Skandalozne izjave hrvatskog istoričara šokirale javnost: "U NDH su Srbi sprovodili genocid nad Hrvatima"

Prema njegovim rečima, "četnici i partizani oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, s predumišljajem, već u junu 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima"

  • 43

Splitski istoričar Stjepan Lozo u svojoj knjizi "Ideologija i propaganda velikosrpskoga genocida nad Hrvatima - projekt 'Homogena Srbija' 1941." šokantnim stavovima optužio je Srbe da su izvršili genocid nad Hrvatima, a onda da su svoje žrtve optužili za zločin nad njima.

Prema njegovim rečima, "četnici i partizani oklevetali su Hrvate za genocid nad Srbima preventivnom propagandom, s predumišljajem, već u junu 1941. godine, a onda počeli genocid nad Hrvatima".

- Nakon šoka koji je u velikosrpskim redovima usledio uspostavom NDH 10. aprila 1941. godine, ne i komunista, jer oni tada nisu bili na suprotnoj strani od ustaša, usledilo je konsolidovanje velikosrpskih redova. Već u junu 1941. godine velikosrpske snage imaju oblikovanu viziju i platformu daljeg delovanja: stvoriti Veliku Srbiju sprovođenjem opšteg genocida nad Hrvatima koje prethodno treba snažno oklevetati. Tako krajem juna 1941. godine nastaju dva ključna dokumenta: "Homogena Srbija" Stevana Moljevića, i "Valerijanov memorandum" SPC. "Homogena Srbija“ je projekat, ono što treba da se napravi, a to je stvoriti Veliku Srbiju i izvršiti opšti genocid nad Hrvatima, dok je "Valerijanov memorandum" propagandna poluga za izvršenje takvog projekta - istakao je on.

Velika Srbija u granicama Stevana Moljevića, predložena tokom Drugog svetskog rata. Foto: Wikipedia Commons/PANONIAN

Lozo je istakao da je "Valerijanov memorandum" službeni dokument SPC i predat nemačkim vojnim vlastima u Beogradu, a potom kao kleveta Hrvata raširen po čitavom svetu.

Ovaj istoričar zatim dozvoljava sebi da govori o lažiranju broja pobijenih Srba u NDH.

- Memorandum je već u prvoj verziji od 24. juna 1941. godine oklevetao Hrvate za ubijanje više od 100.000 Srba. Druga verzija, plasirana najkasnije 8. avgusta, kleveće Hrvate za ubijanje čak 180.000, a do septembra se već izlazilo s brojem od 300.000 pobijenih Srba u NDH, što je kasnije još uvećavano. Takve strašne klevete koje nemaju gotovo nikakve veze sa stvarnošću, ni 1 odsto, u knjizi to dokazujem, poslate su izvan zemlje i snažnom propagandom velikosrpske mreže širene po čitavom svetu. Takva sramotna laž ostala je nad Hrvatima do dana današnjega - izjavio je on, ostavljajući gorak ukus u ustima da takvi stavovi dolaze od strane akademskog građanina.

Prema njegovim rečima, direktna posledica "Valerijanovog memoranduma" bio je pad vlade generala Simovića u Londonu i crnorukaško preuzimanje izbegličke vlade i dovođenje Draže Mihailovića za ministra vojske, jednog od najvećih evropskih zločinaca.

Istoričar je rekao da je direktna posledica "Valerijanovog memoranduma" dovođenje generala Mihailovića za ministra vojske Foto: Wikimedia

Lozo je zatim rekao kako su "potpune izmišljotine da su Srbi pobijeni i istrebljeni u srezovima Imotski, Gospić, Glina, Grahovo, Korenica, Gračac, i nizu drugih".

- Na "srpski Vidovdan“, 28. juna 1941. Srbi čine i prvi genocidni zločin uopšte na prostoru NDH, vrše pokolj svega zatečenog stanovništva u Avtovcu, uključivo žene i decu i uništavaju čitavo neselje. Tako su Srbi počeli genocid nad Hrvatima uz istovremenu klevetu Hrvata za genocid nad Srbima - izjavio je Stjepan Lozo.

Njegove izjave naišle su na brojne osude na društvenim mrežama, kako u Hrvatskoj tako i u regionu.

(Telegraf.rs/Slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joakim

    5. novembar 2018 | 22:26

    Video sam stvarno u jednom malom gradicu u knjizari u Dalmaciji knjigu za nepoverovati Alojz Stepinac prvi Djems Bond u Evropi.Zao mi sto je nisam uzeo i doneo u Srbiju da se vidi sramota.Sta vas onda ovo vise iznenadjuje

  • KOSIGNAS

    5. novembar 2018 | 18:47

    Biti Hrvat nije nacionalnost, to je dijagnoza neizlečive duševne bolesti.

  • Др

    5. novembar 2018 | 17:29

    Па, ови идиоти се , заиста, ночега не стиде!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA