jako važno da se stanje na vreme uoči i leči na odgovarajući način. Gotovo da ne postoje situacije u kojima treba brže reagpvati; udari bilo kog tipa zahtevaju instantnu medicinsku intervenciju, pa ih je važno odmah i "detektovati". Što je pre bolesniku pružena pomoć, manji će deo mozga biti oštećen, piše britanski Independent.

ŠTA ZNAČI F.A.S.T.

Iako simptomi zavise od tipa udara, možete se u hitnim situacijama poslužiti akronimom koji je američko Udruženje za prevenciju moždanog udara osmislilo, F.A.S.T. (face, arms, speech, time - lice, ruke, govor, vreme).

Ne postoji situacija gde mora brže da se reaguje, Ilustracija: Profimedia

Lice - lice pacijenta će se najčešće spustiti s jedne strane, osoba neće biti sposobna da se nasmeši, a usna i oko će "padati"

Ruke - osoba koja je pretrpela moždani udar neće moći da podigne obe ruke u vazduh i da ih zadrži tamo, budući da je jedna ruka oslabila ili pak trne

Govor - najčešće će pacijenti frfljati i nerazgovetno govoriti, u nekim slučajevima će kompletno da izgube sposobnost govora

Vreme - ako primetite ijedan od gore navedenih simptoma, vreme je da zovete hitnu pomoć

Pogledajte šta je još Katarina ispričala:

VIDEO: Teško bolestan dečak avionom Vlade Srbije upućen na transplantaciju jetre u Italiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    31. oktobar 2018 | 21:58

    Najvaznija su prva 3sata...da se stigne do ozbiljnog doktora...cesto ni u hitnoj ne umeju da prepoznaju...o domovima zdravlja nema govora...pravac urgentni centar...privatnim autom....sto pre....vreme je nsjvaznije...ako pacijent ima srece da je tromb a ne izliv...odnos 80/20%...moze otici kuci na nogama...skoro bez posledica....to treba ljudima objasniti....prva 3 sata znace da li ce neko ostati teajni invalid....ili jos gore premunuti...ili drasticno povecati sanse za oporavak....dati prednost tim pacijentima u svim dezurnim bolnicama..u urgentnim centrima to prepoznaju u trijazi na ulazu.....

  • Lol

    31. oktobar 2018 | 22:39

    Napokon nesto korisno da procitamo.

  • Profesor

    1. novembar 2018 | 06:40

    Moj otac je cekao 8 sati da dodje hitna. Inace sada ne bi bio invalid. Nije doslo do izliva krvi samo zacepljenja kapilara. Ali eto nasih u hitnoj. Jos se ukocio nakon 2 dana u bolnici. Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA