≫ 

Orban obećao zaštitu Gruevskom? Zahtev za azil u Mađarskoj je pravno, političko ili prijateljsko pitanje? (FOTO)

Nema tačnih informacija gde se nalazi Gruevski u ovom momentu

  • 4

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je preko Albanije ušao u Mađarsku, gde je zatražio azil, piše današnja "Politika".

List navodi da je Gruevski, koristeći lažni pasoš, noću prešao makedonsko-albansku granicu i ilegalno došao u Tiranu.

Tamo su ga prihvatili u ambasadi Mađarske i prvim jutarnjim letom mađarske kompanije "Malev" Gruevski je direktno iz Tirane stigao u Budimpeštu.

"Politika" navodi da posada aviona nije znala ko je putnik sa šeširom i naočarima za sunce koje nije skidao ni u avionu.

List dodaje da je, u momentu kada je makedonska poternica za Gruevskim stupila u snagu zbog odsluženja kazne od dve godine zatvora u vezi sa svojevremenom nabavkom blindiranog službenog "mercedesa", Gruevski već bio u Budimpešti.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana je juče potvrdila da je Gruevski podneo je zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

Mađarski premijer Viktor Orban koji je bliski prijatelj sa Gruevskom Foto: Tanjug/AP

ORBAN OBEĆAO ZAŠTITU JOŠ PROŠLE GODINE

Odnosi Gruevskog i mađarskog premijera Viktora Orbana su bili prilično srdačni, posebno od vrhunca izbjegličke krize 2015. godine. Orban je bio gost u nekoliko predizbornih kampanja VMRO-DPMNE, a Mađarska je donirala bodljikavu žicu koja je postavljena na granici sa Grčkom. Posljednji susret Gruevskog i Orbana za koji se zna odigrao se krajem septembra prošle godine na Ohridu, piše DW.

Pojedini mađarski mediji navode da je tada Orban obećao Gruevskom zaštitu u slučaju da mora u zatvor. Najhrabrije teorije idu do toga da je mađarski premijer stavio Gruevskom na raspolaganje privatni avion za bijeg, piše DW.

Glavne dileme su kako je Gruevski ušao u Mađarsku, da li su ispoštovane zakonske procedure, ko mu pomaže u Budimpešti i kakve će biti posledice za vladu Viktora Orbana, sa kim je, kako se navodi, Gruevski imao bliske prijateljske odnose.

Mađarski mediji pišu da je Gruevski došao u Budimpeštu u petak gde je prespavao u hotelu sa pet zvezdica. Orbanova kancelarija je demantovala informacije da se on sreo sa bivšim makedonskim premijerom u vili u Budimpešti.

U vezi sa traženjem političkog azila, mađarski mediji pišu da kao lice koje dolazi iz zemlje koja je ocenjena kao bezbedna, on nema prava da aplicira za azil u državi EU. Ali, naglašavaju da za Gruevskog može da se napravi izuzetak.

Vlada je već potvrdila da je počela procedura u vezi njegovog zahteva za azil. U normalnim uslovima ona  traje 60 dana, ali u izuzetnim slučajevima ona može da bude ubrzana i do 15 dana. Zakonska procedura predviđa da lice koje traži azil, dok traje odlučivanje treba da čeka u tranzitnoj zoni. Mađarska vlada to traži od svih izbeglica, ali sa Gruevskim to nije slučaj, pišu 24.xy.

BEKSTVO GRUEVSKOG TOP TEMA U MAKEDONIJI I MAĐARSKOJ

Budimpešta nema nikakve veze sa izlaskom Nikole Gruevskog iz njegove zemlje, saopštila je danas mađarska vlada i navodi da je bivši makedonski premijer pokušao da zaraži azil u mađarskom predstavništvu van Makedonije.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš nije želeo da precizira u kojoj zemlji je Gruevski pokušao da zatraži azil, niti na koji način je došao do kancelarije za imigraciju i azil u Budimpešti, gde je zapravo podneo dokumenta i gde je s njim obavljen razgovor, prenosi Rojters.

Britanska agencija prenosi da se Gruevski nije sastao sa Orbanom i da je Guljaš rekao da Mađarska još nije dobila zvaničan zahtev Skoplja za izručenje Gruevskog.

On je dodao da će Mađarska postupiti u skladu za zakonom ukoliko dobije taj zahtev.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je telefonom sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrov o slučaju bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog, koji je u Budimpešti zatražio politički azil.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sijarto je tom prilikom rekao da je zahtev Gruevskog za azil u Mađarskoj "pre pravno, nego političko pitanje", javila je mađarska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je razgovor inicirala makedonska strana.

Sijarto je ponovio stav Mađarske po pitanju podrške nastojanjima Makedoniji da se pridruži EU i NATO.

"Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom", navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije, prenela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procena zahteva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Mađarski premijer na pitanje: "Kako može kriminalac iz Makedonije ilegalno ući u Mađarsku i zašto nije u tranzitnoj zoni?", kratko je odgovorio: "Pitajte pravnike".

Sjedinjene Američke Države smatraju da bi bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, koji traži politički azil u Mađarskoj, trebalo da služi zatvorsku kaznu u svojoj domovini, saopštio je danas Stejt department.

- Mi smatramo da je prikladno da se pravni proces nastavi u Makedoniji i da Gruevski bude pozvan na odgovornost u okviru makedonskog pravosudnog sistema - rekao je jedan portparol Stejt departmenta za Politiko.

ISTRAGA I U POLICIJI

Vladin potparol Mile Bošnjakovski je danas na pres konferenciji rekao da sa obimnom dokumentacijom Makedonija objašnjava Mađarskoj zašto treba da vrati Gruevskog u postupku za ekstradiciju.

Paralelno sa tim, sprovode se još dva postupka u Ministartvo unutrašnjih poslova, sa ciljem da se utvrdi način na koji je Nikola Gruevski pobegao iz Makedonije. Sektor unutrašnje kontrole sprovodi postupak o mogućem uključivanju policijskih službenika da pomognu Gruevskom u bekstvu, a dodatno sektor unutrašnjih poslova Skoplje utvrđuje način bekstva, kao i eventualnu uključenost nadređenih lica.

- Nakon završetka ovih postupaka, Ministarstvo će izaći u javnost sa celokupnom slikom o tome kako je Gruevski pobegao iz zemlje - izjavio je Bošnjakovski.

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u poslednje vreme dobijao pretnje smrću.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA