≫ 

Gastarbajter iz Švajcarske prodavao "uzije" i "heklere" s prigušivačima: Zaplenjeno oružje "uredno spakovano" i spremno za šverc (FOTO)

Oružje zaplenjeno na imanju nije tipično za balkansko crno tržište

  • 0

Inspektori Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS u akciji "Nišan" u Vrbaškoj kod Bosanske Gradiške otkrili su i zaplenili veliku količinu vojnog naoružanja, za koje se pretpostavlja da je bilo spremno za međunarodni šverc.

Oružje je otkriveno na imanju Ilije Lajića (74) iz Vrbaške koji ima privremeno boravište u Švajcarskoj i trenutno je nedostupan istražnim organima. Nezvanično se saznaje da osumnjičeni ne prolazi kroz policijske evidencije. Portparol PU Banjaluka Mirna Miljanović kaže da je akcija "Nišan" usmerena na sprečavanje međunarodnog šverca oružjem. U akciji su, prema naredbi Suda, pretreseni kuća, garaža, pomoćni objekti i vikendica koje koristi osumnjičeni.

- U pretresima je pronađeno 59 pušaka, vojnih i lovačkih raznih proizvođača i kalibra, 20 pištolja, te 11.222 puščanih i pištoljskih metaka različitog kalibra. Otkrivena je "zolja", deset detonatorskih upaljača, deset mina, 32 ručne bombe, pet tromblona, jedna protivpešadijska mina MRUD, dva komada TNT, sporogoreći štapin, optički nišani, prigušivači - rekla je Miljanović.

PEDANTNO UPAKOVANO

U MUP-u RS kažu da naoružanje koje je zaplenjeno nije tipično za balkansko tržište, jer se većinom radilo o oružju kakvo nije korišteno u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

- Osim uobičajenog oružja, otkriveno je dosta "uzija", "heklera" i oružja netipičnog za ove prostore. Sve je bilo uredno "uglancano". Svaka puška i svaki pištolj bili su odvojeni i pedantno upakovani i skladišteni. Meci su spremani u pakovanja od po 100 komada - kaže izvor blizak istrazi.

Istražitelji će u narednom periodu proveriti da li je slično naoružanje korišteno u nekim od nerasvetljenih likvidacija koje su se dešavale u podzemlju.

Nakon kompletiranja predmeta protiv osumnjičenog će biti dostavljen izveštaj nadležnom tužilaštvu zbog počinjenog krivičnog dela.

- MUP RS će u narednom periodu nastaviti aktivnosti na identifikaciji drugih osoba koje se mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim delom, budući da postoje indicije da se bave međunarodnim krijumčarenjem naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava - rekla je portparol Miljanović.

VIDEO: Zaplenjeno oružje u okolini Malog Zvornika

(Telegraf.rs/crna-hronika.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA